Tekst og foto: Per-Espen Løchen
Å være snill og grei mot andre er helt gratis. Hos TK-trener Geir Vestvik får så vel nybegynnere som eliteutøvere selvkontroll og mental balanse inn med teskje.
Siden 1988 har Vestvik vært tilknyttet Tønsberg-Kameratenes boksegruppe – først som triumferende utøver, så like suksessrik sekundant og trener. Selvforsvarets edle kunst har fått et ufortjent frynsete rykte, mener bokseveteranen.
– Når det kommer inn folk som bare vil lære å slåss, luker de gjerne bort seg selv. De finner raskt ut at boksetrening ikke er hva de trodde, forteller 52-åringen.
– Her har vi respekt for hverandre og andre mennesker. Uansett hvilken bakgrunn de har, hvor de kommer fra eller hva de har vært før.
Få motstander ut av balanse
I TK måles de unge og uerfarne utøverne kun mot seg selv. Sparring eksisterer ikke i boksegruppens nybegynnerpartier.
– Bare en veldig liten del av treningen selv i elitegruppen består av sparring. Å få sin egen stil, teknikk og rytme til å fungere, og samtidig bringe motstanderen ut av balanse, er det vi tålmodig søker. Det er hva boksing handler om. I TK bokser vi med – ikke mot – hverandre.
Mytene er som oftest langt unna virkeligheten. I olympisk boksing er selvkontroll, mental balanse, mestring, perfeksjon og koordinasjon nøkkelelementer. Allsidig trening er viktigst.
– Den som gjør feil – eller flest feil – i kamp, er den som taper. Og blir man sint, er man lurt, slår Nøtterøy-mannen fast.
Ingen Hollywood-slåssing
Enkelte søker til boksemiljøet etter å ha sett filmer som Rocky og Creed – eller blir inspirert av proffboksingens kunstige promotion-verden. Hollywood-scener med rene gateslagsmål gjenspeiler fint lite av den olympiske sportens virkelighet.
I TK jobbes det aktivt med å lære utøverne viktigheten av respekt og gjensidig respekt – både i og utenfor bokseringen.
– Dessverre følger det oss innimellom at “tidligere bokser” har sloss på byen – selv om disse kun har vært innom en trening eller to. Sporten har fått et ufortjent dårlig rykte, mener treneren.
I Vestviks aktive dager på 1990-tallet skjedde det flere ganger at elitebokseren ble utfordret til slåsskamp på byen.
– Ofte fordi jeg var en gjenkjennelig bokser. Men som aktiv utøver har man klare holdninger og selvtillit i forhold til slike situasjoner. Stort sett går det fint om man beholder roen, stoler på selvkontrollen og blir stående med hendene i lomma. Man får bokset fra seg på trening.
Gratis å være snill
Vestvik bruker så vel jobb som fritid på å hjelpe mennesker til mestring. Både eliteidrettsutøvere og medmennesker som strever i hverdagen.
– Å være snill og bry seg om andre er helt gratis. Jeg opplever en enorm glede og stolthet over å hjelpe mennesker til å lykkes på ulike arenaer, sier Geir.
I boksemiljøet blir han beskrevet som en av landets beste trenere. Ikke bare boksefaglig, men også hva gjelder kunsten å ivareta utøverne på det menneskelige plan.
52-åringen jobber til daglig som teamleder for fosterhjemsplasseringer i Stiftelsen Havnøy.
– Man kan alltids diskutere det moralske i kampsport. Til sjuende og sist handler mye om at man slår til hverandre, ja. Men boksing er så mye mer. Det viktigste er å unngå å bli truffet, unngå å gjøre feil, mener 52-åringen.
Suksessrik bokseklubb
Atletklubben TK er en av landets mestvinnende bokseklubber. Geir Vestvik sanket selv fire NM-titler (1991, 1993, 1998 og 1999) og en forbundspokal (1999) i den aktive karrieren.
Med Vestvik som trener er klubben nå inne i sin historisk beste periode. 14 NM-gull, seks sølv, fire kongepokaler og to forbundspokaler har hans voksne eliteelever vunnet siden 2017.
Ti av disse titlene er sikret av klubbens kvinner. Tre ganger har TK vært beste klubb i norgesmesterskapet.
Tønsberg-Kameratene har vunnet 52 NM-gull gjennom historien. Terje Sveen og Hadi Srour har flest med fem hver. Så følger Geir Vestvik, Ahadi Lukungu og Madeleine Angelsen med fire hver. De to sistnevnte er fortsatt høyst aktive landslagsboksere.
Steffen Tangstad er klubbens mest profilerte utøver gjennom tidene med to EM-titler. Han er eneste nordmann som har bokset VM-tittelkamp i tungvekt.