Her er Geir Magne Røvik sammen med eierne av Viking Cruises, Karine Hagen og hennes far, Torstein Hagen, under dåpen av Viking Mars på Malta 17. mai.

Røviks vikingferd på verdenshavene

17. mai, 2022

16:21

1 kommentarer

Det har rent mye vann i verdens hav etter at Geir Magne Røvik (62) ble lokal riksviking da han startet arbeidet med replikaskipet Saga Oseberg. Og det er nettopp på verdens hav han befinner seg, både titt og ofte.

På selveste nasjonaldagen vår, og når denne artikkelen publiseres, er han på Malta for å være med på dåpen til nok et nytt cruiseskip eid av Viking Cruises. I flere år har han blitt fløyet til ulike kanter av verden for å delta på skipsdåp og andre eventer for Viking Cruises.

Selges som suvenir

På hjemmesidene deres https://www.vikingcruises.co.uk/ ligger flere videoer der båtbyggeren/vikingen fra Nøtterøy deltar. I suvenirbutikkene om bord på skipene selges postkort av ham, og Røvik pryder forsiden til rederiets eget magasin. Viking Cruises har også egen TV-kanal, og der ligger et timeslangt intervju med Røvik.

-Mange synes det er stas me

d en «ekte» viking på Viking Cruises, sier Røvik, som er med på reisen fra Malta til Roma.

-Viking Cruises sine eiere er også opprinnelig norske, så de har genuin bakgrunn for navnet sitt og at de plasserer en viking inn i begivenhetene sine.

Viking Cruises skip er norskregistrerte.

Viking Mars på Malta. Foto: Adam Hillier.

Hyggelig å bli spurt

Noe av utseendet sitt kan Røvik for selv; det lange håret og det lange skjegget. Men høyden, blondheten og de stålblå øynene er han født med. Utseendet har ført ham til Viking Cruises, men også til en liten statistrolle i den siste sesongen av Vikingane og Beforeigners, og som vikinghøvding i en promofilm for Midgard. Etter at den filmen ble lansert, kom Universal Studios på besøk til Midgard, og høvding Røvik tok imot gjestene ved å komme ridende på hest.

Båtbyggerfaget fanget han interesse for som guttunge da han leste «Haiene» av Jens Bjørneboe, men det var neppe med i drømmene at han skulle bli vikingkaptein eller figurere som en gallionsfigur for enorme skip på verdenshavene. Fra båtbyggeriet hans på Fjærholmen er det en lang sjøreise til både Malta og Amerika, men i motsetning til våre forfedre vikingene, har han muligheten til å reise luftveien.

-Jeg har vel en tendens til å si ja til det meste. Jeg synes det er hyggelig å bli spurt, og dette med Viking Cruises er en fin ting å være med på.

En modell av vikingbåt som Røvik har bygget.

Bygger mer enn båter

Til innspillingen av Beforeigners bygde Røvik et Åsatrusenter, et båtbyggeri og et vikingmarked i Oslo. Om bord i Viking Cruises sine skip står det montere med modeller av vikingbåter, blant annet Gokstadskipet og Saga Siglar. Disse har Røvik bygget, og nå seiler de på de syv hav. En av rekvisittene han ikke har laget selv, er vikingøksen som gis til gudmoren som «klipper» snoren med under skipsdåpen. En av de har han kjøpt av vikingforfatter Kim Hjardar fra Hof på vegne av Viking Cruises.

Lykken er en eikestokk

Det er også en lang vei fra luksuriøse cruiseskip til Vestfolds dype skoger. På et gårdsbruk har Geir Magne Røvik leid seg et hjørne for å oppbevare dyrebart eiketømmer. BY er med når disse skal flyttes. Det er ikke bare enkelt å hanskes med materialene han har bruk for i jobben sin. En semitrailer er med for å løfte og frakte tømmeret, og selv har han med seg en lang henger, for et par av stokkene skal bli med ham til Fjærholmen.

-Her er en perfekt kjøl, ser du! Og denne stokken blir spant. Det er helt fantastisk, roper Røvik over motorbråket fra traileren. Det er ikke lett for en lekperson å se det fantastiske i eikestokkene, men det er lett å se lykken i Røviks øyne når han stryker over tømmeret.

Lykken er å eie en eikestokk naturlig utformet som båtkjøl. Geir Magne Røvik er over middels opptatt av gode treemner.

Historisk båtbygging

For det er båtbygger han er, og han har båter han skal bygge. Til det behøves eiketømmer, og han har lagre med tømmer liggende rundt i «hele Vestfold». Eiketømmer kan ligge ute i vær og vind i 10 år uten at det forringes. Med de lagrene han har, burde det holde livet ut?

-Nja, jeg har jo alltids planer, da. Og drømmer, sier han gåtefullt.

Røvik er opptatt av historisk båtbygging. Derav engasjementet i Saga Oseberg, blant annet. Han har vært en del av Den kulturelle skolesekken, og bygget historiske nersetterbåter sammen med ungdomsskoleelever i Drammen – en aktivitet som er satt på vent av mangel på tid. Men han håper han kommer i gang med det igjen, for han har en datter og barnebarn i Drammen.

-Er det flere vikingskip på gang?

-Skal ikke se bort ifra det.

Alltid beredt til å være viking! Geir Magne Røvik har med seg en koffert med vikingklær og -utstyr i varebilen. På noen øyeblikk kan han slenge på seg den røde kappen, legge ulven over skuldrene, og ta øks og sverd i hendene.

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *