William Vikan Andersen fra Færder er nominert til årets Drømmestipend.

Seks lokale ungdommer nominert til Drømmestipendet

2. januar, 2023

10:44

Ingen kommentar

Nå kan 470 unge kunst- og kulturutøvere smile litt ekstra blidt og bredt og stolt konstatere at de er nominert til Drømmestipendet 2023. Drømmestipendet består av 50 stipend à 30 000 kroner – til sammen 1,5 millioner kroner. I løpet av januar avgjøres hvem som får stipendet. Seks ungdommer fra Tønsberg og Færder er nominerte. Her kan du lese litt om dem.

Marius B. Jacobsen

Marius B. Jacobsen (21) fra Tønsberg vil lage film:

-Jeg kommer fra en familie av historiefortellere, halvt latvisk og halvt norsk. Å kunne fortelle historier selv har alltid vært en viktig ting for meg. Om det var igjennom lek, skriving, tegning eller bare muntlig fortelling har jeg alltid hatt historier å fortelle med mine egne karakterer. Det at jeg også er født med dysmeli (mangler høyrehånden) ga meg først i ung alder mye uønsket oppmerksomhet, men jeg snudde det heller til en styrke og det gjorde meg til et mer åpent og nysgjerrig menneske. Dette har gjort meg sosial trygg og interessert i andre. Jeg har svært lett for å snakke med folk uansett alder, interesser, tilhørighet eller menneskesyn. Å kunne få slik kontakt med andre folk sitter ikke langt inne i meg. Selv liker jeg å ta til meg opplevelser mye med reising, sosialisering, lesing, film og musikk. Jeg setter ofte like stor pris på å bli kjent med nye mennesker i andre land, eller byer som jeg liker å sitte hjemme og lese om dagens samfunn og vår historie. Å få disse inntrykkene gjennom det fysiske er viktig for meg. Jeg printer ut flere bilder og kunst for å ha på veggene fremfor å ha det digitalt. Å lese i bøker og se filmer jeg fysisk eier selv er også viktig, og gir for meg en egen nærhet til innholdet. Jeg er også mye bedre på å møte folk fysisk enn å holde samtaler over telefon eller i sosiale medier.

Drømmen

Drømmen er uten tvil å fortsette å lage film. Å utvide ambisjonsnivået i handling, antall karakterer og miljøskildringer. Å kunne utvikle min stemme videre innen denne kunstformen. I kortfilmformatet vil jeg fortsette å leke meg med drivende dialog og rå tematikk skjult under et skall av lekenhet. Korte historier, som vekker gode følelser og kan få publikum til å reflektere over sine egne tilnærminger til de menneskene de selv har rundt seg. Videre drømmer jeg om at å kunne fortelle mine historier i langfilmformatet. Ose ut den kreative glede jeg har hatt hele livet, med filmer som et publikum vil føle og kanskje lære noe av i kinosalen. Både eventyr fortellinger satt i vill norsk natur, eller ensemble filmer hvor et mektig spenn av karakterer – med nyanserte relasjoner (gjerne storfamilie) er historier jeg brenner for å ville fortelle et publikum. Med innhold som vil føles velkjent og gjenkjennelig. Hvor et budskap om å sette kjærlighet ovenfor det materielle, ikke vike unna sine barnslige sider og hvordan dette vil hjelpe å bygge oss som mennesker. For å oppnå dette er det ikke bare skapende virksomhet jeg vil fortsette med. Å reise mer, og møte flere interessante mennesker vil være viktig for meg som person og historieforteller.

 

Truls Klepp Grytnes

Truls Klepp Grytnes (19) fra Tønsberg:

-Jeg heter Truls Klepp Grytnes og studerer ved Lillehammer Institute of Music Production and Industries. Jeg er en kreativ, målrettet og sosial person som alltid utfører arbeider på en ordentlig og profesjonell måte. Jeg er en person som har en stor lidenskap for kreativt arbeid. Jeg har stor interesse for musikkproduksjon i sjangeren EDM, og har de siste 6 årene utviklet meg veldig mye på området. I løpet av det siste året har jeg signert platekontrakt med et stort plateselskap, Proximity Records, som har rett under 9 millioner abonnenter på YouTube. Jeg har også blitt fremmet på New Music Daily av Apple Music, og fått gode tilbakemeldinger fra store og kjente artister verden over bla. Tungevaag, Jonas Aden, NUZB, Asketa & Natan Chaim og Drove. Nå er jeg så heldig å få være en av 48 studenter ved den prestisjefylte internasjonale høgskolen Limpi. Skolen er drevet av Amund Bjørklund og Magnus Beite, som bla. har jobbet med artister som Beyoncé, Train, Bruno Mars, Ne-Yo, Chris Brown and Selena Gomez. Skolen har lærere som Tor Erik Hermansen i Stargate, Espen Lind, Fred Ball, Julie Bergan, Dagny, med flere kjente og etablerte artister og produsenter, pluss representanter for Sonys plateselskap både nasjonalt og internasjonalt. Dette er med andre ord et av verdens beste musikkstudier.

