GLAD FOR STØTTE: Leder for kvinnesenteret Stella, Martine Seth, er glad for den støtten de får nå, her sammen med kollega Sandaya Kumari Amadoru.

Samler alle ordførere i gamle Vestfold

3. august, 2021

08:36

Ingen kommentar

Ordfører i Tønsberg Anne Rygh Pedersen håper nå at alle ordførere i gamle Vestfold kan samle seg å redde Røde kors sitt Stella kvinnesenter. Kvinnesenteret som ble startet av blant annet kronprinsessen Mette Marit har siden januar holdt stengt etter at offentlige midler tok slutt.

HINA ASLAM tekst og foto

Stella – Røde Kors Kvinnesenter har måtte holde stengt siden de mangler støttemidler, men nå som sentrert er stengt har politikerne i kommunen og fylkeskommunen hivet seg rundt for å få opp dette viktige tilbudet opp igjen. Og fylkeskommune har gitt et verbalt ja til å gjøre det de kan for å opprettholde dette tilbudet i 2021.

Hjelper innvandrerkvinner

Kvinnesentret skal styrke minoritetskvinners muligheter til selvutvikling og selvrealisering, samt deltakelse i samfunnet. Konseptet ble startet opp i 2012 i Oslo med kronprinsesse Mette Marit i spissen.

FINT BESØK: Her er kronprinsesse Mette Marit under åpning av senteret i november 2015. Kronprinsessen var med prosjektgruppen i Røde Kors som dannet dette konseptet.

I november i 2015 fikk Vestfold sitt eget kvinnesenter i Tønsberg med støtte fra blant annet Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Dette prosjektet skulle vare i fem års periode og tanken var da at dette skulle tas over av kommunene eller fylkeskommune etter hvert.

Tilbudet er for alle innvandrerkvinner i Vestfold, og siden start har mange kvinner kommet fra ulike kommuner i gamle Vestfold.

Etter juleferien har telefonen til leder av Stella kvinnesenter ringt og ringt.

–Mange av våre brukere ringer og spør når vi åpner igjen, forteller Matine Seth leder av Stella kvinnesenter i Tønsberg.

Senteret har 600 brukere fra alle kommuner fra gamle Vestfold.

–Vi hjelper dem med alt fra nettbank til vold i nære relasjoner, forteller prosjektmedarbeider for Stella kvinnesenter, Sandaya Kumari Amadoru (52).

Om sentrert ikke får nok støtte mister Sandaya sin første arbeidsgiver i Norge.

Mister jobben

Hun var en av de første brukerne av senteret da det åpnet i 2015.

For henne har sentrert betydd større nettverk, sosial møteplass og ikke minst arbeid.

Sandaya er en av mange brukere av senteret som har høy utdanning fra hjemlandet, men som sliter med å få jobb i Norge.

–I Sri Lanka jobbet jeg med regnskap i et stort internasjonalt firma som førte med flere goder som privat sjåfør, men i Norge sliter jeg med å få jobb, sier hun.

Seth forteller at hun ikke hadde klart seg uten Sandaya.

Glad for støtten

TRENGER PENGER: Martine Seth trenger rundt 800.000 kroner for å redde kvinnesenteret.

Seth er glad for at de nå har fått et verbalt vedtak fra Vestfold og Telemark fylkeskommune.

–At det kom er superfint. Det tyder jo på at de synes at den jobben vi gjør for deres innbyggere er bra, sier Seth.

Det som er uklart nå er om hvor mye midler fylkeskommunen kommer til å komme ut med. Senteret trenger rundt 800.000 kroner for å klare seg.

–Jeg håper bare at det kommer nok penger og i tide, sier Seth håpefullt.

Engasjert ordfører

Ordfører i Tønsberg Anne Rygh Pedersen (AP) sier at hun nå jobber med å få midlene på plass.

–Det verbale vedtaket som de har fått sikrer drift i 2021, men jeg ønsker en mer varig løsning på dette, sier ordfører i Tønsberg, Anne Rygh Pedersen (AP).

Hun skal nå samle alle ordførere i gamle Vestfold og ha møte med dem. Tanken er at alle kommuner som har deltakere på kvinnesenteret skal dekke litt av utgiftene. Bidraget bør basere seg på antall deltagere som bruker tilbudet fra kommunen.

–Nå skal det sies at det har ikke blitt søkt om midler fra disse kommunene før. Jeg ønsker et samarbeid mellom kommunene og fylkeskommunen om midlene, sier ordfører og legger til

at dette er et viktig tilbud for hele Vestfold, og Stella gjør en god jobb som er et supplement på den jobben kommune skal gjøre.

Dette er et fristed for innvandrerkvinner og forebygger ensomhet og isolasjon.

–Mange i kommunestyre synes at de gjør en viktig jobb. De midlene som skulle brukes til å gi en liten juleoppmerksomhet til politikerne i kommunestyret ble gitt bort til Stella kvinnesenter og Frelsesarmeen, forteller ordfører.

Inkluderer menn

Når midlene er på plass, kommer Stella kvinnesenteret i ny drakt og skal også bli et tilbud for innvandrermenn.

–Dette er et prosjekt som har fungert godt, derfor endrer vi ikke mye, men bare navn og at vi åpner opp tilbudet vårt for menn, forteller Marthine Seth.

Det nye navnet vil da bli Stella og Castor kompetansesenter.

Fakta om Stella – Røde Kors kvinnesenter

  • Stella – Røde Kors kvinnesenter startet opp i 2012 i Oslo, med kronprinsesse Mette-Marit i spissen.
  • I november i 2015 fikk Vestfold sitt eget kvinnesenter i Tønsberg.
  • Stella – Røde Kors Kvinnesenter skal styrke minoritetskvinners muligheter til selvutvikling og selvrealisering, samt deltakelse i samfunnet.
  • De ønsker å fremheve kvinnen som ressurs, uansett bakgrunn, og vil med Stella Kvinnesenter inspirere kvinner til å ta tak i egne utfordringer og finne positive løsninger.

red@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *