Rekordmange musehenvendelser

19. januar, 2021

13:14

Ingen kommentar

Denne artikkelen ble publisert i Byavisa Tønsberg i 2005.

Når nettene blir lange og kulda setter inn, er det mange mus som også vil ha seg et krypinn. Det er museår i år. Tønsberg Skadedyrkontroll får i disse dager ekstremt mange henvendelser.

SILJE ELISE MOSSESTAD tekst og foto

– Jeg har jobbet i denne bransjen i 20 år, og kan nesten ikke huske at det har vært så mye mus som det er i år, sier faglig leder i Tønsberg Skadedyrkontroll, Kjell Aasheim.

Sammen med daglig leder, Trond Evensen drar han rundt omkring til hus og hjem i Tønsberg der folk sliter med rotter og mus. Her legger de ut gift og foretar nærmere undersøkelser av skadene disse smågnagerne gjør.

BER OM TRØBBEL: Når søppel flyter slik som dette, inviterer folk rotter og mus på besøk, sier Kjell Aasheim (t.v.) og Trond Evensen i Tønsberg Skadedyrkontroll.

– Når mus kommer i hus kan de gjøre skade på isolasjon, gnage på rør og forårsake vannlekkasje og i verste fall gnage på det elektriske, slik at det kan oppstå brann, forteller Aasheim og Evensen. De har sett mange slike eksempler.

– Mus er dessuten svært produktive. Et musepar kan bli til 1000 mus i løpet av et år. Men da er det bare innavl, sier Trond Evensen og flirer.

Låsbare åtestasjoner med «godbiter» til rotter og mus er løsningen for mange husstander i kommunen.

– Hva hvis katten spiser en mus som har fått i seg gift?

– Det er ikke farlig når det er sekundærforgiftning, hevder Kjell Aasheim.

Bruk heller felle

Dette rådet kommer fra Karl Hagelund som er naturvernsinspektør hos Fylkesmannen i Vestfold. Han mener at det ikke er bra for katter eller hunder å spise forgiftede mus.

– De nye musefellene i plast fungerer utmerket så lenge ostebiten eller åten er fersk.

Han forklarer at museår skyldes svingninger i naturen. Det oppstår som regel hvert tredje til fjerde år. Hvis smågnagerbestanden ikke bryter sammen og holder seg utover vinteren og våren, gir det grunnlag for store kull for rev og kattugle, som lever av smågnagere her omkring, sier Hagelund, som selv har fått firbente små leieboere i kjelleren.

Skrekkeksempel

Tønsberg Skadedyrkontroll er på vei til en leiegård i sentrum. Her skal de sjekke åtestasjonene som er blitt satt ut på grunn av rotteplage. Søppelkassene flyter over. På bakken ligger søppel som tydelig er gnagd på av rotter eller mus.

– Dette er ikke noe enestående eksempel. Slik er det dessverre i mange bygårder i Tønsberg, sier Kjell Aasheim oppgitt.

– Både mus og rotter frotser under slike forhold, sier Trond Evensen som ber folk å tenke seg om.

Når kulda kommer og katten er borte, skal det lite til for at mus og rotter finner veien inn i varmere omgivelser. Mus trenger en glippe på 6 millimeter for å komme inn, mens rotter trenger en glippe på 12 millimeter.

Et godt råd for å unngå mus inn i hus og hytter er å tette alle hull med stålull. Det liker ikke musene å gnage i.

red@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *