Rekordhøy soliditet for norske bedrifter

Til tross for en markant nedgang i lønnsomheten i 2022 og 2023, har norske selskaper i 2023 forbedret sin finansielle stabilitet med den høyeste egenkapitalen på ti år.

Dette viser en ny analyse fra forretningsdata- og analyseselskapet Dun & Bradstreet.

Dun & Bradstreet har gjennomgått årsregnskapene til 148.863 norske aksjeselskaper med en omsetning på over én million kroner. Denne omfattende analysen, kjent som AS Norge-tallene, gir en helhetsvurdering av den økonomiske helsen i norsk næringsliv.

 For gjennomsnittsbedriften i Norge sank resultatgraden – som viser resultatet i forhold til omsetningen – fra 5.9 prosent i 2022 til 5.2 prosent i 2023. Dette er den laveste resultatgraden på ti år. Samtidig steg egenkapitalandelen – som er egenkapitalen i forhold til totalkapitalen – fra 32.5 prosent i 2022 til 32.8 prosent i 2023. Dette er rekordhøyt og det høyeste nivået dette nøkkeltallet har nådd på de siste ti årene.

– Egenkapitalandelen har over lengre tid vist en noe annen utvikling enn lønnsomheten ved at den har økt også i tider med nedgang i lønnsomheten. Bedriftene ser ut til å ville beholde bufferen som selskapene har bygget opp i perioden med bedre inntjening. I perioder med bedring i inntjeningen, så er det naturlig at soliditeten også bedrer seg. Det forutsetter imidlertid en forsiktig utbyttepolitikk, som det ser ut som bedriftene har hatt under pandemien, sier Brit Elise Melhus, analytiker i Dun & Bradstreet.

Det er først og fremst de små bedriftene som beholder den høye egenkapitalandelen, mens de aller største bedriftene de siste årene igjen reduserte egenkapitalandelen og den ligger nå på nivåer som før pandemien.

Stor variasjon mellom bransjene

Lønnsomheten har svekket seg på tvers av næringslivet. Melhus forklarer at økte kostnader er den viktigste årsaken til nedgangen i resultatgraden. Fremfor alt rammes de bedriftene som allerede har utfordringer med dårlig eller negativ lønnsomhet og en lav egenkapitalandel. Disse har i 2023 sett lønnsomheten kraftig forverret.

– Kostnadene økte dobbelt så raskt som inntektene i 2022, drevet av høy inflasjon, svak krone, renteøkninger og lønnsutvikling, sier Melhus.

Den siste tiden har imidlertid inflasjonen avtatt, og alt tyder på at mange bedrifter vil oppleve en lavere kostnadsøkning fremover. Den rentenedgangen som forventes i første kvartal 2025, vil sannsynligvis utløse økt etterspørsel, noe som gir bedriftene mulighet til å øke inntjeningen.

Analysen viser også en stor variasjon mellom ulike bransjer.

Detaljhandelen og bygg- og anleggsbransjen står overfor særlig store utfordringer med nedgang i resultatgraden. I detaljhandelen har resultatgraden falt fra rundt 4,5 prosent under pandemien til 2,4 prosent i 2023. Innen bygg- og anleggsbransjen sank den gjennomsnittlige resultatgraden til 3,8 prosent – det laveste nivået på ti år. Egenkapitalandelen i både bygg og anlegg og detaljhandelen har imidlertid holdt seg stabil siden 2020.

– Detaljhandelen, som er lavmarginbransje, er sårbar, da forbrukernes kjøpekraft reduseres i perioder med høy inflasjon og høyere renter, noe som fører til lavere salg. Bygg- og anleggsbransjen påvirkes sterkt av renteøkninger som øker kostnadene for lån og investeringer, samt fluktuasjoner i råvarepriser som påvirker byggekostnadene, sier Melhus.

Tøffe tider i overnatting og servering

I 2023 hadde overnattings- og serveringsbransjen en resultatgrad på 1,8 prosent, noe som tilsvarer en halvering siden 2021, men ligger på samme nivå som før pandemien. Gjennomsnittsbedriften i sektoren opplevde også en nedgang i egenkapitalen på 20 prosent sammenlignet med 2021.

– Bedriftene innen overnatting og servering har brukt opp bufferen de bygget opp under pandemien. Bransjen står nå overfor store utfordringer med å overføre kostnadsøkninger til kundene, spesielt når mange nordmenn reduserer sitt forbruk av disse tjenestene på grunn av økte levekostnader, sier Melhus.

Agder er dårlig rustet

AS Norge-analysen viser at resultatgraden har falt i alle fylker. Nedgangen er størst i Vestfold og Telemark, som har sunket med nesten 20 prosent siden 2022. Rogaland har hatt den minste nedgangen.

Tallene viser også en tydelig geografisk variasjon i egenkapitalandelen. Bedrifter i Troms og Finnmark er de flinkeste til å beholde overskuddet i virksomheten, til tross for lav lønnsomhet. På den andre siden ligger Agder lavest, med en egenkapitalandel på under 30 prosent.

– Agder skiller seg negativt ut med betydelig lavere egenkapitalandelen enn resten av landet. Dette mønsteret har vedvart over flere år, noe som indikerer at bedriftene i Agder er dårligere rustet til å håndtere utfordrende tider, sier Melhus.

Om AS Norge-tallene

Ved å samle og analysere regnskapene for norske bedrifter med over én million i omsetning, kan man se resultatene for et samlet norsk næringsliv. Analysen kalles AS Norge-tallene og publiseres årlig av Dun & Bradstreet. Analysen er basert på regnskapene for 2023, som ble tilgjengelige nå i høst.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.