BILDET: Rolf fra bandet Rolffa kommer til Karasjok skole og snakker om sex og seksualitet. Foto: Dánil Røkke
Elevene ved Karasjok skole får en undervisningstime utenom det vanlige når Rolf fra bandet Rolffa blir med og snakker om sex og seksualitet på samisk.
Bare noen få dager etter feiringen av samenes nasjonaldag 6. februar får elevene ved Karasjok skole en undervisningstime utenom det vanlige. Det er fortsatt søkelys på det samiske, nærmere bestemt det samiske språket, elevene får seksualitetsundervisning på sitt eget språk.
I forbindelse med foreningen Sex og Politikks kampanjeuke for seksualitetsundervisnings-
I Karasjok får elevene i 6. til 10. klasse onsdag denne uka besøk av Rolf fra bandet Rolffa. Han skal først opptre for elevene og etterpå blir han med og svarer på spørsmål omkring dette med sex og seksualitet. Dette er spørsmål som elevene anonymt har levert inn på forhånd.
Arrangementet er i samarbeid med foreningen Sex og Politikk og teamet som hele året jobber med å tilrettelegge og oppdatere seksualitetsundervisningsmater
De ti siste årene har foreningen Sex og Politikk stått bak seksualitetsundervisnings-
Hvert år arrangerer Sex og Politikk en kampanjeuke i uke seks der et dagsaktuelt tema løftes fram. Årets kampanje setter søkelys på at du er verdifull, akkurat som du er, med alt det som gjør deg unik, med kampanjetemaet: #Verdifull – akkurat som du er! Materiellet er fritt tilgjengelig på www.sexogpolitikk.no. I fjor ble Uke 6-materiellet benyttet av mer enn 50 prosent av norske skoler.
Årets ambassadør: Podkasten Hemma
Hvert år utnevnes egne ambassadører for holdningskampanjen og årets Uke 6-ambassadører er Marianne Knudsen og Ida Hauge Dignes som står bak podkasten Hemma. I podkasten tar Marianne og Ida et oppgjør med fordommer som funksjonshemmede blir utsatt for. Gjennom hverdagshistorier forteller de åpent om temaer som sex, kjærlighet og seksualitetsundervisning.
De er begge funksjonshemmede og skeive og bruker disse erfaringene hyppig for å opplyse om at variasjon og mangfold er positivt. De setter skapet på plass når de opplyser om at det ikke er funksjonsnedsettelsen som er problemet, men at det er strukturene i samfunnet som gjør funksjonshemmede mindre likestilt. I 2021 vant de Skamløsprisen for sitt arbeid med å bryte ned fordommer og barrierer omkring funksjonshemmede.
«Uke 6 er en kampanje vi skulle ønske våre lærere brukte da vi gikk på skolen. Kampanjen bidrar til at elever kan bli bedre kjent med seg selv, og får allsidig kunnskap om seksualitet. Vi synes det er stas å være ambassadør for en kampanje som virkelig trengs,» uttaler de to.
Viktig å feire mangfoldet
Å bli sett, å føle seg anerkjent og verdifull, burde være en menneskerett. Det motsatte av å føle seg verdifull er å skamme seg, og føle seg verdiløs og «feil».
Ungdata-undersøkelsen 2021 viser at mange ungdommer i Norge har det bra med seg selv. Likevel er det en betydelig prosentandel som strever med press om å se bra ut, og som ikke liker seg selv slik de er.
Samtidig rapporterer hele åtte av ti unge at god seksualitetsundervisning kan være et verktøy for å få et bedre forhold til egen kropp (Sex og samfunn, 2017). Derfor ønsker Sex og Politikk at alle elever i hele landet skal få positiv seksualitetsundervisning, ikke bare i uke 6, men gjerne også resten av året.
«For Sex og Politikk er det viktig at årets kampanje løfter frem at variasjon er normalen; vi er forskjellige, og mangfoldet skal feires,» uttaler daglig leder Tor-Hugne Olsen.