Høstferien gir mer fritid og muligheter til å eksperimentere på kjøkkenet. Når barna får prøve seg selv, opplever de både mestring og matglede. Foto: MatPrat.no

Slipp barna løs på kjøkkenet i høstferien

30. september, 2023

11:02

Ingen kommentar

Baking er en fin aktivitet som skaper gode barndomsminner. Bak med barna i ferien eller la de prøve seg helt selv. Det vil skape matglede og matkompetanse hos både små og store. Og så deilig bakst det blir, da!

Tillat barna å eksperimentere på kjøkkenet. Det vil bringe hele huset matglede og deilig bakst, og ikke minst så vil det øke barnas matkompetanse. En bakedag med hele familien er også en flott aktivitet, sier Torunn Nordbø, daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn

5 gode råd for baking med barn

Torunn Nordbø har både som mor og mormor mye erfaring med å bake sammen med små hjelpere. Her er hennes fem beste råd når man skal ha med barna på bakeaktiviteter.

1. Planlegg godt

Det er alltid lurt å planlegge når du skal bake eller lage mat, men det er ekstra viktig når barn skal bake. Nedturen blir mangedoblet dersom det er barn med høye bakeforventninger som må avbryte underveis. Sørg for at du har alt i hus før det skal bakes.

2. Sett av nok tid

Pass på at dere ikke får det travelt, det forsurer stemningen. Det kan være en fordel at oppskriften eller fremgangsmåten er en du kjenner.

3. Avklar forventningene

Forventninger er viktig å få avklart. Hvilke forventninger har barna, og hvilke har du? Du kjenner barnet ditt, med tanke på alder, modenhet og temperament, men også hvilke grenser som kan strekkes i mestring og læring. Hva kan dere gjøre sammen? Og hva kan barnet selv klare?

4. Innarbeid gode vaner

Når du baker sammen med barna, vil de lære mye mer enn «bare» baking. Det gjelder for det første hygiene, gjennom vasking av hender før det skal bakes, og underveis i bakingen. Barnet ditt vil også lære mer om råvarer og produkter. Det er også viktig å få barna til å bli med på å rydde og vaske etter at bakingen er ferdig.

5. Oppfordre til samarbeid

Når det skal settes en deig, elte, forme og steke, hva er det dere kan gjøre sammen? Hvilke oppgaver kan barnet selv mestre, og hva er det barnet kan hjelpes med? Mange ganger er det enklere å gjøre det selv – men prøv å stå imot trangen til å fikse det for barnet.

Fine oppskrifter for små hender

Vi har funnet frem tre oppskrifter som passer ypperlig for baking i skoleferien. Men bruk gjerne kjente oppskrifter eller let i kokebøker eller på matnettsteder.

Skilpadder og andre brøddyr lages av rundstykkedeig hvor barna kan slippe kreativiteten løs og bake sine favorittdyr, kosedyr eller andre former de liker. BrodogKorn.no
Grove horn med ost og skinke passer ypperlig til å ha med på både skogs- og bytur. Enkle å lage og knallgode å spise. Gode også i matpakken, så frys ned om det blir noe igjen. BrodogKorn.no
Å bake boller er noe barn både mestrer og liker. Disse små bollene med vaniljekrem er spesielt godt egnet for små barnehender som ønsker å lage noe ekstra godt. BrodogKorn.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *