Så enkelt lager du fårikål

26. september, 2022

10:05

Ingen kommentar

Høsten er høysesong for lam og måltidet som varmer ekstra godt i høstkulden er Norges nasjonalrett – fårikålen. Den siste torsdagen i september er fårikålens festdag. 39 prosent av oss spiser fårikål minst tre ganger i året.

Skal du ha gjester i løpet av høsten, så benytt gjerne anledningen til å lage den tradisjonsrike retten som definitivt faller i smak. Får du den yngre generasjonen på besøk, kan det hende den spicy varianten med chili og ingefær blir en vinner.

-Uansett hvilken variant du går for, vil en rykende varm fårikålgryte midt på bordet legger til rette for uformell stemning og hyggelig sosialt velvære, sier Anette Fjelleng Hansen, matfaglig rådgiver i MatPrat.

Hvis du skal lage fårikål til mange, trenger du en 10 liters kjele eller to 5 liters til 10 porsjoner. Foto: MatPrat.

Slik går du frem for å lage fårikålen på tradisjonelt vis:

Ingredienser til 4 porsjoner:

  • 1 ½ kg fårikålkjøtt
  • 1 ½ kg hodekål
  • 4 ts hel pepper
  • 2 ts salt
  • 3 dl vann

Slik gjør du:

  1. Del hodekålen i båter.
  2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. (Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca. 1-2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene).
  3. Hell på vann. Kok opp, sett på lokk og senk varmen. La fårikålen trekke til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2,5 timer.

Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter.

Spicy fårikål med chili

Hvorfor ikke variere smakene og prøve en asiatisk fårikålrett med sprekere smaker slik som ingefær, chili og koriander?

-Mange tenker at vi ikke kan tulle med de tradisjonelle fårikåloppskriftene, men vi har lekt oss frem til en sprekere oppskrift. Det er ikke noe tvil om at fårikål spises oftere av den voksne befolkningen, men kanskje faller den asiatiske varianten mer i smak hos de ungdommen i huset, sier Fjelleng Hansen.

Med chili, hvitløk, ingefær og koriander kan du enkelt piffe opp tradisjonsmaten – og lage en asiatisk fårikålvariant med masse smak. Foto: MatPrat.

Slik går du frem for å lage spicy fårikål:

Ingredienser til 4 porsjoner:

  • 1,5 kg fårikålkjøtt
  • 1,5 kg hodekål
  • 2 stk. rød chili
  • 3 ts salt
  • 2 ss hel pepper
  • 3 ss hvetemel
  • 2 båter hvitløk
  • 3 ss frisk ingefær
  • 2 stk. stjerneanis
  • 3 dl vann
  • 2dl soyasaus
  • 0,5 potte frisk koriander til servering

Slik gjør du:

  1. Del hodekål i to, deretter i grove biter.
  2. Del chili i to på langs, skrap ut frøene med en liten skje og kutt chilien i mindre biter.
  3. Finn frem en stor gryte og legg et lag fårikålkjøtt i bunnen av gryta. Legg kjøttet med fettsiden ned.
  4. Dryss på litt salt, hel pepper, hvetemel og chili. Legg deretter et lag med kål i gryta.
  5. Gjenta med nytt lag kjøtt, kål og krydder, helt til alt ligger i gryta.
  6. Rens hvitløk og ingefær, og riv dem på et lite rivjern over gryta.
  7. Ha i stjerneanis, og hell på vann og soyasaus.
  8. Sett gryta på kokeplaten og kok opp.
  9. Når det koker, skru ned temperaturen og legg på lokk. Nå skal fårikålen trekke i to timer, eller til kjøttet er mørt.

Server i dype skåler med et dryss koriander på toppen. Kokt ris eller nudler smaker også godt til.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *