OVERDÅDIG: 11.500 lyspærer pryder hus, uthus og garasje, pluss ”no småtteri” på busker og trær.

Severdigheten på Tolvsrød

16. mai, 2022

18:18

Ingen kommentar

I krysset mellom Føniksvei og Glitneveien på Tolvsrød ligger et hus som får folk i området til å legge kveldsturen hit, og lett beduggede drosje-passasjerer til å kjøre omvei for å titte på huset før de drar hjem fra byen.

ANNE METTE STORVIK tekst og foto

11.500 lys pryder hus, uthus og garasje, pluss ”no småtteri” på busker og trær. Det meste har form av istapper, men også Rudolf med tre kollegaer har fått plass på taket av garasjen.

– Lysene står på i to måneder. Det koster oss mellom 800 og 1000 kroner i strøm – og det er verdt hvert øre, mener julehusets eier, Pia Edh.

Økende

Ekteparet Trond og Pia Edh har bodd i huset i 27 år, og har holdt på med julelysdekorering i mange år.

– Det begynte med noen få lys, siden har det bare ballet på seg. Målet er å få lys på alle trærne. Vi er nok litt påvirket siden mannen min ofte er i USA, men vi prøver å være ”harry med stil”, for eksempel bruker vi bare ensfarget belysning, sier Pia Edh.

TAKPRYD: Pia Edh forteller at det vakte reaksjoner da reinsdyrene ble flyttet fra veggen og opp på garasjetaket. Rett ved siden av bygges Slagen barnehage som skal tas i bruk på nyåret, og både foreldre og barn kan glede seg over synet fram til starten av februar.

Tar tid

– Det verste er å tvinne opp ledningene og teste alle pærene. Jeg begynner siste uka i august, forteller Pia, som ikke strikker, men heller pusler med julelys mens hun ser tv.

Det å henge opp lysene betegner Pia som en ren kosejobb.

– Det tar fire timer å dekorere huset, forteller Pia, som i alle år har gjort jobben selv, men som nå har måttet få assistanse fra sin ”litt over middels tålmodige” ektemann.

Risiko

Lysene festes med stiftemaskin, og det er syv meter over bakken på det høyeste. Når lysene skal ned igjen, må alle stiftene fjernes med tang.

–Vi har en sønn som skal bli ambulansesjåfør, og han har begynt å bekymre seg for risikoen. Så dette er siste året vi gjør jobben uten lift, sier Pia.

VELKOMMEN: Et overdådig pyntet inngangsparti lyser innbydende i desembermørket.

Julete

– Vi er nok mer enn middels interesserte i jul, innrømmer Pia og forteller at parets 72 esker med julepynt nå er blitt fordelt mellom huset og den nye hytten. De begynner tidlig å pynte, når julebordet for de ansatte holdes i slutten av november er det allerede ganske julepreget. Deretter bare øker det på med nisser og julegleder. Første desember ”tenner de på huset”. Da inviteres naboer, venner, kjente og familie til pølser, gløgg, bål, julemusikk og høytidelig tilkobling av julebelysningen.

– Det er ikke noe styr, vi varmer en kjele med pølser og folk forsyner seg selv. Vi er ikke typen som føler press, vi bare gjør ting. Det er ikke så nøye om alt spindelvevet er borte fra krokene bare huset er tent, humrer Pia.

Betyr noe

– Jeg møter stadig mennesker, også ukjente, som forteller at de har glede av belysningen.

I fjor var jeg dårlig og hadde tenkt å droppe hele greia. Men så traff jeg tre eldre damer som fortalte at de brukte å spasere bort til huset vårt etter kaffen. Da de hørte at jeg ikke var i form, utbrøt de bestyrtet: ”Vi må få noen til å hjelpe deg!”. Da gikk jeg rett hjem og satte i gang, forteller Pia. En drosjesjåfør fortalte paret at kunder betaler for at drosjene skal kjøre omvei slik at de kan få sett på huset.

– Vi våkner av og til av at kjøremønsteret endrer seg utenfor, humrer Pia som mener belysningen er bedre egnet enn fartsdumper fordi bilistene senker farten.

– Det koster både tid og penger, men det er verdt det, konkluderer Pia.

Denne artikkelen ble publisert i Byavisa Tønsberg i 2009.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.