Prisene på mat og drikke fortsatte å synke

BILDET: Vibeke Andersen, bransjedirektør for dagligvare i Virke.

Sammenlignet med samme måned året før gikk prisene ned med 1,6 prosent i januar.

-Matvarer og alkoholfrie drikkevarer har trukket ned tolvmånedersveksten i konsumprisene i flere måneder. At prisene på mat går ned, og ikke opp, viser at konkurransen i dagligvaremarkedet bidrar til å holde prisene nede, sier Vibeke Andersen, bransjedirektør for dagligvare i Virke.

Avgiftsendringer trakk ned KPI for mat og drikke med 0,4 prosentpoeng på tolvmånedersbasis i januar 2022. Det siste året har prisene falt klart mest for alkoholfrie drikkevarer (leskedrikker var ned 12,6 prosent).

Matvareprisene stiger normalt i januar. De siste fem årene har prisene i snitt gått opp med 1,5 prosent denne måneden. I fjor steg prisene 0,8 prosent i januar.

– Det er mange faktorer som påvirker prisene på dagligvarer. Vi ser at både økte råvarepriser internasjonalt og fra den norske landbruksindustrien, økte fraktpriser og høy strømpris får konsekvenser, sier Andersen.

Share:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Ja, jeg vil være medskribent i BY

Fyll ut skjemaet under med ditt virkelige navn og den e-postadressen du sjekker oftest. Du kan ikke skrive anonymt. Alle artikler vil være underlagt moderasjon redaksjonelle regler.
Når du har mottatt e-post med innloggingsdetaljer, kan du gå på Næringsportalens forside og klikk skriv innlegg.

Ved debattinnlegg og kommentarer til publiserte artikler, ber vi om at man holder en sivilisert tone. Personangrep er ikke tillatt. Publisering av andres bilder er ikke tillatt uten godkjenning, og alle som er avbildet må ha gitt sin tillatelse. Barn må ha foresattes tillatelse.

BY tar ikke ansvar for lagring av tekst og bilder.