Slutt på båndtvangen – men ikke fritt frem

19. august, 2023

08:04

Ingen kommentar

Båndtvangen er over og mange hundeeiere gleder seg til å slippe sin firebeinte venn løs. Andre gruer seg fordi de er redde for at en løs hund skal komme styrtende og skade hunden deres. En fersk undersøkelse viser at nesten 1 av 3 hundeeiere har opplevd at familiens hund har blitt angrepet av en hund som gikk løs.

Den generelle båndtvangen varer fra 1. april til og med 20. august hvert år.

Hvorfor har det vært båndtvang?

Grunnen til at det er båndtvang i en periode på våren og sommeren hvert år, er fordi dyrelivet er ekstra sårbart i denne perioden. Hunder skal ikke kunne jage, skremme eller skade dyr på beite, ville dyr eller fugler og heller ikke ødelegge egg, reir eller bo.

Brukshunder, som for eksempel førerhunder eller politihunder, er unntatt båndtvangen når de er i aktiv tjeneste eller trening.

Ikke fritt frem

I hundeloven står det at «Hundeholderen skal opptre hensynsfullt. Utenom båndtvangstider kan hunder bare være løse under tilsyn og kontroll som i størst mulig grad forebygger og forhindrer skader på eller ulemper for mennesker, husdyr, tamrein, vilt eller eiendom. Det skal vises særlig hensyn ovenfor barn og hunder som utfører en tjeneste.»

Det er altså ikke helt fritt frem for alle å slippe hunden løs selv om båndtvangen er over.

En av tre alvorlig skadet

Blant de som i undersøkelsen svarte at de har opplevd at hunden deres har blitt angrepet av en hund som gikk løs, svarte mer enn én av tre at hunden deres ble alvorlig skadet eller døde som følge av angrepet.

–  Vær ekstra oppmerksom når du er ute på tur. Du som har full kontroll på hunden din kan slippe den løs, men kall hunden til deg om det kommer barn eller andre hunder. Vær sikker på at barna ikke blir skremt og at eieren av den andre hunden syns det er ok at de hilser før du slipper hunden din bort til dem, råder Camilla Stenseng, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring.

Utvidet båndtvang enkelte steder

Enkelte kommuner kan ha utvidet båndtvang i gitte områder og ved ekstraordinære behov. Slike ekstraordinære behov kan for eksempel være at det er vanskelige snø- og isforhold for ville dyr, noe som gjør de ekstra sårbare.

Før du slipper hunden din løs, undersøk hva som gjelder i din kommune og i de kommunene som du og hunden din skal besøke.

Hundejorde og langline

Det er også mulig å la hunden få løpe fritt selv om du ikke har full kontroll på hunden din, men det er da viktig at dette kun skjer på steder der man er trygg på at hunden ikke skremmer eller skader folk, dyr eller eiendom. Kanskje har kommunen eller den lokale hundeklubben et inngjerdet område der hunden kan få løpe fra seg eller leke fritt med trygge hundevenner?

–  En langline kan øke hundens bevegelsesfrihet samtidig som du har den mer under kontroll. Dette kan være en ekstra trygghet under innlæring eller for deg som har en superglad hund som helst vil hilse på alle, avslutter Stenseng.

Undersøkelsen ble foretatt i mars 2023 av Xtreme Insight på oppdrag fra Agria Dyreforsikring.
814 hunde- og katteeiere deltok i undersøkelsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.