Drømmen

Som alle andre barn har drømmen vært å bli verdenskjent popstjerne. Nå idag drømmer jeg om å kunne leve av å produsere musikk og spille på festivaler verden rundt. For å få til dette må jeg bygge opp et godt team rundt meg som støtter og hjelper meg på vei mot drømmene mine. Dette har jeg allerede kommet godt igang med, da jeg har ingått et samarbeid med en kjent manager fra USA. Han har allerede hjulpet med med å realisere en av drømmene mine, nemlig å signere platekontrakt med et stort plateselskap. Akkurat nå drømmer jeg om å komme meg inn på Spotify Topp 10-lista i Norge. Målet er å oppnå denne drømmen innen våren 2023. Jeg tilbringer som regel rundt 10 timer i studio hver dag, så jeg kan trygt si at jeg jobber så hard jeg kan for å oppnå drømmene mine. Oppnår jeg drømmen om å leve av musikk ønsker jeg å starte opp et eget plateselskap og hjelpe andre artister som er på det stadiet hvor jeg er nå, med å få et løft i deres musikkariere. En litt mer langsiktig drøm er å signere platekontrakt med Stmpd Rcrds, et plateselskap drevet av superstjernen Martin Garrix. Martin Garrix er en av mine største inspirasjoner og hovedårsaken til at jeg startet å produsere musikk.

Victoria Syvertsen

Victoria Syvertsen (22) fra Tønsberg:

Jeg er ei jente på 22 år som studerer på siste året mitt ved Esmod Oslo for å bli klesdesigner. Jeg er en kreativ sjel og er veldig glad i å lage ting; bake, lage mat, lære nye håndverksteknikker og å sy. I tillegg til det så er jeg veldig glad i å lese, være hobbygartner, gjøre yoga og drive med boksing. Jeg er veldig opptatt av dyrevelferd og miljøet, og bruker mye tid på dette. Jeg har også en hund som jeg er veldig glad i å bruke tid på.

Drømmen

Jeg har siden jeg har vært 10 år gammel; drømt om å bli en verdensberømt klesdesigner med eget klesmerke «By Victoria». Jeg har alltid hatt troa på at jeg kan få det til på ett vis, selv om jeg ikke helt vet hvordan jeg skal få det til. Jeg har noen deldrømmer som jeg håper tar meg mot det endelige målet. Jeg drømmer om å flytte til Italia, og jobbe for Dior. Og nå så holder jeg på med avgangskolleksjonen min som har et konsept som handler om mental helse og depresjon. Jeg drømmer om å bruke den som en slags startplattform for å fremme saker jeg bryr meg om; for jeg drømmer om å bli en kjent klesdesigner, så jeg kan bruke

den plattform den jobben gir, til å hjelpe folk og endre verden.
Anne Handeland

Anne Handeland (22) fra Færder:

 

Mitt navn er Anne, og jeg spiller cello. For tiden jobber og bor jeg i Lilongwe, Malawi, som deltaker på utvekslingsprogrammet MOVE, i regi av JM Norway. Før jeg kom hit, har jeg bodd 3 år i Trondheim og studert utøvende klassisk cello ved Institutt for musikk. Trondheim er en fantastisk studie- og kulturby hvor jeg har fått oppleve og lære mye spennende, både i og utenfor studiet. Jeg har blant annet vært involvert i Ensemble TRD, PØKK, Orkester Nord Academy og Trondheimsolistene. Jeg har en fantastisk lærer og mentor i Trondheim, Marianne Baudouin Lie, som jeg har holdt kontakt med selv om jeg har permisjon fra studiet. Hun inspirerer meg masse på mange måter, først og fremst som lærer, men også ved å være en dame med mange jern i ilden, og som lager muligheter for seg selv og andre. Å bo i Malawi et år har gitt meg nye perspektiver på mange områder av livet, også musikalsk. Jeg jobber som musikklærer, har et par strykeelever, men får også holde på med mine egne musikalske prosjekter, som å spille solokonserter og samarbeide med lokale musikere. Dette gir meg mange nyttige erfaringer og god trening i planlegging og samarbeid, ferdigheter jeg nok kommer til å sette pris på senere. Det er utfordrende til tider, særlig fordi det nesten ikke finnes vestlig klassisk musikk i Malawi. Men det åpner også opp for ny kunnskap og nye muligheter!

