DYRK SELV: Mange norske hager bugner av egendyrkede vekster. Dette er tipsene til hvordan de skal overleve ferien. Foto: Plantasjen.

Slik får du hagen til å overleve

18. juli, 2022

12:48

Ingen kommentar

Sommerferien er her, og nordmenn er klare for å forlate redet. Det betyr at hagen ikke får viet like mye oppmerksomhet i en periode. Dette er gartnerens råd til hvordan ivareta hagen mens du er på reise.

Ifølge en ny undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring, kommer det frem at nærmere én av fire går for hytteferie i år. Tall fra Google Flights viser også at nordmenn ønsker å reise ut av landet. Det vil etterlate hagen din uten tilsyn.

– Nordmenn har de siste årene investert mye tid og penger i hagene sine. Vi har blitt mer glad i å være utendørs, og det vises tydelig på de frodige og velholdte hagene rundt omkring i landet. Nå skal imidlertid flere bort på sommerferie, men heldigvis finnes det flere ting du kan gjøre for å sikre at alt arbeidet som er gjort med hagen ikke blir forgjeves, sier gartner i Plantasjen, Hans Jensen.

Forbered hagen på ditt fravær

Sommerferien går av stabelen akkurat når vekstsesongen når sin høyde. Da er været på sitt varmeste, plantene på sitt vakreste og hagearbeidet som mest nødvendig. Det kan derfor være svært kritisk for hagen dersom man reiser bort et par uke.

– Legg til rette for at plantene ikke tørker ut, la plenen gro og gjør litt vedlikeholdsarbeid i forkant av ferien. Da vil hagen din ha bedre forutsetning for å holde seg fin gjennom sommeren, rådgir Jensen.

Vann vil nemlig være det mest kritiske behovet hagen har mens du er borte.

– I mange tilfeller kan vi redusere plantenes behov for vann, ved at vi vanner godt, for så å dekke til jorden med gress eller bark. I tillegg reddes mange planter ved å vanne de godt før avreise, for så å sette de på et lunt og skyggefullt sted, forteller han.

Smartteknologi i hagen kan også være en god vikar i sommer. Ifølge fjorårets Plantetrend-rapport oppgir én av tre nordmenn at de gjerne vil ta i bruk smartteknologi i hagen. Den kan komme til nytte nå i sommer.

– Teknologi i hagen kan være en hjelpende hånd for ferierende nordmenn. Med enkle og smarte vanningssystemer så kan hagen din holde seg frisk og fin mens du nyter å være bortreist, foreslår Jensen.

Hva med de spiselige vekstene?

Nærmere annenhver nordmann dyrker spiselige planter, og det er en økende trend at flere og flere hiver seg på bølgen, ifølge årets rapport om «Plantetrender» fra Plantasjen. I mange hager befinner det seg derfor egendyrkede vekster som må klare seg selv i ferieukene.

– Blir du borte lenge, bør du forberede grønnsakshagen ved å fjerne ugress. Ugress stjeler nemlig fuktighet fra plantene. Gi gjerne litt langtidsgjødsel eller organisk gjødsel, og dagen før avreise bør du vanne grundig. Spirende planter bør dekkes til, og det er spesielt viktig med en skyggeduk for unge frøplanter, rådgir Jensen.

I Norge kan det være varierende temperaturer om sommeren, og derfor kan det være en fordel å plassere planter i krukker tett inntil veggen og gjerne delvis i skygge.

– Begynner grønnsakene å være nesten modne, for eksempel tomatene, kan du med fordel høste dem inn før avreise og legge dem til ferdig modning innendørs, forteller Jensen.

Hold liv i hagen gjennom ferien med disse 10 tipsene:

  1. Like før du reiser, luk ugress, beskjær og klipp det som er dødt. Da reduserer du konkurransen om tilgangen på vann.
  2. Vann plantene dine godt rett før du drar, og dekk til jorden med bark eller gress. Da holder jorda seg fuktig så lenge som mulig.
  3. Sett plantene i selvvannende potter. Det er det perfekte hjelpemiddelet som hjelper deg å vanne plantene mens du er på reise, ved å gi plantene en jevn vannforsyning. Du kan også benytte en selvvanningsinnsats.
  4. Benytt et smart vanningssystem for både blomstene og plenen. Dryppvanning er for eksempel et genialt vanningssystem som både er vannbesparende og som forbedrer plantehelsen ved at vanningen skjer direkte til røttene.
  5. Plasser plantene i skyggen for å minimere vannbehovet og fordampningen. På balkongen kan du sette plantene ned på gulvet for mer skygge, slik at de ikke tørker ut like fort.
  6. Noen planter kan ha godt av å plantes om for mer jord og fuktighet.
  7. Fjern eventuelle snegler før du reiser bort.
  8. Ikke klipp plenen kort før du reiser, da risikerer du at plenen tørker ut, jo lenger gresset er over jorden jo lenger går røttene ned under jorden og har da lettere ved at finne vann.
  9. Dekk bærbuskene med insektnett så fuglene ikke har spist bærene når du kommer tilbake fra ferie.
  10.  Spør om naboen kan vanne eller sjekke hagen mens du er borte

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *