Grillet torsk i pita
600 g torskefilet i 4-6 biter
olje
salt
grovmalt pepper
Tilbehør:
4-6 pitabrød
4-6 skiver hvitost
blandet salat
Pensle fiskestykkene med olje, og dryss på salt og pepper. Legg dem i en dobbel grillrist. Grill fisken til den er pent gyllenbrun på hver side. Varm pitabrødene på grillen mens du griller fisken. Legg 1 skive ost på hvert fiskestykke rett før den er ferdig, og la osten smelte litt. Fyll salat og eventuell dressing i pitabrødene, og legg i fisken.
Grillburger
600 g kjøtt- eller karbonadedeig
1 ts salt
1 løk, hakket
pepper
grillolje
4 skiver sylteagurk
8 skiver tomat
hamburgerdressing
8 hamburgerbrød
Elt deigen seig med saltet. Tilsett løk og pepper, bland godt. Form deigen til 8 brugere. Pensle med grillolje, og grill ca 3 min. på hver side. Legg de andre ingrediensene på bunnen av brødet, og legg burgeren oppå. Sett brødlokket på toppen.
Grillet entrecôte med hvitløksost
4 skiver entrecôte ca 1 ½ cm tykke
1 ts salt
½-1 ts grovkvernet svart pepper
1 ts olje
75 g kremost med hvitløk
½ dl hakket persille
Gressløk
Legg kjøttskivene på et par. Gni begge sider med salt og pepper, og pensle med olje. Legg kjøttet på grill over varme glør, og grill det til det får kraftig farge. Snu kjøttstykkene, og grill dem en stund til. Beregn 6-8 min. grilltid for rosafarget kjøtt. Legg kjøttet på tallerkener, og fordel hvitløksosten over stykkene. Dryss kryddergrønt over, og server potetsalat til.
Grillspyd av oksekjøtt
500 g oksefilet
4 grillspyd
Kryddersaus:
4 ss limejuice
4 ss fiskesaus
1 vårløk, finhakket
4 ss finhakket koriander
4 ss finhakket mynte
2 ss finhakket chili
Skjær kjøttet i 16 tynne strimler, og træ 4 strimler på hvert spyd. Bland kryddersausen, og vend spydene i sausen. Grill dem raskt på hver side. Pensle med sausen under grillingen. Legg de ferdige spydene på et fat, og drypp resten av sausen over. Serveres med kokt ris.
Gresk grillspyd
300 g kjøttdeig, helst lam
1 ts salt
½ ts pepper
½ ts kanel
1 hvitløkbåt, presset
1 ss hvetemel
1 dl melk
100 g lammefilet i terninger
8 hele friske sjampinjonger
1 løk i båter
4 tomater delt i to
1 squash i biter
4 ss oliveolje
½ ts salt
¼ ts pepper
Gresk agurksalat:
3 dl yoghurt naturell
300 g slangeagurk i terninger
1 hvitløkbåt, presset
½ ts salt
¼ ts pepper
Rør kjøttdeigen seig med salt, tilsett resten av krydderet og hvitløk. Rør inn hvetemel, og spe med melk til en fast farse. Form farsen til kjøttboller som stekes raskt i pannen. Ta fire lange grillspyd og træ på ingrediensene: Begynn og slutt med halve tomater. Bland olivenolje med salt og pepper, og pensle over spydene før grilling. De trenger ca. 10 min., og må snus ofte. Lag salat: Bland agurken med yoghurt, og smak til med hvitløk, salt og pepper. Serveres kald til grillspydene.
Kyllingfilet på grillen
6 kyllingfileter
Urtemarinade:
1 ¼ dl olje
3 ss vineddik
3 ss hakkede friske urter
1 ts salt
Litt nykvernet pepper
Bland ingrediensene til urtemarinaden og ha den i en plastpose. Legg i kyllingfiletene. Mariner kyllingfiletene noen timer. Ta dem opp og legg dem enkeltvis i aluminiumsfolie. Lukk folien slik at det blir små pakker, og legg pakkene på grillen. Snu pakkene etter cirka 5 min. og stek tilsvarende på andre siden. Server med en fargerik salat og brød til.
Tyrkisk kebab
500 g lammekjøttdeig
¾ ts salt
¼ ts pepper
1 rød paprika i biter
1 grønn paprika i biter
½ squash i skiver
1 løk i båter
1 ss olivenolje
2 laurbærblad
¼ ts basilikum
Elt kjøttdeig, salt og pepper til deigen er seig. Form fire avlange kaker. Træ vekselvis grønnsaker og kjøttkaker på spidd. Pensle med olje og dryss over knuste laurbærblad og basilikum. Stek spiddene på grillen 5 min. på hver side. Serveres med ris og gresk salat.
Helgrillet svinefilet
800 g svinefilet
salt, pepper
Grønnsakspakker:
8 asparges
2-3 gulrøtter i staver
2 vårløk i biter
300 g sukkererter
Gni svinefileten inn med salt og pepper. Grill den på varm grill 10-15 min. Fordel grønnsakene på 4 ark aluminiumsfolie med en liten klatt kryddersmør oppå, og pakk inn. Legg grønnsakspakkene på et medium varmt sted på grillen. De er ferdige samtidig med kjøttet. Tilbehør etter eget ønske; poteter, nudler eller ris.