ÆRET: Ordfører Ane Rygh deler ut Kongens Fortjenestemedalje til Rolf S. Grundesen. FOTO: Peder Gjersøe

Rolf S. Grundesen er tildelt Kongens Fortjenestemedalje

5. august, 2021

08:08

Ingen kommentar

Rolf S. Grundesen, mannen bak Urijazz, ble tildelt Kongens Fortjenestemedalje av ordfører Anne Rygh Pedersen i Tønsberg den 11. juni. Grundesen fikk utmerkelsen for sitt 50 års virke innenfor kulturlivet, og da i særdeleshet innenfor jazzfeltet.

BENTE WEMUNDSTAD tekst

Gjennom Rolf S. Grundesens lederskap i Bergen Jazzforum/Natt Jazz, Norsk Jazzforbund og Urijazz – jazzklubb for Tønsbergregionen, har det blitt skapt mange konserter og gjort en stor jobb innenfor utviklingen av norsk jazz.

Skolekorps
Grundesen er født på Lillestrøm i 1949 og begynte som mange andre i skolekorps, nærmere bestemt i Lillestrøm Guttemusikkorps, og seinere Vigernes skolekorps som oppstod da jentene kom med i 1963. Så ble det turer med venner til jazzfestivalene i Molde og på Kongsberg og jazzkonserter på Club 7 og Sogn studentby.
Under studier ved Norges Handelshøyskole i Bergen, ble han leder for Bergen Jazzforum og Nattjazz fra 1973 og fram til han ble valgt til leder av Norsk Jazzforbund høsten 1977 (fram til 1986), samtidig som han også ble ansatt (fram til 1995) for å kunne utvikle jazzområdet til en mer profesjonell kulturinstitusjon.
I den tidlige fasen administrerte Norsk Jazzforbund både jazzklubbene, storbandene, festivalene og etter hvert de profesjonelle musikerne. Foreningen Norske Jazzmusikere ble etablert som selvstendig organisasjon i 1979, og fungerte selvstendig inntil begge fagmiljøene ble slått sammen igjen i 1997 etter forslag fra kulturminister Åse Kleveland.

Midler av Førde
Norsk Jazzforbund ledet av Grundesen fikk sine første kulturmidler fra statsråd Einar Førde i 1980, og arbeidet systematisk videre for en mer likeverdig fordeling av kulturmidler.
Det ble etablert 7 distriktsorganisasjoner, som nå har blitt til 5 regionledd, det ble gjennomslag for bedre tildeling av midler til jazzkomponistene fra TONO når musikken ble spilt og det ble også gjort avtale med TONO for alle jazzarrangører som var medlem av Norsk Jazzforbund.
Plateselskap ODIN ble stiftet i 1981 i mangel av innspillinger av moderne, norsk jazz på de eksisterende plateselskapene. ODINs tredje utgivelse er «Fairytales» med Radka Toneff/Steve Dobrogosz og Grundesen som executive producer. Fairytales ble av 100 sentrale norske musikere i 2011 av Morgenbladet kåra til det beste norske albumet uansett sjanger. Ved siden av denne utmerkelsen, ble det flere Spellemannpriser for ODIN-utgivelsene. Det ble oppretta turnekontor i Molde med Rolf Bugge og sommerkurs/undervisning/rettledning ved Torgrim Sollid fra samme kontor. Tidsskriftet Jazznytt ble stadig mer profesjonalisert i innhold og format. Steinar Kristiansen og Jan Ole Otnæs var nærmeste våpendragere i dette arbeidet gjennom mange år.

GLAD MOTTAKER: Rolf S. Grundesens innsats i musikklivet er belønnet, og mottakeren mener medaljen må deles med hele musikkmiljøet.

OL-musikk
Grundesen har også vært aktiv i Norsk Musikkråd, ved presentasjon av musikk ved OL på Lillehammer og i ulike fora rundt norske plateselskaper.
Han var leder i Urijazz – jazzklubb for Tønsbergregionen fra 1996 og fram til 2020 med et par års opphold, og var med å etablere festivalen Musikk i Sentrum. Hans virke i Tønsberg førte til at Urijazz ble kåra til beste jazzklubb på Østlandet (2000) og i Norge (2005). I 2009 – etter hele 30 års virksomhet – fikk Urijazz Tønsberg kommunes kulturpris. På høy tid! Høsten 2019 ble den største jazzsatsningen i Vestfold noen gang, gjort, Urijazz sitt 40-årsjubileum.
Underveis i jazzlivet har det også blitt rom for noe utøvende virksomhet – på amatørplan presiseres det fra medaljemottakeren. Både i storband som Bergen Band, i sekstett i Bergen, og i sekstett i Oslo rundt årtusenskiftet med trompeter Per Høglend som det profesjonelle, inspirerende elementet.
Grundesen er glad for den anerkjennelsen han nå har fått, og som han tenker er gitt til jazzmiljøet som fellesskap med denne tildelingen. Han trekker fram det svært spennende samarbeidet med musikerne og dyktige folk over det ganske land, i klubber, festivaler og band.

bente@byavisatonsberg.no

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *