REFLEKSJONER: Saga og samtid

21. september, 2021

08:10

Ingen kommentar

Sagabyen Tønsberg er inne i et jubileumsår, og Musikk i sentrum i samarbeid med Klingende kirkelandskap ønsker med sin kommende konsert i Sem kirke å presentere et program der spenningen og kontrastene mellom saga- og samtid – nytt og gammel – komponert og improvisert musikk er utgangspunktet for valg av repertoar, forteller Tonny Krokengen.

ESPEN JØRGENSEN tekst

– Vi ønsker å trekke noen musikalske linjer fra Tønsbergs sagatid, med Prinsesse Kristina av Tønsberg og frem til vår samtid. Kan vi skape noen broer eller finne noen likheter i musikk fra middelalder og sagatid, renessanse, barokk, norske folketoner og frem til dagens uttrykksformer i jazz og improvisasjon? På denne konserten medvirker lokale musikere med røtter i forskjellige musikalske uttrykk, sier Krokengen.

Medvirkende er Tone Krohn, folkesanger og komponist, Øystein Trollsås, jazzmusiker på saxofoner og fløyter, Jenny Zett, cello og Jarlsberg vokal med May-Britt Forsberg, sopran, Runa Skramstad, alt, Alexander Cadden, (vikar) tenor, Svein Tore Ringøen, bass og Tonny Krokengen på orgel.

SYNGER I SEM KIRKE: Tone Krohn er sanger, komponist, og arrangør som bruker elementer fra skandinavisk folkemusikk i sine komposisjoner. Hun synger i Sem kirke søndag 26. September. PRESSEFOTO

En tradisjonsbærer av folketoner

Tone Krohn er en norsk sanger, komponist, og arrangør som bruker elementer fra skandinavisk folkemusikk i sine komposisjoner. Hun er en tradisjonsbærer av folketoner fra Vestfold og har funnet frem og arrangert mange av disse for lokale kor, blant annet Tønsberg domkirkes jentekor og Borre Vokale.

– Hun ble nominert til en «GRAMMY Award» i klassen «Best Chamber Music Performance» for sin musikk på albumet «Folksongs» (ECM) med Trio Mediaeval i 2008. Hun har samarbeidet med blant annet: Henning Sommerro, Sigmund Groven, Iver Kleive, Catriona Mc Donnell, Øystein Sevåg, Paolo Vinaccia, Georg Ridel, Stefan Nilson, Bent Hamer, Aimee Leonard, Trio Mediaeval, Det norske jentekor og KKS (Kvindelige Studenters Sangforening), og hun har hovedfag i musikkvitenskap ved universitet i Oslo, forteller Krokengen.

Amerikansk mainstream jazz

Øystein Trollsås fra Sandefjord spiller på diverse saksofoner og fløyter. Etter videregående skole og gardemusikken ble det jazzlinja ved høyskolen i Trondheim. Siden har han vært musiker og spilt i diverse jazzgrupper. Han har jobbet med ulike jazzgenre som amerikansk mainstream jazz, europeisk jazz (Garbarek etc) og jazz med inspirasjon fra etnisk musikk (Asia og Afrika, norsk folkemusikk). Som frilans musiker har han også spilt med flere artister (Bettan, Rein Alexander, Jan Werner, Kåre Conradi, Odd Børretzen, og mange flere) i teater, show, musikal, kirkelige hendelser, studio, med kor og orkestre. I tillegg har han undervist på musikklinje ved videregående skole og kulturskole gjennom hele sitt voksne liv.

JENNY ZETT: Jenny Zett er en ung, spennende artist og multiinstrumentalist. PRESSEFOTO

Ung og spennende

Jenny Zett er en ung, spennende artist og multiinstrumentalist. Hun gikk musikklinja ved Dahlske videregående i Grimstad med cello som hovedinstrument (2016).

– Med en bachelor i Populærmusikk fra Westerdals og et årsstudium i Ensembleledelse ved Norges Musikkhøgskole har Jenny Zett allerede markert seg som låtskriver og studiomusiker. Under fjorårets BY:LARM spilte hun sammen med Red Moon (tidligere kjent som Debrah Scarlett), og er aktuell som vokalist og cellist på Trygve Skaugs kommende album «Sanger du skal få når vi lander», sier Krokengen.

Fra renessanseverk til samtidsmusikk

Andre som medvirker i konserten er Jarlsberg Vokal. Jarlsberg Vokal ble dannet 2015 og består hovedsakelig av sangere fra Vestfold. Stammen i ensemblet er May-Britt Forsberg Hovdenak (sopran), Runa Skramstad (mezzosopran), Aasmund Kaldestad (tenor) og Svein Tore Ringøen (bassbaryton). Ensemblet knytter til seg flere sangere når det er behov for det.

– Jarlsberg Vokal beskjeftiger seg hovedsakelig med det klassiske ensemblerepertoaret, fra renessanseverk til samtidsmusikk. Sangerne har ulike musikkstudier bak seg, men alle deler et felles hjerte for ensemblesang. Jarlsberg vokal ønsker å tilby publikum et gjenhør med kjente «perler» fra de store klassikerne, samt løfte frem mindre kjente, men likefullt vakre verk fra korlitteraturen. Vi håper publikum vil sette pris på at denne musikken blir tilgjengelig og levende fremført, sier Krokengen, som nevner at også tenoren Alexander Cadden blir med på konserten.

Har spilt inn filmmusikk

Cadden begynte å synge som korgutt St. Paul’s Cathedral i Dundee, Skottland, hvor han senere ble Head Chorister.

– Frem til 2004 studerte han musikk ved universitetet i Edinburgh, og etter dette fortsatte han studiene på Royal College of Music i London, hvor han studerte med Mark Tucker. Som ensemblesanger har Alexander sunget med grupper som English Voices, The Choir of the Enlightenment, the Dunedin Consort og London Voices. Sistnevnte har han spilt inn filmmusikk til flere store filmer med, blant annet de tre siste Harry Potter filmene og The Hobbit, sier Krokengen, som til daglig er kantor i Sem kirke.

Konserten går av stabelen i Sem kirke førstkommende søndag ved Dagsrevy-tider. Billetter kann kjøpes på TicketCo, men også ved inngangen til den ærverdige middelalderkirken.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.