 

Drømmen

Jeg føler jeg allerede er på god vei til å oppnå drømmen om å bli profesjonell musiker. Det har lenge føltes skummelt å satse på en frilanskarriere, men jeg begynner å slå meg til ro med at jeg har noe i musikkbransjen å gjøre. De neste årene ønsker jeg først å fullføre bacheloren min, for så å søke master, muligens i utlandet, hvor jeg kan få enda flere nye erfaringer og inputs som gjør meg til en helhetlig og kreativ musiker. Selv om jeg er klassisk skolert, finner jeg også masse inspirasjon i andre sjangre og stiler som for eksempel jazz og pop, og ønsker å bli en musiker som er fleksibel og har stor bredde. På lang sikt drømmer jeg om å leve som frilansmusiker, men jeg kan også tenke meg å gjøre produsentjobber, styreverv og undervise. Jeg har så langt i karrieren møtt mange inspirerende personer som setter i gang spennende og nyskapende prosjekter som ikke bare gir publikum en ny opplevelse, men også er med på å sysselsette medmusikere og dra musikk-Norge inn i nye baner. En deldrøm for meg er dermed å gjøre nettopp det: å videreføre den positive kulturen hvor man gir mer enn man må for at kunsten skal komme et steg videre! Det hadde vært veldig givende å være et positivt forbilde for andre, i tillegg til å kose seg med å lage musikk.

 

Tilla Gaasø

 

-Jeg er Tilla, jeg er en 25 år gammel artist og DJ fra Tønsberg. Jeg produserer musikk, skriver låter, synger og snurrer skiver som DJ og begynte nylig på det Frie Kandidatstudiet på NMH(Norges Musikkhøgskole) i Oslo. Mitt prosjekt er både som utøver og skaper, og jeg skriver dikt, spiller piano, tar opp field recordings, bruker egen vokal, trommemaskiner og synther. Siden jeg var 19 år har jeg spilt over hundre gigs årlig som DJ i Oslo, og jeg elsker å spille og dele musikk med andre, både via klubbkvelder og konserter. Jeg har i 2022 spilt på By:larmfestivalen som DJ, spilt fire konserter som artist med band og gitt ut fire sanger, “Trails”, “Trails – Acoustic”, “Doomed” og “Expensive Metals”. Med låten “Trails” ga jeg ut min første musikkvideo i 2022 sammen med mine venner i det kreative kollektivet One Kin. Alle mine prosjekter er gjort på eget initiativ og regning, uten label eller management. Som DJ utga jeg min første låt “Wolfie Chick” på samleplaten “Rare Loops 1” gitt ut av Club Kowloon. Mitt mål for det kommende året er å gi ut mitt debutalbum “1822” og mine første låter som DJ. Som artist heter jeg Tilla, og som Dj går jeg under navnet DJ Tilla.
William Vikan Andersen

William Vikan Andersen (19) fra Færder:

 

-Jeg er en 19 år gammel gutt, født og oppvokst i Færder kommune. Helt siden jeg gikk i barnehagen har jeg vært fascinert over dans, og danset mye alene i stua gjennom oppveksten. Da jeg var 13 år begynte jeg å danse på Extend Art of Dance i Tønsberg. Jeg startet med streetdance, og etter hvert begynte jeg å danse stiler som ballett og house. Etter hvert ble jeg også ansatt som danselærer på studioet. Når jeg var 17 år droppet jeg ut av videregående skole, for å flytte til Stockholm og begynne på Ballettakademien sin yrkesdansarutbildning. Det er først når jeg begynte der at jeg startet å danse jazz og samtid, og jeg ble fort forelsket i jazzen sitt uttrykk. Etter et år i Sverige flyttet jeg til Oslo for å studere jazz på Kunsthøgskolen i Oslo. Jeg går nå andre året på jazz-bacheloren, og storkoser meg med det.

Drømmen

En av mine store drømmer innenfor dansen er å starte opp en dansegruppe som presenterer dans der man ikke forventer det, og som gjør dans mer tilgjengelig for flere mennesker i samfunnet. Noen eksempler på steder kan være en park, en brygge, en gågate eller folksomme turstier. Jeg har personlig erfart at ved å presentere dans utenfor den tradisjonelle scenen, så skaper det et mer personlig forhold mellom utøver og publikum. Det vil derfor være lettere å formidle et budskap, og jeg mener at ved å ta bort formaliteten av en scene så vil det skape mer rom for enhver til å tolke opptreden fritt. Med denne gruppen ønsker jeg også å samarbeide med andre kunstfelt, for å kunne gi dans mer rom i andre kunstformer. Jeg ser mye potensiale i samarbeid mellom dans og andre visuelle kunstfelt.

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *