Ribberester med asiatisk glaze vil bli din nye favorittrett i julen.

Slik bruker du opp restene fra julematen

23. desember, 2023

12:33

Ingen kommentar

Hele 40 prosent oppgir at de kaster mer mat i julen sammenlignet med resten av året. Her er tipsene på hvordan du bruker opp restene i julen.

Julen er tiden der vi fråtser i alt; mat, gaver, desserter og kaker. En spørreundersøkelse om nordmenns spisevaner i julen, utført av Respons Analyse viser at 3 av 4 kjøper mer mat enn nødvendig til juledagene. Det er det klassiske måltidet med ribbe, surkål og poteter som det kastes mest av.

Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt tror mange ikke vet hvor lett det er å gi restene nytt liv med nye smaker.

– Det er mye godt man kan lage av ribberester og poteter som ble til overs på julaften. Potetlefser er lett å lage av ferdig kokte poteter og kan brukes til flere retter; smør med pesto eller kremost og fyll dem med ribbe eller andre grønnsaker du har i kjøleskapet så har du plutselig en deilig forrett til festen neste dag. Potetlefser smaker også utrolig godt med bare smør, sukker og kanel på, som en liten dessert.

Har du mye ribbe igjen anbefaler Sagen å prøve glasert ribbe med asiatiske smaker.

– Mange blir kanskje lei av julesmakene underveis i romjulen og denne retten er en sprek og et eksotisk tilskudd som lett kan bli en favoritt. Det er også en relativ billig rett med norske rimelige råvarer som kål og gulrot.

Vær kreativ

De fleste har kanskje mye pepperkaker til overs etter jul. Hva med å bruke pepperkakerestene i en ny dessert til for eksempel nyttårsaften. Knuser du pepperkakene er det nydelig å bruke i både tilslørte bondepiker og ostekake. Begge er laget i glass så her er det enkelt å lage akkurat det du trenger uten å være redd for matsvinn. Har du frukt som har ligget litt for lenge i kjøleskapet og trenger å brukes opp er en forfriskende fruktsalat en deilig avveksling til julekaker.

Sagen oppfordrer til å være kreativ med restene både fra julemiddagen men også dessertene. Kakerester kan også bli til nye kaker og desserter.

– Vi spiser mye kjøtt i julen, og mange har sikkert mye til overs etter middagene. Prøv og bland restene med salater og grønnsaker så blir det til en litt lettere rett blant den tunge julematen, avslutter Sagen.

Basert på en spørreundersøkelse om nordmenns spisevaner i julen, på oppdrag fra Hellofresh, utført av Respons Analyse 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.