Jobbe fra bassengkanten? Vær sikker på at du surfer sikkert først. Bilde: Pexels

Slik surfer du sikkert på sommerferien

Sommeren nærmer seg. I takt med at temperaturen stiger, øker også bedrageriforsøk på nettet. Her er åtte tips til hvordan du kan surfe sikkert på sommerferien.

Mange blir utsatt for svindel under ferie og reiser. Kombinasjon av at vi er mer på farten og ofte kobler opp oss mot gratis Wi-Fi-nettverk på flyplasser og hoteller gjør sommeren til høysesong for svindel og identitetstyveri.

Vi blir stadig mer digitale

Vi jobber fra bassengkanten, deler bilder fra ferien på sosiale medier og betaler regninger på flyplassen. Vi logger på nettbank og shopper på nettet flere ganger i uken – også når vi er på ferie.

Ifølge tall fra Norsis var det i 2023 bare 60 prosent som mente de kunne vurdere hva som var trygt eller ikke på nett. Hele 40 prosent mente at de ikke kunne vurdere hva som var trygt eller ikke når de surfet på nettet. I tillegg velger mange av oss ukritisk å koble oss opp mot usikre Wi-Fi nettverk på hotell, flyplasser og restauranter i utlandet i sommerferien, noe som øker faren for at uvedkommende skal få tilgang til sensitiv informasjon.

Når man kobler mobilen til usikrede nettverk – kan man åpne døren for svindlere, noe som kan få store  konsekvenser. Da er det bra å vite at det finnes måter å sikre dataen din på. Her kommer 8 tips på hva du selv kan gjøre for å unngå å bli utsatt for svindel og identitetstyveri sommeren 2024.

8 tips for å sikre sensitiv informasjon når du surfer

  1. Sørg for at mobilen, nettbrettet, eller laptopen har oppdatert programvare og antivirus program – Dette beskytter enhetene dine mot skadelig programvare og potensielle trusler. Ha alltid siste oppdateringer på apper og på nettlesere.
  2. Bruk VPN på ferien – da har du full anonymitet og økt sikkerhet på din enhet når du surfer på usikre datanettverk, noe som gjør det tryggere å bruke åpne Wi-Fi-nettverk på flyplasser og hoteller. Med VPN kan du surfe trygt på nettet hele ferien – selv når du er tilkoblet usikrede nettverk. En VPN beskytter din personlige informasjon, noe som er ekstra viktig når du håndterer sensitive data som kredittkort, jobber eller deler annen privat informasjon.
  3. Vær kritisk og del minst mulig – Vær oppmerksom på nettsidene du besøker og informasjonen du deler. Ikke oppgi sensitiv informasjon, som bankopplysninger eller passord. Vurder troverdigheten til nettsider og nettbutikker ved å se på andres vurdering på sider som Trustpilot og sosiale media. Sjekk også at det er lett å komme i kontakt med kundeservice. Har du mulighet så velg kredittkort som betalingsmiddel – da kan du stå sterkere i en eventuell tvist og slipper å ligge ute med penger fra din egen konto.
  4. Velg mobilt bredbånd – Om du ikke har VPN så er det best å bruke mobilt bredbånd framfor åpne Wi-Fi nettverk. Du kan dele bredbånd fra mobilen din til laptop. Dette er sikrere enn å koble seg til usikrede Wi-Fi-nettverk og gjør det mye vanskeligere  for eventuelle hackere når du bruker mobilnettet ditt framfor et åpent nettverk.
  5. Ja takk – begge deler – Vil du være ekstra forsiktig så anbefaler vi både mobilt bredbånd og VPN. En VPN vil kryptere dataene dine og gjøre det vanskeligere for hackere å få tilgang til dem, også når du er koblet til mobilt bredbånd.
  6. Slå av automatisk tilkobling til åpne Wi-Fi-nettverk – på den måten har du alltid kontroll på hva enhetene dine kobler seg til av usikrede nettverk.
  7. Har du samme passord overalt? – Dette er en veldig dårlig ide! Sørg for å gjøre unike passord og bytt disse regelmessig. Sørg også for at du har  totrinnsverifisering der det er mulig – det kan være på sosiale medier og på e-post. Dette gjør at det er vanskeligere for svindlerne å komme inn på kontoene.
  8. “Roam like home” og kjøp mer data om du går tom – Innenfor EU/EØS kan du bruke mobilen din på samme måte som hjemme, til de samme prisene og med de samme vilkårene for data, tale og meldinger. Går du tom for mobildata kan det være en billig forsikring å kjøpe mer fra din mobiloperatør framfor å koble deg opp på et usikret nettverk. Les alltid velkomstmeldingen fra din mobiloperatør nøye så du vet hva som gjelder i det landet du besøker. Tenk også på at å bruke mobilt bredbånd i land utenfor Europa kan koste mye.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.