Rekordtall for elbiler – NAF forventer offensiv ladeplan fra regjeringen

4. februar, 2022

18:50

Ingen kommentar

Fem av seks nye biler i januar var elbiler. NAF mener at salgstallene setter høye krav til regjeringens ladeplan som kommer senere i år.

I januar ble det solgt 7 957 nye biler, hvorav 6659 biler var elbiler, ifølge tall fra OFV (Opplysningsrådet for Veitrafikken). For første gang utgjorde biler som kun går på bensin eller diesel under fem prosent av nybilsalget. Om man inkludere ikke-ladbar hybrid kryper andelen opp til 9,5 prosent.

– Med 84 prosent elbilandel i januar er det satt ny norsk rekord for elbilsalget. Ser man kun på privatkunder er andelen elbiler 93 prosent, tilsvarende 19 av 20 nye biler, sier Thor Egil Braadland, ansvarlig for myndighetskontakt i NAF.

– Det er ingen tvil om at elbilen nå er førstevalget blant folk som kjøper nybil. Det skyhøye elbilsalget øker presset på regjeringens varslede ladeplan, sier han.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har i regjeringsplattformen lovet at de skal utarbeide en nasjonal ladestrategi. Strategien er ventet i løpet av våren.

Mangler ladere langs E18 og E6

– Elbilene kommer nå ut på veiene i en takt få trodde var mulig. Det blir samtidig stadig tydeligere at hurtigladeselskapene ikke har greid å følge med i utviklingen av elbilparken. Det er for få hurtigladere sammenliknet med behovet. NAF sine tall viser at spesielt langs E18 og E6, de mest trafikkerte veiene, er det langt fra godt nok, sier Braadland.

– Derfor må regjeringens ladeplan ikke bare bli en plan for lading i distriktene, men også løse problemet med hvordan man får nok og sterke nok ladere langs de mest trafikkerte veiene, sier han.

Elbiltest viser rekkeviddetap

Nylig gjennomførte NAF verdens største elbiltest, hvor 31 modeller ble kjørt tomme for strøm i ned til ti minusgrader for å sjekke reell vinterrekkevidde.

– Resultatene viser at vinterrekkevidden på elbiler taper seg med mellom 11 og 32 prosent, avhengig av modell. Disse tallene understreker ytterligere behovet for et ladenettverk som gjør bilister trygge på at de får ladet underveis når de trenger det, sier han.

– Om få uker vil det være en halv million elbiler på veiene. Det setter enorme krav til omfanget av hurtigladere, sier Braadland.

Nybilsalget 1. – 31. januar

Totalt solgte 7 957 nye biler, hvorav:

  • 83,7 prosent elbil (6 242 stk.)
  • 6,8 prosent ladbar hybrid (inkl. 17 dieselhybrider)
  • 6,9 prosent bensin (hvorav om lag 1/3 bensin, 2/3 ikke-ladbar hybrid)
  • 2,7 prosent diesel
  • Det ble solgt 1 – én – hydrogenbil i januar.

Til privatpersoner ble det solgt 4 835 nye biler, hvorav 93,3 prosent var elbiler.

Kilde til alle tall: OFV (Opplysningsrådet for veitrafikken).

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *