PERSONVERN: – Ta en runde i personverninnstillingene og ta kontrollen over dine data, oppfordrer Tine Austvoll Jensen, norgessjef i Google.

Seks av ti har tatt grep om personvernet sitt på nett

13. juli, 2022

09:33

Ingen kommentar

En fersk undersøkelse viser at hele 60 prosent av nordmenn er flinke til å ta grep for å sikre personvernet sitt på nett. Samtidig opplyser nærmere halvparten at de er usikre på hvordan man tar kontrollen over sine persondata.

Nylig har Google gjennomført en personvernundersøkelse i den norske befolkningen. Funnene viser at ni av ti nordmenn (92 %) er opptatt av personvernet sitt på nett, hvorav hele seks av ti har gjort grep for å ta kontroll over sine personopplysninger. Likevel avdekker undersøkelsen at nesten hver andre (44 %) nordmann er usikker på hvordan man skal gå fram.

– Personvern er viktigere enn noen gang, men likevel ser vi at nesten annenhver nordmann ikke er kjent med mulighetene som finnes for å ta kontroll over opplysningene sine på nett. Her har vi en jobb å gjøre, for det er vårt ansvar å gjøre folk oppmerksomme på at disse verktøyene allerede finnes og er enkle å ta i bruk. Vi er helhjertet investert i å respektere folks personvern, og derfor vil vi oppmuntre alle til å gå gjennom personverninnstillingene og ta kontrollen over sine data, forteller Tine Austvoll Jensen, norgessjef i Google.

Dine data, ditt valg

Undersøkelsen viser også at nærmere halvparten (47 %) tror de ikke har noen mulighet til å påvirke hva som samles inn av data. Men det er fullt mulig, ifølge Jensen.

– Som en sentral aktør i det digitale økosystemet har vi et ansvar for å hjelpe folk med å holde seg trygge, og det er derfor vi tilbyr enkle verktøy du kan ta i bruk inne i Google-kontoen din. Vi streber etter å gjøre det så enkelt som mulig for deg å få oversikt over hvilken informasjon du deler med oss og hvordan den brukes, slik at du kan bestemme hva du vil dele. Du eier dine data, og derfor er det ditt valg, konstaterer Jensen.

Personvern er også innebygd i flere av Googles tjenester og produkter. Blant annet sletter Google automatisk alle lokasjonsdata, søkehistorikk og YouTube-aktivitet løpende etter 18 måneder. I tillegg gis det ofte påminnelser om å ta en gjennomgang av hva slags informasjon du deler når du bruker tjenestene og produktene.

– Forskning vi har gjort viser at folk føler seg mer velinformert og fornøyd når man foretar valg i riktig kontekst. For eksempel når man befinner seg på YouTube og blir bedt om å ta stilling til et personvernvalg – og videre når man blir kontinuerlig påminnet om å se over disse valgene, forteller Jensen.

Slik tar du kontroll over dine data

Du kan når som helst kontrollere personverninnstillingene fra Google-kontoen din. Slik går du fram:

  1. Logg inn på Google-kontoen din og klikk deg inn på “Min konto”.
  2. Følg stegene under «Personvernsjekken». Her kan du trinn for trinn gå gjennom de viktigste forslagene for ditt personvern generert fra Google-tjenestene du bruker mest.

Dette er noen personverninnstillinger du bør gå gjennom:

  1. Innstillingene for nett- og appaktivitet
  2. Innstillingene for YouTube-loggen
  3. Hvilken profilinformasjon andre ser
  4. Hvilke tredjepartsapper som har kontotilgang
  5. Annonseinnstillingene dine

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.