SIGNATUR: Det er ingen tvil om hvem som er føreren av denne stolte doningen. 

Ringshaug-råneren

12. april, 2022

19:37

Ingen kommentar

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Tønsberg i 2007.

Andreas Winbladh (19) fra Ringshaug kjører gjerne til Drammen for å kjøpe seg pølse.

Tekst og foto ELENE JORDET MARTINSEN

Alle som bor på Ringshaug har sett ham. De som ikke har sett ham, har definitivt hørt ham. Andreas Winbladh i sin forseggjorte Volvo på dagens rånerunde i Tønsbergs gater. 

– Her er det høy harryfaktor, sier Andreas idet han stiger inn i bilen og en sky av Wunderbaum velter ut. 

Han har mellom 75 og 80 av disse hengende i bilen og påstår han har blitt vant til lukta. I hans Volvo 740 GL 90-modell finnes alt nødvendig utstyr som skal til for å kunne kalle seg en ekte råner. Blått lys ved beina, horelys i taket. Terninger. Revehaler. Nakne damer og bamser. En stor hånd i frontruta som gir andre bilister fingeren. 

– Det er tingen. Man må ha terninger, lys og vimpler. Politiet er ikke så glad i dette, sier Andreas, og rører borti klasen av gjenstander som henger ned fra speilet. 

– De kan heller konsentrere seg om å ta de kriminelle. Jeg kjører stort sett i fartsgrensa og har på meg belte, sier han. 

Den store interessen for bil begynte da han kjøpte Volvoen høsten 2005 for den nette sum av 20.000 kroner. Ifølge Andreas så den ut som et grustak, men det var før han satte på tøffe felger, vasket og polerte den, kjøpte litt spoilere og skvettlapper. Nå går det med mellom åtte og 11 timer i uka på kjøring og vedlikehold av bilen. 

– Jeg vasker hver gang jeg har vært ute og kjørt og liker å ha det nøye og strøkent. Det er nesten mer vasking enn det er kjøring, sier han. 

90-MODELL: Andreas Winbladh hadde veldig lyst på Volvo og endte opp med en 740 GL for to år siden.

Andreas definerer seg selv som råner. To-tre timer i bil kun for kjøringens skyld er helt vanlig. Han er mest ute om våren og sommeren, men tillater seg også litt helgeråning på denne årstiden. 

– Jeg kjører jo rundt for å råne og kan kjøre til Drammen for å kjøpe pølse. Det er ikke noe problem det, sier han. 

Han har en fast runde på Ringshaug som blant annet går innom Tolvsrødsenteret og Shell, Ringshaug- og Skallevoldstranda og skolen. 

Der stende to fine dame

Å ser på kor ej børna 

Ej he røyklagt heile plasse

Det e nummere før dei tørna

Dei peika å dei sei

Sjå ka wunderbaum han he

ska me fare å høyre om me fe være me

Vassendgutane har fast plass i CD-spilleren. Det samme har Hellbillies. Her er det country for alle penga.

– Dét og svensktopper har liksom vært meg hele livet. Ikke alle 19-åringer hører på ”Guldbruna ögon”, gliser Andreas. 

OVERFYLT: Volvoen til Andreas prydes av Wunderbaum, bamser, lysende terninger, vimpler og andre ting han har funnet på Furulund Kro i Stokke og på diverse bensinstasjoner.

Han har bodd på Ringshaug siden fireårsalderen og drevet med motorcross i åtte. Før tilbrakte årlig fem-seks uker i Belgia for å drive med det. I dag er han lærling i Tønsberg kommune bydrift, på anleggslag. Når han er ferdig blir han vei-og anleggsarbeider. 

– Vi graver i bakken. Det er fint og trivelig, sier Andreas, som også drømmer om å prøve seg som lastebilsjåfør et års tid. 

I helgene er han gjerne edruelig sjåfør, men det hender også det blir en hjemmefest eller to litt oppi landet. Andreas innrømmer at han føler seg litt harry i forhold til vennene sine. 

– De har også biler, men ikke så mye stæsj, sier han. 

Det vanker mye positiv tilbakemelding om at Volvoen hans er strøken og pen å se på. Når han er ute og råner får han også mye oppmerksomhet fra andre som ferdes i trafikken. 

– Jeg blir glant på, det er ikke til å unngå. Det er moro med litt oppmerksomhet, men jeg tenker ikke så mye på det, sier han. 

Også foreldrene hans synes det er moro at han kjører rundt i harry rånebil. 

– Faren min var rimelig harry sjøl også. Det var terninger og Ford Taunus for alle penga, sier Andreas.

 

 

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *