Dr. Hermund Feldborg er hudlege, og har spesialisert seg på føflekker.

Sjekk føflekkene dine nå

13. mars, 2023

19:01

Ingen kommentar

Hudlegen Hermund Feldborg ved Vestfold Hudlegesenter, eller Spesialistsenteret som det heter nå, opplever at flere sjekker føflekkene sine etter sommersesongen enn før. -Alle føflekker som endrer seg bør sjekkes med en gang, og en sommersesong med sol kan forverre situasjonen dersom det er ondartede endringer, sier han.

Visste du at du er født med alle føflekkene dine? Og at dersom du får nye føflekker etter rundt 30 år, bør du følge med på dem?

-Vi har alle føflekkene når vi fødes. Ingen er synlige den første tiden, men så dukker de opp med årene. Det er fordi de kommer frem etter hvert som vi vokser til. Når du har fylt 30, skal alle føflekkene som har ligget i huden din siden fødselen ha kommet opp til overflaten. Føflekker som kommer senere kan det være lurt å følge med på, sier Hermund Feldborg.

Laser på føflekker

Det er en del som oppsøker laserklinikker for å fjerne føflekker som sjenerer i plassering og farge. Laser kan bleke føflekken, men også her kommer hudlegen med en advarsel:

-Når man bleker den overflatiske flekken, fjerner man ikke problemet dersom det er utviklet kreft i føflekken. Det blir vanskeligere å overvåke en flekk der pigmentet er borte, sånn at man ikke legger merke til de varselsignalene som ellers ville fått folk til å oppsøke lege.

På Spesialistsenteret har de endokrinolog, hudlege, revmatolog, nevrolog, plastisk kirurg og håndkirurg. I tillegg er det to ansatte ved den estetiske delen av Spesialistsenteret: Scandinavian Skin Clinic, og det er her laserbehandlingen finner sted. Madeleine Johansen, kosmetisk sykepleier, føler seg heldig som har kort vei til spesialister dersom hun er i tvil.

-Ser jeg noe mistenkelig ved en føflekk, har jeg disse å spørre, sier hun, og nikker mot hudlege Hermund Feldborg og plastisk kirurg og håndkirurg Vanja Busic.

Madeleine Johansen ved Scandinavian Skin Clinic er kosmetisk hudpleier, og bruker den nye lasermaskinen på blant annet pasienter med uønsket hårvekst.
Dr. Vanja Busic er plastisk kirurg og håndkirurg.

Laser til en million

Scandinavian Skin Clinic, som er en del av Spesialistsenteret, fikk nylig installert en lasermaskin fra topplinjen. Én million kroner kostet den, og er i stand til å behandle både føflekker og uønsket hårvekst.

-Der andre lasermaskiner struper de små blodårene rundt hårsekken, går vår laser inn i selve hårsekken og ødelegger hårproduksjonen, forteller dr. Vanja Busic.

-Vanlig laserbehandling fører til at håret vokser ut igjen, for kroppen er flink til å reparere seg selv.

Det ligger en pasient på benken inne hos Madeleine, og denne kvinnen har vært plaget av mørk og uønsket hårvekst rundt munnen de siste årene. Dette er hennes andre behandling, og hårveksten er fortsatt veldig synlig.

-Jeg tror hun vil trenge 4-5 behandlinger, sier Madeleine. -Imellom hver behandling skal hun ikke nappe eller fjerne hår på egen hånd, derfor er det ekstra synlig nå. Men snart er hårene borte for godt.

Hår er i ulike stadier av vekst til enhver tid. Derfor kreves flere behandlinger.

Årsaker til hårvekst

Det kan være genetiske årsaker til at kvinner får uønsket hårvekst, men det kan også være en bivirkning ved ulike medikamenter som blodtrykksmedisiner og medisin for nyretransplanterte. En lite omtalt kvinnesykdom, polycystisk ovariesyndrom kan også gi uønsket hårvekst.

-Disse pasientene får behandlingen på medisinsk grunnlag, sier dr. Feldborg.
-De som ønsker å fjerne hår av kosmetiske årsaker, må betale hele behandlingen selv. Da er det fint å vite at det finnes en maskin som gjør det effektivt og permanent.

Ulike hudtyper – ulike behandlinger

Alle mennesker, uavhengig av nasjonalitet, kan få føflekker. Det er klart mest synlig hos kaukasiere, men også hos asiatere kan føflekker være plagsomt hvis de sitter synlig til.

-En av pasientene mine er fra Asia, og han har en ganske stor føflekk i ansiktet. Vi har undersøkt den, og ikke funnet noe galt med den, men han ønsket å fjerne den, forteller dr. Vanja Busic.
-Om vi skjærer bort en føflekk, vil det ofte dannes mer arr hos asiatere. Arrvev hos melaninrike mennesker som asiatere blir ofte mer synlig. Det kan enten bli et brunt arr eller et hvitt arr. Denne pasienten må bestemme seg om han vil ha dette.

Fakta om føflekkreft – melanom

I 2021 fikk 2.443 nordmenn føflekkreft, og fordelingen mellom kjønn er ganske lik. Melanom er den nest vanligste kreftformen i aldersgruppen 25–49 år.

Føflekkens ABCDE

 • A: Asymmetri
  Føflekken er mistenkelig dersom den har to områder med forskjellig form og altså ikke er jevnt rund eller oval.
 • B: Begrensning
  En harmløs føflekk har en tydelig og regelmessig kant. Det er mistenkelig dersom føflekken har en ujevn kant.
 • C: Kulør (farge)
  Dersom føflekken har flere fargetoner (brun, svart, grå, rød, blå), har svarte partier eller er spesielt mørk så er dette mistenksomt.
 • D: Diameter
  Store føflekker, over 6mm i diameter, skal man være ekstra oppmerksom på.
 • E: Endring
  Det er grunn til bekymring dersom føflekken vokser, eller endrer seg på annen måte slik det er beskrevet i punktene over.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *