Det var mange som tok turen ut i skjærgården sist søndag. FOTO: Kyrre Hurum, Oslofjordens Friluftsråd.

Sjeldent så folksomt: 300 var på åpen dag på Mellom Bolæren

3. juni, 2022

18:39

Ingen kommentar

Det var Mellom Bolærnes venner som arrangerte åpen dag sist søndag, og her kom både ordfører, statsforvalter og nasjonalparkforvalter. Mange kom i egen båt, og Flybåten fraktet et par hundre gjester over.

-Det var rundt 300 mennesker her på øya på søndag, sier Ragnar Gundersen.
-Det er ikke ofte det er så mye folk her.

Ragnar Gundersen er en primus motor i arbeidet på Mellom Bolæren. FOTO: Kyrre Hurum, Oslofjordens Friluftsråd.

Rundturer og krabbefiske

Ragnar Gundersen er leder i Mellom Bolærnes venner, og har hatt dugnadsarbeid på øya i flere tiår.

-Vi arrangerte tre guidete turer rundt på øya, og det er sjelden det har vært så mye folk på stiene som i dag.

Det var samling rundt kystledhytta Rønningen og Jensesund, der arrangementet ble åpnet av ordfører ordfører Jon Sanness Andersen. Oslofjorden Friluftsråd var til stede og arrangerte krabbefiske for barna.

Jubileum neste år

Neste år er det 25 år siden dugnadsgjengen startet arbeidet med restaureringen av de 14-15 bygningene som sto igjen etter at Forsvaret forlot øya. Mens det var stor militær aktivitet på Østre og Vestre Bolærne, var Mellom Bolæren et roligere sted. Og etter at Forsvaret trakk seg ut, sto bygningene på øya og forfalt helt til Mellom Bolærnes venner dannet en dugnadsgjeng. Arbeidet med å restaurere bygningene startet i 1998.

-Bygningene var som cabrioleter – uten tak, spøker Gundersen.
-Det vokste til og med trær inni husene. Vi kom i rett tid, for det var rett før Mellom Bolæren gikk tilbake til naturen.

Mellom Bolærnes venner gjennomførte restaurering av husene på en sparsommelig måte. De kjøpte kun det nødvendigste av materialer, resten av jobben gjorde ved å gjenbruke materialene som var der.

-Gjennomsnittsalderen på medlemmene i dugnadsgjengen er for tiden på 76 år. Eldstemann er 84. For oss er gjenbruk naturlig, sier Gundersen.

Urskog og gravrøyser

Likevel er ikke restaureringen den største jobben de gjør på den 1.000 mål store øya. Det å holde kratt nede, hugge ved og rydde er en evig pågående jobb.

-Naturen her er veldig spesiell og rik med både urskog og edelløvtrær. I tillegg er det tre gravrøyser fra bronsealderen og russerfangeleiren, sier Ragnar Gundersen. Dugnadsgjengen er der fast hver tirsdag.
-Vi har loggført 80.000 arbeidstimer på øya, men det er sikkert mer, sier Ragnar Gundersen.

At arbeidet blir verdsatt, tyder interessen for kystledhytta Rønningen på. Den er blant de mest populære i område, og er leid ut 140 døgn i sommerhalvåret i år.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *