Pronofa henter inn 150 millioner for videre vekst

Alternativ proteinprodusent Pronofa ASA henter inn 150 millioner kroner i egenkapital og gjør samtidig Reitan Kapital AS til strategisk eier i utviklingen av fremtidens næringsingredienser til fôr- og matindustrien.

Pronofa utvikler nye alternative proteiner til fôr- og matindustrien fra lokale bærekraftige kilder for å møte den økte etterspørselen etter proteiner og andre næringsstoffer. Pronofa er en spin-off fra Denofa AS, Norges største produsent av vegetabilske proteiner og oljer til fôr- og matindustrien.

Pronofa skal bli Norges største industrielle satsing på nye bærekraftige proteiner til fôrproduksjon og dessuten med applikasjoner innen proteintilskudd til mat, kitin og gjødsel. Pronofa planlegger produksjon i industriell skala i løpet av 2023.

Selskapet har allerede kjøpt opp insektprodusentene Flying Feed og Ecoprot, som i lang tid har forsket på og utviklet høyproteinprodukter fra Sort Soldatflue. Fra kompost og bioavfall kan Pronofa produsere et høyverdiprodukt som landbruket og oppdrettsnæringen trenger. Insektproduksjonen globalt øker og i ferd med å skyte i været.

I tillegg til insektproduksjon, tester Pronofa tunikater (små proteinrike bløtdyr som dyrkes i havplantasjer) og andre marine proteinkilder. Målet er en bred proteinportefølje.

Selskapet har gjennomført en ny egenkapital-emisjon på 150 millioner kroner som skal benyttes til videre utvikling av selskapet. I denne siste kapitalinnhentingen gikk Reitan Kapital inn med 42 millioner kroner og eier dermed 10 prosent av selskapet. Denofa AS (31%) og Canica (10%) valgte å opprettholde sin eierandel ved å delta med henholdsvis 46,5 millioner og 15 millioner kroner i denne emisjonen. I tillegg har selskapet fått med seg Sinkaberghansen AS og flere av selskapene til Grieg-familien som nye investorer i denne emisjonen. En rekke eksisterende aksjonærer deltok i tillegg i denne finansieringsrunden, inkludert Kreano AS (Bjørge Gretland, styreleder Pronofa), Six-Seven AS (Haakon Sæter, styremedlem Pronofa), Macama AS og Farvatn Private Equity.

Selskapet er meget tilfreds med aksjonærsammensetningen etter siste emisjon og har nå flere investorer som er sentrale i de verdikjedene som selskapets produkter skal omsettes.

Globalt er matindustrien ansvarlig for rundt 1/3 av verdens klimagassutslipp, og bærekraftige proteiner til dyrefôr er ett av virkemidlene som kan bidra til å kutte utslippene. Magnus Reitan, administrerende direktør i Reitan Kapital, sier dette er en viktig grunn til at selskapet velger å gå inn på eiersiden i Pronofa.

– Vi ønsker å være aktive bidragsytere til grønn omstilling. Vi har stor tro på fremtidsutsiktene til Pronofa, og vi ønsker å bidra til å muliggjøre et skifte til mer bærekraftig dyrefôr. Vi ser et betydelig potensial i å bruke alternative proteiner i vår egen kyllingproduksjon og på den måten fase inn nye optimalt bærekraftige proteinkilder i kyllingfôr, sier han. REITAN eier gjennom Reitan Retail kyllingprodusenten Norsk Kylling som leverer kyllingprodukter under merkevarene Solvinge og Stange til REMA 1000.

Norsk Kylling har i lengre tid hatt et prosjektsamarbeid med Pronofa og vil gjennom denne investeringen gå inn i Pronofas styre og ta en aktiv rolle i selskapets videre utvikling.

Pareto Securities AS og SpareBank 1 Markets er tilretteleggere for emisjonen. Advokatfirmaet Thommessen AS er selskapets juridiske rådgiver.

Share:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Ja, jeg vil være medskribent i BY

Fyll ut skjemaet under med ditt virkelige navn og den e-postadressen du sjekker oftest. Du kan ikke skrive anonymt. Alle artikler vil være underlagt moderasjon redaksjonelle regler.
Når du har mottatt e-post med innloggingsdetaljer, kan du gå på Næringsportalens forside og klikk skriv innlegg.

Ved debattinnlegg og kommentarer til publiserte artikler, ber vi om at man holder en sivilisert tone. Personangrep er ikke tillatt. Publisering av andres bilder er ikke tillatt uten godkjenning, og alle som er avbildet må ha gitt sin tillatelse. Barn må ha foresattes tillatelse.

BY tar ikke ansvar for lagring av tekst og bilder.