Skoleklasser etterlyses! Fortsatt mulig å melde seg på til Aksjon Gjenvinning 2023

26. oktober, 2023

07:52

Ingen kommentar

Målet er at minst 20.000 elever skal delta i aksjonen for å få flere til å gjenvinne Kavlis smøreosttube og annen aluminiumsemballasje.

For sjette år på rad skal tusenvis av engasjerte skoleelever lære om og bidra til at Kavlis smøreosttuber og annen aluminiumsemballasje gjenvinnes og får nytt liv som sykler og andre nyttige ting.

Det er gratis å delta i aksjonen som varer fra 30. oktober til 17. november, og påmeldingen er fortsatt åpen.

Alle deltakerklassene kan vinne spennende premier som klasseturer og forundringspakker.

Aksjon Gjenvinning arrangeres i samarbeid mellom  Forskerfabrikken,  Norsk Hydro, Norsk Metallgjenvinning og  Kavli Norge. Kavlifondet, som eier og deler ut hele overskuddet fra Kavli og Q-Meieriene, er med og støtter gjennomføringen av aksjonen med deler av overskuddet.

Ny deltakerrekord

Så langt er 17 700 skoleelever fordelt på over 700 klasser over hele Norge påmeldt. Det er flere enn totalt antall deltakere i 2022!

– Det er veldig gøy at så mange skoler og elever engasjerer seg i gjenvinning og gjenbruk. Å ha alle disse med på laget er motiverende og viktigere enn noen gang. Her viser vi barn og unge at de har påvirkningskraft og kan ta gode hverdagsvalg for fremtiden. Håpet er at Aksjon Gjenvinning bidrar til et miljøengasjement som elevene tar med seg videre i livet, sier markedsdirektør i Kavli, Gudfinna Traustadottir.

– Vi er utrolig spente og gleder oss til å komme i gang med årets aksjon!

Dag Otto Lauritzen ambassadør

Som tidligere år, og fortsatt like engasjert, er ambassadør Dag Otto Lauritzen klar for å spre gjenvinningsglede blant barn og unge.

Sammen med Kavli, Forskerfabrikken, Norsk Metallgjenvinning og Norsk Hydro skal han lære skoleelevene om hvordan en  smøreosttube kan bli til en flunkende ny sykkel.

Unge oppfinnere i todelt konkurranse

Aksjon Gjenvinning er en todelt konkurranse som kombinerer teori, praksis og kreativ idéskaping.

Elevene blir først kjent med aluminium gjennom undervisningsopplegg, før de skal samle inn aluminiumsemballasje fra egen husholdning og finne nye, kreative måter å gjenvinne den på.

Underveis registrerer klassene mengden innsamlet aluminium på en digital plattform, hvor de også kan følge med på innsatsen til andre skoler.

I del to av aksjonen må elevene ta på seg oppfinnerhatten og tenke nytte og kreativitet. Da skal de designe en smart løsning for oppbevaring av aluminiumsemballasje hjemme.

– Plassmangel, upraktiske oppbevaringsløsninger eller frykt for lukt er typiske barrierer som gjør at noen kaster aluminiumsemballasjen i restavfallet i stedet for å gjenvinne den, sier Traustadottir.

– Tuben må ikke skylles

Hun understreker at det ikke er nødvendig å skylle Kavli-tuben før den kildesorteres så lenge osten er klemt ut. Andre typer emballasje, som har mye matrester i seg, bør gjerne vaskes først.

– Det er mange hensyn å ta, så her har vi laget en nøtt for elevene. Men vi tror at det er nettopp barn og unge som kan komme med de innovative løsningene vi søker etter for å få flere til å gjenvinne, sier hun.

– En mer bærekraftig verdiskaping for gode formål

Kavlifondet deler ut hele overskuddet fra Kavli og Q-Meieriene til gode formål, og vil bidra til å fremme  gode løsninger for klima og miljø.

– Kavlifondet vil at verdiskapingen for gode formål i våre selskaper skal være mest mulig bærekraftig. Derfor støtter vi Aksjon Gjenvinning og  og dette gode arbeidet for å at flere skal bli oppmerksomme  at tuben og annen aluminiumsemballasje kan resirkuleres, sier tildelingsansvarlig i Kavlifondet, Guro Hjetland Sundsby.

– Det er svært gledelig at så mange skoleelever er påmeldt. Her skal ung ideskaping fremmes, og elevene får jobbe frem innovative løsninger som kommer miljøet til gode. Vi ønsker alle lykke til, og håper selvsagt også på deltakerrekord, sier Sundsby.

Fakta om Aksjon Gjenvinning

  • Gratis nasjonal skoleaksjon for elever i 5. til 7. Klasse for å lære dem om resirkulering, kretsløp og gjenbruk metallemballasje
  • Siden 2018 har over 90 000 elever deltatt.
  • Aksjonen består av en innsamlingskonkurranse og en kreativ konkurranse knyttet til resirkulering og gjenbruk av aluminiumsemballasje.
  • I 2022 vant 7. trinn ved Nes skole i Ringerike innsamlingsdelen og 5. klasse ved Midtbygda skole i Siljan kommune den kreative konkurransen.
  • Under Aksjon Gjenvinning 2022 resirkulerte elevene 898 kilo aluminium. Emballasjen blir til nye ting, og innsatsen sparer miljøet for like mye CO2 som utslippet fra en bensinbil som kjører rundt jordkloden.
  • Aksjon Gjenvinning arrangeres i samarbeid mellom Forskerfabrikken, Norsk Hydro, Norsk Metallgjenvinning, Kavli.
  • Kavlifondet støtter gjennomføringen av aksjonen med 800.000 kroner i 2021 – 2023

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *