Nystartet andelsgård: Lina Tandberg (27) og Casper Martens Larsen (28) har startet opp andelsgård på Hogsnes. Per i dag har de 10-12 andelshavere og har plass til flere.

Plass til flere

Odelsjenta Lina Tandberg (27) og Casper Martens Larsen (28) har startet andelsgård på Hogsnes. Nå kan andre være med å høste av det de sår.

HILDE LORENTZEN tekst og foto

I januar satte det unge paret kursen mot Tønsberg, og byttet ut den lille leiligheten på 22 kvadratmeter på Bygdø Allé med gårdslivet. Tandberg er 21. generasjon som driver gården som ligger idyllisk til på Hogsnes med utsikt over Slottsfjellet. Hun har et ønske om å føre familietradisjonen videre, om enn med en litt annen vri.

Mens Tandberg har vokst opp på gård, så er gårdslivet helt nytt for Larsen.

-Jeg har erfaring fra kjøkkenhagen til bestefar på fire kvadrat, smiler han.

I vinter har paret saumfaret internett og bestilt drøssevis med frø. De er nye i faget og det er mye å lære, men det mangler ikke på pågangsmot. Det går mye tid til planlegging, og drømmene er mange.

Nullreist mat

Dette er stedet for deg som vil vite hva du spiser og som brenner for god mat, sunnhet og jorden. Som andelshaver er du med på å bestemme hva som skal dyrkes, og du får høste nydelige grønnsaker rett fra bondegården. De har gode kort på hånden og kan lokke med sunn, nullreist mat som er dyrket etter økologiske prinsipper.

-Vi har allerede høstet salat, forteller de.

De er gledelig overrasket over alt som popper opp av jorda. Her er det flere sorter med poteter, salater, tomater, løk, jordskokk, gulrot, pastinakk, beter, fennikel, bondebønder og mye mer. Casper er ekstra stolt av den ene salattype – den er bestilt fra USA, en salat som er brukt av NASA og som har vært i verdensrommet.

Per i dag har de 10-12 andelshavere.

-Vi har overdimensjonert i år og har mat for minst 50. Målet er å øke med 10-20 nye andelshavere i år, og neste år med cirka 50 og målet er cirka 100 andelshavere på sikt, forteller paret.

Luking: To av andelshaverne stortrives på Hogsnes. -Dette er rekreasjon, sier Inger Tveitstul (t.v.) og Heidi Lauritsen.

Spirer og gror

-Som andelshaver binder du deg for minimum fem arbeidstimer per sesong. Jo flere vi blir, jo færre arbeidstimer blir det på hver andelshaver, sier Tandberg.

Det blir lange dager på paret som begge er i fulltidsjobb. Tandberg pendler til Lysaker til jobben i Microsoft og Larsen jobber i Energiverket med Vestfold som base. Men de har noen ildsjeler som står på langt utover minimumskravet. To av dem er Inger Tveitstul fra Vear og Heidi Lauritsen fra Nøtterøy. Da Byavisa var på besøk kom de begge rett fra jobb og tok fatt på lukingen.

-Jeg har vokst opp på et lite småbruk så dette er midt i blinken for meg. Det er rekreasjon å komme hit etter jobb, sier Tveitstul.

Heidi Lauritsen har vært med å starte opp andelslag på Ås. Da hun fikk nyss i andelslaget på Hogsnes meldte hun straks sin interesse.

-Vi har fått en veldig god start. Vi har ikke markedsført oss, men har fått andelshavere gjennom venner og kjente. Vi er kjempefornøyde, sier Tandberg og Larsen.

I tillegg til å drive andelslandbruk, produserer det unge paret også kortreist solbær som de selger til dagligvarebutikker i Tønsberg-området. Andelshaverne får også høste av solbærene, for to rader er holdt av til fellesskapet.

Fakta:

Andelslandbruk

-Bidrar til bærekraftige lokalsamfunn og gir samtidig kunnskap om hvor maten kommer fra og hvordan den er produsert.

-Er et partnerskap mellom gårdbruker og forbruker hvor forbrukerne kjøper en andel av gårdens produksjon og mottar eller høster varer direkte fra gården uten mellomledd.

-Andelshaverne betaler ikke for en gitt mengde varer og mengden produkter kan variere fra år til år.

Denne artikkelen ble publisert i Byavisa Tønsberg i 2017.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.