BURSDAGSBARNET: 10 år på sjøen for Saga Oseberg. Tore, Tormod, Wenche, Egil og Geir har hatt mange gode stunder med vikingskipet.

Rolig og rørende markering av 10-års dagen for Saga Oseberg

21. juni, 2022

19:12

Ingen kommentar

Det var nesten så man kunne skimte noen tårer i øyekroken til de som satt rundt middagsbordet på Brasserie X på Quality Oseberg mandag kveld. De var samlet for å feire 10-års jubileet for sjøsettingen av Saga Oseberg.

-Den perioden vi bygde Saga Oseberg var en viktig periode av livet. Det ble en epoke, sier Tore Forsberg. Vikingskipbygging har blitt en del av livet til Tore, og nå er han med i Sandefjord og bygger på Gokstadskipet.
-Å få være med på dette har betydd veldig mye for meg.

Mistet kunder

-Det hendte jeg gikk glipp av noen kundeavtaler fordi jeg prioriterte arbeidet på Vikingodden, innrømmer Tormod Henriksen. Han bodde da i sentrum, og gikk stadig forbi der folka holdt på å bygge skipet. Til slutt meldte han seg til tjeneste. For reklamemannen Henriksen ble Saga Oseberg et viktig kapittel i livet.
-Det var jo så moro her – folk fra hele verden kom og hjalp til. Og det skyldes Geir sin inkluderende lederstil.

Tormod nikker mot Geir Magne Røvik. De andre sier seg enige, og forteller historier om hvordan Geir tok imot folk, guidet dem i arbeidet, ble ikke irritert når noen gjorde feil, men hjalp heller til for å rette opp.

GODE MINNER: En middag for å feire at det er 10 år siden Saga Oseberg ble sjøsatt. F. v: Egil Sagerøy, Arne Solhaug, Geir Magne Røvik, Wenche Bergan, Tormod Henriksen og Tore Forsberg.

Folkefest

Sjøsettingen den 20. juni 2012 ble en megasuksess. NRK sendte live, Kongeskipet kom, tusenvis av mennesker var møtt frem på brygga, og Saga Oseberg skled pent og pyntelig ut i sjøen til stor jubel. Etterpå var øyeblikket dokumentert i landets aviser, og det skapte også stor begeistring internasjonalt.

Etterpå var det fest for de som hadde vært involvert i Saga Oseberg.

-Gravøl, er rettere sagt. Jeg var trist, fordi denne fine perioden var over, sier Tormod Henriksen.

De andre rundt bordet nikket, og innrømmer at festen bar preg av melankoli fremfor suksess med et langt og intenst arbeid.

-Et ekte antiklimaks, sier Tore.

Mannen på innsiden

Med på samlingen i kveld er også Arne Solhaug. Han er en av de fire stifterne, og var på den tiden kommunaldirektør i Tønsberg kommune med kultur som et av sine ansvarsområder. Arne ble «mannen på innsiden» for stiftelsen.

-Det var veldig greit å ha med en som har erfaring med offentlig forvaltning, sier Geir Magne Røvik.
-Arne visste hvor vi skulle gå og hvordan vi skulle gå frem for å søke om midler. I tillegg sørget han for støtte til det merkantile, sånn at vi fikk trykket opp informasjons- og reklamemateriell, og han hjalp oss også med tomta.

At det ble nettopp nedenfor Quality Hotell Tønsberg og Oseberg Kulturhus, var fordi Oseberg Stiftelsen ikke fikk førstevalget gjennom; Træleborgodden.

-Men det at vi fikk være her på det som har fått navnet Vikingodden, gjorde jo at vi ble svært synlige for både innbyggerne og turister. Det ble en turistattraksjon, og positivt for Tønsberg, sier Arne Solhaug.
-Det må nevnes at samtlige politikere på den tiden var positive til byggingen av Saga Oseberg, og det var veldig mye ja når vi trengte noe.

De rette folka

Byggingen, som startet 17. juni 2010, var et resultat av et ni år langt forarbeid. Geir Magne Røvik ble spurt om å være med av opphavsmannen til ideen; Bernt Hjalmar Christensen, allerede i 2001. Det ble opprettet kontakt med det tradisjonsbåtbygger-miljøet i Norge, og med danske Roskilde, der de allerede hadde bygget replikaer av vikingskip. Røvik er båtbygger, og har en forkjærlighet for historiske båter bygget i klinktradisjonen.

-Det var mye som skulle på plass før den faktiske byggingen kunne starte, sier Røvik.
-Med de rette folka på laget, ble det en realitet, selv om det var så vidt det holdt.

En av de første som ble med Geir i byggingen, var Egil Sagerøy. Han er utdannet tømrer, og har to år med båtbygging på Folkehøgskole i Fosen i Trøndelag. Han er selvsagt med og feirer jubileet denne kvelden.

ET KJENT SYN: Saga Oseberg på fjorden.

Sliskeslippen

-Ja, det var hektisk mot slutten, sier Tormod Henriksen, som hadde ansvaret for å bygge sliskeslippen der skipet skulle skli ned på grønnsåpebelagte trestokker. Den ble faktisk klar bare kort tid i forveien, og det var ikke tid til å teste den.

-Og at Saga Oseberg verken hadde styreror eller rorspant, var det bare vi som visste, smiler Røvik.

Etter sjøsettingen ble skipet tatt opp igjen en dag eller to senere for å gjøre ferdig det som manglet.

-Vi visste jo at den ville flyte, men det var noen spenningsmomenter for oss som var helt innvidde, sier Røvik.

Et par år etter sjøsettingen kom Wenche Bergan med på laget. Wenche syklet mye bortom når hun var ute på tur, og hun var på leting etter en uteaktivitet. Miljøet på Vikingodden fristet, og snart var hun en del av gjengen.

Hun er med og feirer i kveld, for Saga Oseberg har betydd utrolig mye for henne.

-Jeg ble raskt med i tekstilgruppa, og akkurat nå holder vi på med Osebergtapeten. Her har jeg brodert Geir med hans eget hår og skjegg, ler hun.

Spesielt nyttig har hun vært for Geir, for hun har sydd mange av vikingklærne hans.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.