Originalen «Lynet» var i sin tid Tjømes raskeste pram. Snart er kopien klar for utlån i Kanalen. Navnet måtte bare bli «Lynet 2».
PER ANNAR HOLM tekst og foto
Det er på Vikingodden i Tønsberg det skjer. Nå er en ny skute tryllet frem av plank og 400 kobbernagler.
Stedet er blitt et opplevelsessenter for historieinteresserte i alle aldre.
Her gjøres historien levende, og alt er til å lukte, ta og føle på.
Denne vinteren har skipsbyggerne i Oseberg vikingarv brukt noe av tiden til å bygge en pram til Kirkens bymisjon.
De på sin side deler raust med Tønsberg kommune slik at alle byens innbyggere kan få glede av den vakre båten:
–Dette er en fantastisk gave, og ekstra gøy er det at prosjektet er blitt mulig takket være at folk har vipset penger til byggingen, sier ordfører Anne Rygh Pedersen til Byavisa.
Til utlån
Vedlikehold og bruk vil skje i samarbeid mellom Sidebygningen i Tønsberg kommune på Teie hovedgård og utlånssenteret Skattkammeret Tønsberg hos Kirkens Bymisjon ved Hvalenkrysset.
–Planen nå er at prammen etter hvert skal ligge hos Kystlaget i Kanalen for at alle skal kunne få mulighet til å bruke den. Det skjer ved å henvende seg til Skattkammeret som også har redningsvester til utlån, sier daglig leder Ole Loe Andersen i Stiftelsen Kirkens bymisjon Vestfold.
Stolt båtbygger
Det er Bård Kjølsrud som har bygget prammen etter nøyaktige mål av «Lynet» fra Tjøme. Den var etter sigende så raskrodd at den lett kunne holde følge med rutebåtene som svinset rundt øyene:
–Jeg har brukt 14 mm furuplank og eik eller ask i spantene. Totalt brukte jeg 170 timer på prammen, så med materialer har den vel en verdi på drøyt 60.000 kroner, sier Kjølsrud, som sauset prammen inn med trekkfastolje for å bevare båten best mulig.
Middelalderfestival
Med på gaveoverrekkelsen før helgen var også Henrik B, Larsen og Raymond Johansen fra Brobygger’n Tønsberg, et prosjekt under Sidebygningen.
I samarbeid med Foreningen for en helhetlig ruspolitikk (FFHR) og NAV har de bygget opp et tilbud med fokus på mestring, samhold og rusfrie relasjoner:
–Denne uken går mye av arbeidet med til Middelalderfestivalen. Ellers har vi mye jobb med restaureringen av to Furuholmen plattgattere. Den ene har en fortid på Gardiasjøen i Italia, og vårt håp er at den skal bli et 28 fots smykke på fjorden, sier Larsen.
Brobygger’n finner holder til på Kystlaget, Sidebygningen på Teie, og i Herholt Andersens gamle båtlager i Industrigaten på Kilen.