Bakerier og butikker fra Mandal i sør til Harstad i nord feirer Skolebrødets dag fredag 21. juni. Foto: BrodogKorn.no

Skolebrødets dag markeres over hele landet fredag 21. juni

19. juni, 2024

10:03

Ingen kommentar

Opplysningskontoret for brød og korn etablerte Skolebrødets dag, som i år markeres fredag 21. juni. Bakerier og butikker fra Mandal i sør til Harstad i nord bruker denne dagen til å markere det kjente og kjære bakverket, Skolebrødet.

– Selv om vi skal spise sunt og riktig er det lov å kose seg også, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Skolebrød dukket trolig opp på 1950-tallet i Norge, og har med tiden blitt en av folkets favoritter. Skolebrød er en av de mest spiste hvetebollene, kanskje spesielt populær hos skoleelever. Også i utlandet faller skolebrødet i smak, så både i Disneyland og på et bakeri i New York kan man få kjøpt norske skoleboller.

Skolebrød er den kategorien søte bakverk norske bakerier selger mest av, cirka 8.000 tonn hvert år.

Hva kan kalles skolebrød?

Det finnes noen regler for hva et skolebrød er; søte hveteboller med eggekrem med eller uten vaniljesmak toppet med melisglasur og kokos. Men det finnes også flere lokale varianter.

Kjært barn har mange navn og skolebrødet blir også kalt skolebolle, purke, 12-øres, ola-bolle med mer. Hvordan man spiser bollen er nok individuelt, noen sparer det gule til slutt, andre gomler i seg kokosen på toppen først. De aller fleste har et eget forhold til skolebrødet.

– Ønsker du å bake selv finner du oppskrifter på både klassiske, grove, veganske, glutenfrie og fargerike skolebrød på brodogkorn.no, forteller Torunn Nordbø.

Hurra for skolebrødet

Skolebrød passer bra både til skoleavslutning og fredagskaffen på jobben. Ta turen innom bakeriet på skolebrødets dag og nyt et herlig skolebrød. Eller bak selv. Del gjerne dine opplevelser med #skolebrødetsdag

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.