Reise bort i vinterferien? Sjekk passet nå!

15. februar, 2022

11:42

Ingen kommentar

Flyselskaper og reisebyråer forteller om rekordhøy interesse for utenlandsreiser, men en ting kan stoppe eventyret.

Mange som har bestilt reise til utlandet i vinterferien kan ha et pass som er ugyldig eller er i ferd med å utløpe, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

I nærmere to år har nordmenn stort sett holdt seg i Norge, men nå blir flybilletter nedover til Europa revet vekk til rekordpriser.

– Mange tenker at pass er gyldig i flere år og det er for så vidt rett, men for barn og unge er levetiden mye kortere. For barn opp til 10 år er varigheten fra 2 til 3 år, noe som koronasituasjonen fort kan ha spist opp, advarer Voll. Han tror derfor at mange ikke er klar over hvor fort tiden kan gå, spesielt med tanke på hvor lenge pandemien har vart.

Går ut på dato

Vinterferien står snart for tur og for mange går reisen i år til utlandet. Når bagasjen er pakket og en er klar for å reise til flyplassen, kan det være for sent, når en oppdager at passet til et av familiemedlemmene er gått ut på dato.

– Derfor er det et felt i passet som en må sjekke ekstra nøye, sier Voll. Det er gyldighetsdatoen som står nederst på siden. Når barnet på et par år skal være med på reisen, må dette fornyes jevnlig. Om ikke kan reisen ryke for hele familien.

Unngå passkaos

– Politiet melder samtidig om lange ventetider for å bestille nytt pass. Nå som regjeringen åpner opp for reiser til flere land, blir nok ikke dette noe lettere, sier Voll. En ting er å glemme passet, noe annet er å bli stoppet på flyplassen med et pass som er «gått ut på dato».

Politidirektoratet opplyser at 700.000 personer årlig fornyer passene sine. I 2021 ble det søkt om 200.000 færre pass enn i et normalår. Det vil si at nærmere en million nordmenn kan ha for gamle pass.

– For å unngå passkaos, kan være lurt å bestille time allerede nå, sier Voll.

Dekkes ikke av reiseforsikringen

– Det kan være en del som har droppet å ha reiseforsikring i pandemien. Sjekk at reiseforsikringen også er gyldig, sier Voll.

Ryker ferien på grunn av at en ikke har dokumentene i orden, er det viktig å påpeke at avbestillingsforsikringen ikke gjelder siden dette er den enkeltes ansvar å passe på.

– Det samme gjelder om en har giftet seg, har endret navn eller fått barn det siste året, avslutter Voll.

Varighet og utløpsdato:

Det er alderen som avgjør varigheten på passet. Dette står nederst på side tre i passet.

  • Barn 0 – 5 år – varighet 2 år
  • Barn 5 til 10 år – Varighet 3 år
  • Barn 10 til 16 år – Varighet 5 år
  • Over 16 år – Varighet 10 år

Flere land krever at pass er gyldig noe frem i tid ved innreise.

Kilde: Politiet.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *