Ikke vær utålmodig på veien hjem til jul. Aksepter at det tar den tiden det tar. Foto: Frende Forsikring/Heidi Tofterå Slettemoen

Slik kommer nordmenn seg hjem til jul

20. desember, 2022

09:39

Ingen kommentar

Nesten 6 av 10 reiser i jula, viser ny undersøkelse. Her er de mest populære reisemåtene.

-Bilen er på en soleklar førsteplass. 1 av 3 kjører bil når de skal forflytte seg i høytiden, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

Transporttoppen i jula

 1. Bil – 35 prosent
 2. Fly – 9 prosent
 3. Tog – 7 prosent
 4. Fly og tog – 4 prosent
 5. Annet fremkomstmiddel – 4 prosent
  (Kilde: Frendeundersøkelsen)

De resterende 43 prosent av de spurte sier at de ikke reiser noe sted i jula.

Undersøkelsen viser også at

 • De yngste (18-29 år) tar soleklart mest tog (16 prosent) og fly (19 prosent).
 • Jo eldre vi blir, jo større er sannsynligheten for at vi ikke reiser noe sted i jula.
 • 19 prosent av innbyggerne i Oslo tar tog i jula. Det er langt foran innbyggerne i Viken (8 prosent) som er på 2. plass.
 • Det bor flest som tar fly i jula i Møre og Romsdal (16 prosent) etterfulgt av Vestland (11), Rogaland og Oslo (begge 10).
 • Mer enn halvparten (53 prosent) i Innlandet velger bilen. Rogaland (43) Viken (39) og Agder (34) er de neste på lista.
 • 71 prosent av Oslo-innbyggere flytter på seg i jula.
 • Færrest flytter på seg i Vestfold og Telemark (41 prosent), Nordland (44) og Troms og Finnmark (46).
  (Kilde: Frendeundersøkelsen)

– Kjør forsiktig

Bilen er altså den klare favoritten for nordmenn i jula.

– Det betyr at det er en kraftig økning i mengden biler på veiene de kommende ukene. Jo nærmere jula vi kommer, jo mer trøkk. Det ser vi også på ulykkesstatistikken, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.

Tall fra Finans Norge viser at de dagene med flest ulykker for norske personbiler er den siste uken før jul. Mellom 18. og 23. desember har det vært nesten 45 000 bilsmeller de siste fem årene.

Slik kommer du deg trygt hjem til jul

– Hold hodet kaldt og prøv å ikke stresse. Du kommer ikke mye fortere hjem, og i hvert fall ikke sikrere, hvis du skynder deg. Pust ut og aksepter den tiden det tar å komme seg frem. Tilpass farten etter veiforholdene og husk at det både er kaldt, mørkt og gjerne glatt mange steder helt på tampen av året, råder fagsjefen.

– Og hold fokus på veien når du kjører. Ikke på mobilen som lyser eller låta du ikke vil høre på. Hvis du skal fikse noe som ikke handler om bilkjøring må du kjøre til siden og stoppe helt opp først. Hver gang, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *