Den største konsekvensen for bileiere når 2G-nettet slukkes, er at den livsviktige funksjonen eCall vil slutte å virke. Foto: NAF

Slukking av 2G må ikke bli en ny DAB-overgang

8. mai, 2024

12:08

Ingen kommentar

Allerede i 2025 vil Norge stenge 2G-nettet. Det er tidligst i Europa. Andre land i Europa har valgt å vente til nærmere 2030.  – Dette kan gå utover trafikksikkerheten, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Nå advarer NAF mot at slukking av 2G-nettet blir en reprise av da FM-radio ble lagt ned ved at det stenges ned før viktige funksjoner er ivaretatt. 2G-nettet er viktig for mange områder i samfunnet. Den største konsekvensen for bileiere er at den livsviktige funksjonen eCall vil slutte å virke.

– Denne funksjonen er livreddende fordi den varsler nødsentralene om du krasjer og ikke er ved bevissthet, sier Nils Sødal. – Opp til 400.000 biler kan miste denne funksjonen når 2G-nettet slukkes. Det er dramatisk, fortsetter han.

Må ivareta sikkerheten

Noen husker nok fortsatt debatten rundt overgangen til DAB for radio i Norge. Norge slukket FM-radio og gikk over til DAB i 2017. Kun Sveits har gjort det samme, mens andre europeiske land har beholdt FM-nettet.

– Nå er det samme i ferd med å skje ved at teleselskapene skal stenge den tidlige teknologien for mobiltelefoni og nett, sier Sødal. – Dette går utover både sikkerhetsfunksjoner og kan påvirke annen funksjonalitet i alle biler som har 2G-sender installert. Det kan være så mange som 400.000 biler, fortsetter han.

Nils Sødal i NAF mener teleselskapene, som eier 2G-nettet, og staten, ved Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) må vurdere konsekvensene av slukkingen.

– Det er viktig at norske teleselskaper og staten puster med magen og ikke slukker før man er trygge på at både eCall og andre systemer kan fungere i bilene. Dette har med trafikksikkerheten til mange norske bilister å gjøre, sier Sødal.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.