LETTVEKTER: Båtbygger Bård Kjølsrud, Henrik B. Larsen, Raymond Johansen, Ole Loe Andersen og Anne Rygh Pedersen løfter lett «Lynet 2» som bare veier 30-40 kilo.

Prammen «Lynet 2» snart klar til utlåns

Originalen «Lynet» var i sin tid Tjømes raskeste pram. Snart er kopien klar for utlån i Kanalen. Navnet måtte bare bli «Lynet 2».

PER ANNAR HOLM tekst og foto

Det er på Vikingodden i Tønsberg det skjer. Nå er en ny skute tryllet frem av plank og 400 kobbernagler.

Stedet er blitt et opplevelsessenter for historieinteresserte i alle aldre.

Her gjøres historien levende, og alt er til å lukte, ta og føle på.

Denne vinteren har skipsbyggerne i Oseberg vikingarv brukt noe av tiden til å bygge en pram til Kirkens bymisjon.

De på sin side deler raust med Tønsberg kommune slik at alle byens innbyggere kan få glede av den vakre båten:

–Dette er en fantastisk gave, og ekstra gøy er det at prosjektet er blitt mulig takket være at folk har vipset penger til byggingen, sier ordfører Anne Rygh Pedersen til Byavisa.

Til utlån

Vedlikehold og bruk vil skje i samarbeid mellom Sidebygningen i Tønsberg kommune på Teie hovedgård og utlånssenteret Skattkammeret Tønsberg hos Kirkens Bymisjon ved Hvalenkrysset.

–Planen nå er at prammen etter hvert skal ligge hos Kystlaget i Kanalen for at alle skal kunne få mulighet til å bruke den. Det skjer ved å henvende seg til Skattkammeret som også har redningsvester til utlån, sier daglig leder Ole Loe Andersen i Stiftelsen Kirkens bymisjon Vestfold.

Stolt båtbygger

Det er Bård Kjølsrud som har bygget prammen etter nøyaktige mål av «Lynet» fra Tjøme. Den var etter sigende så raskrodd at den lett kunne holde følge med rutebåtene som svinset rundt øyene:

–Jeg har brukt 14 mm furuplank og eik eller ask i spantene. Totalt brukte jeg 170 timer på prammen, så med materialer har den vel en verdi på drøyt 60.000 kroner, sier Kjølsrud, som sauset prammen inn med trekkfastolje for å bevare båten best mulig.

Middelalderfestival

Med på gaveoverrekkelsen før helgen var også Henrik B, Larsen og Raymond Johansen fra Brobygger’n Tønsberg, et prosjekt under Sidebygningen.

I samarbeid med Foreningen for en helhetlig ruspolitikk (FFHR) og NAV har de bygget opp et tilbud med fokus på mestring, samhold og rusfrie relasjoner:

–Denne uken går mye av arbeidet med til Middelalderfestivalen. Ellers har vi mye jobb med restaureringen av to Furuholmen plattgattere. Den ene har en fortid på Gardiasjøen i Italia, og vårt håp er at den skal bli et 28 fots smykke på fjorden, sier Larsen.

Brobygger’n finner holder til på Kystlaget, Sidebygningen på Teie, og i Herholt Andersens gamle båtlager i Industrigaten på Kilen.

red@byavisatonsberg.no

Share:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Ja, jeg vil være medskribent i BY

Fyll ut skjemaet under med ditt virkelige navn og den e-postadressen du sjekker oftest. Du kan ikke skrive anonymt. Alle artikler vil være underlagt moderasjon redaksjonelle regler.
Når du har mottatt e-post med innloggingsdetaljer, kan du gå på Næringsportalens forside og klikk skriv innlegg.

Ved debattinnlegg og kommentarer til publiserte artikler, ber vi om at man holder en sivilisert tone. Personangrep er ikke tillatt. Publisering av andres bilder er ikke tillatt uten godkjenning, og alle som er avbildet må ha gitt sin tillatelse. Barn må ha foresattes tillatelse.

BY tar ikke ansvar for lagring av tekst og bilder.