Enkle grep som å rense takrennene kan hindre rådyre skader på huset ditt. Foto: iStock/Frende.

Rådyre husskader i fjor – ta grep før høststormen kommer

13. september, 2022

08:33

Ingen kommentar

I snitt kostet hver skade på hus og innbo mer enn 20 000 kroner i fjor. – Mange millioner kroner kunne vært spart med enkle grep.

Det sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren om tallene som er hentet fra Finans Norge. I fjor kostet skader på private hus og innbo mer enn 9,3 milliarder kroner. Det er en økning på 6,7 prosent fra året før. Totalt kom det inn mer enn 455 000 skader til norske forsikringsselskap.

– Mange av skadene vi ser oppstår om høsten og vinteren, gjerne når det stormer utenfor. Mange av disse er frustrerende enkle å unngå, men det krever litt av hver enkelt av oss, sier Øren.

Dårlige på skadeforebygging

En Norstat-undersøkelse gjort for Frende Forsikring viser at nordmenn ikke er spesielt flinke til å ta skadeforebyggende grep.

 • 4 av 5 sjekker ikke veggene i huset for sprekker og hull som mus og rotter kan komme seg inn gjennom
 • 2 av 3 sjekker ikke taket og fikser eventuelle feil
 • Under halvparten renser og fikser takrenner
 • 50 prosent renser ikke avløp, rister og sluk slik at vann kan renne fritt, vekk fra boligen

Kan gi dyrere forsikringer

– Nordmenn er flinke til å forsikre hus og innbo, men det er ingen unnskyldning for å ikke gjøre disse grepene. Rekordstore utbetalinger kan i verste fall føre til at prisen på slike forsikringer går opp, og det ønsker ingen, sier Øystein Øren. Han minner om at forsikringsavtalen din han noen krav du må følge for å få full erstatning.

– Jeg håper vi alle kan ta et ekstra tak i høst. Da hindrer vi mus og rotter fra å komme inn og vi kan unngå dyre vannlekkasjer, sier han.

Så dyre er vannskadene

I 2021 økte antallet vannskader med 12 prosent. Kostnadene etter vannskader steg med 13,5 prosent. Det var den dyreste enkeltposten i Finans Norge sin skadestatistikk for hus- og innboforsikring i fjor.

– Hvis du først får en vannskade ryker pengene fort. I snitt kostet en vannskade mer enn 43 000 kroner i fjor, sier Øystein Øren om tallene som norske forsikringsselskap har meldt inn for 2021.

TIPS: Slik sikrer du huset ditt i høst

 • Hold sluk, rister og avløp åpne. Fjern rusk og rask fra fjorårets vinter før stormen kommer. Gå over en ny runde når løvet fra trærne har falt ned før vinteren.
 • Rens takrennene og sjekk at de er hele. Sjekk at regnvann renner fritt bort fra huset ditt. Tilstoppede eller brukne renner kan gjøre skade.
 • Rydd området utenfor huset ditt. Sikre løse gjenstander som gjerne har ligget ute i sommer. Fjern utemøbler, løse leker og sikre at gjerder er skikkelig festet. Pakk ned eller sikre trampolinen.
 • Sjekk taket etter fjoråret. Ligger huset i et snøutsatt område? Har du sjekket hvordan det ser ut etter fjorårets snøfall? Gå over taket før og se etter sprekker, skjevheter eller brister. Se også godt over hjørner og området rundt pipen. Hvis du finner noe galt, fiks det eller bytt ut ødelagte deler.
 • Sjekk trær på eiendommen din. Har du trær på eiendommen, i nærheten av bolig eller uthus? Sjekk at de er rustet for sterke vindkast.
 • Fyll opp vedlagrene. Du vil takke deg selv den første mørke fredagskvelden når du bare vil synke ned i godstolen med fyr i peisen. Da er det nedtur å være tom for ved.
 • Tett sprekker og hull fra utsiden. Når gradestokken kryper nedover søker mus og gnagere inn. De kommer seg inn gjennom veldig små hull, så gå over bygget og tett igjen gliper og små åpninger.
 • Sjekk brannslukningsutstyret. Dette må du ha orden på året gjennom, men det er en fin rutine å sjekke dem som en del av høstforberedelsene. Har du brannalarm i alle rom? Er batteriene i varslerne byttet? Har du brannslukker lett tilgjengelig? Snu det på hodet, sjekk at det ikke er utgått på dato. Og husk å gjennomføre brannøvelse hjemme – det er like viktig som på jobben.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *