Roen har senket seg over øya, syklistene har blitt færre og det har også rulleski fantastene, merkbart mindre pigging i asfalten, men de høres enda tidlig, tidlig på morningen og sent på ettermiddagen.
Tekst og foto: Gerd Gellein Merkesdal
Bestemorshage er grønn og frodig, gresset har grodd de siste ukene og snart kommer gutta som fikser plen og viltvoksende kanter rundt omkring i hagen.
Hagens grøde som tomater, agurker og ikke minst squashen som vokser så det knaker og det kan sees på grønnsaken, snur du ryggen til en kort stund så er den plutselig blitt noen centimeter større i både lengde og omkrets. Selv liker jeg de best som små og knaskende sprø, lærte å kjenne den lille agurklignende grønnsaken på 80-tallet da somrer ble tilbrakt i Italia med familien, to store og to små med gode varme uker på badestrendene og med ulike kulturopplevelser. Vi knasket kilovis som strandmat på samme vis som vi så de fastboende gjorde.
Sensommerens modning
Sommerens badegjestenes er reist hjem. Noen dager har vært grå og regn har vi fått, nå skinner sola igjen på voksende gress. Epler og pærer modnes på trærne og mange faller ned og er til glede for rådyrene når vinden farer over øya og den vinden har blitt mer og mer vanlig og tar tak i trærne og ikke bare de med frukt på, furutrærne får også ristet av seg sine små kongler og de plukkes opp og puttes i lommer og i skjørteoppbretten hvis de blir for mange på turen gjennom den lille furuskogen på veg til og fra postkassen for å hente avisen.
Konglene hamstres for å bruke som opptenning i peis og ovn når de kalde høst og vinterdager er her. Senere når høststormene kommer faller det tørre små grener ned og gjør også til at man ikke går tomhendt inn med avisen under armen …
Hagens små venner
Rådyrene som daglig kommer innom hagen og for det meste sover i ly av hekken ut mot åkeren gleder seg over nedfallsfrukten på denne tiden, napper til rosebusker og det som de finner av spiselige vekster også. Nyttevekster og blomster som skal ta vares på dyrkes bak innhengninger og der er de godt beskyttet for vennene, resten av hagen er deres – har man et dyretråkk over hagen sin så er de hjertelig velkommen. Grevlingen snøfter der ute i natta og gjør stort sett liten ugagn, men det hender jo at man kan glemme boksen med kattemat på trappa eller bedet med bokashi ikke var godt nok tildekket. Det frisker bare opp og hagen blir levende av de firbente vennene på besøk.
Tid for høsting
Det er tid for høsting av spiselige vekster, bær som rips og bjørnebær som er pappabær her i huset, et kallenavn etter barnas pappa Bjørn, blir saft og gelé og blir solgt på åpne dager som «Gode smaker» fra hagen.
Tomater, agurker og ikke å forglemme squashen som blir noe større enn hva jeg setter pris på, blir brød og kaker og som middagstilbehør blir den like god på grillen, i stekepanna og i stekeovnen og med noen av hagens urter på smaker det høst.
Nå som roen senker seg over hagen etter sommerens besøk av familie og venner begynner en ny tid med åpen hageport på noen søndager utover høsten, kreative dager i mitt atelier og med ettertanker til vi høres igjen.
Gode smaker med squash
Lag en oljeblanding av olivenolje, hakket hvitløk og hakkete urter fra hagen, timian og bladpersille smaker godt, pepper etter smak
Skjær cirka 2 centimeter tykke skiver av squash som legges på et fat, strø litt salt på begge sider og la ligge en times tid. Skylles i et dørslag og tørkes av med et lin håndkle eller tørkepapir. Pensles med oljeblandingen og stekes raskt på grill eller i en varm panne på ovnen. Serveres til kjøtt og fisk som tilbehør eller bare til en enkel salat og et godt brød til.
Småbrød med revet squash
En grei grunnoppskrift til en deig som oppbevares i kjøleskap natten over
750 g mel
150 g revet squash
4 dl kaldt vann
1/2 ts salt
1/4 pk tørrgjær
Rør det hele sammen, deigen skal være litt løs, sett så deigen kjølig og på morningen legges deigen ut på en bakeplate med bakepapir og stekes gylne ved 200 grader – avkjøles og serveres gjerne med ost og en god marmelade.