Snikksnakk på Stasjonen

23. september, 2021

07:00

Ingen kommentar

USN arrangerer Forskarnatt på fredag på Stasjonen. Arrangementet har de kalt PechaKucha, som er japansk og betyr «lyden av folk som snakker» eller snikksnakk. Veslemøy Klavenes-Berge tar med seg entusiasmen sin og skal snikksnakke om bærekraft.

BENTE WEMUNDSTAD tekst og foto

– Vi vet alle at ting må gjøres, og at det må gjøres nå. Kloden vår er i stor fare – det kan vi lese om og høre i media, sier Veslemøy Klavenes-Berge i Havnelykta AS. Dette firmaet skal bringe entusiasme inn i miljøkampen, og målet er å gi oss alle lyst til å gjøre noe.

– Det er ikke krigstypene i avisene som får oss til å gjøre noe. Vi må bli inspirert, og vi må føle at det vi gjør virkelig bidrar, sier hun.

– Om vi endrer fokuset fra alt vi må gjøre for å hindre at kloden ødelegges til alle mulighetene det gir oss, vil kampen bli mer lystbetont.

Fra oljebransjen

Veslemøy kommer fra det som muligens er verstingbransjen – oljebransjen.

Hun er utdannet geofysiker, og jobbet i mange år med å tolke undergrunnen for at man kunne starte oljeleting. Med nedturen i oljebransjen forsvant også jobben hennes i 2015.

– Det var en sorgprosess og i begynnelsen gjorde jeg alt jeg kunne for å komme tilbake. Jeg trodde jeg hadde rett jobb, men etter hvert gikk det opp for meg at jeg hadde havnet på feil hylle. Jeg trengte noe meningsfylt å fylle livet mitt med, og det ble bakgrunnen for Havnelykta AS. Det motsatte av depresjon er å ha en mening. Det har jeg nå, sier hun.

Al Gore

Med ny mening og pågangsmot reiste hun til Atlanta i USA og tok kurset «Climate Reality» som er skapt av Al Gore.

– Jeg dro hjem med harde fakta og mye ny kunnskap om både utfordringer og løsninger. Men i stedet for å formidle dette i foredrag er jeg nå mer bevisst på at det er konkret handling som får folk til å følge etter. Jeg er overbevist om at vi kommer langt med begeistring og entusiasme som drivkraft, sier Veslemøy.

Visualiserer målene

Kort fortalt «samler» Havnelykta på folk og bedrifter som bruker det de kan for å sette søkelys på miljøet, og med det håp om at deres positive drivkraft leder an resten av oss i kampen for kloden.

– I tillegg til å ha fokus på ny teknologi og nye måter å forbruke ressurser, er de opptatt av at vi må kunne se for oss den fremtiden vi ønsker oss. Det kan være kunstnere, artister eller andre som visualiserer målene våre og viser oss at vi kan ha det morsomt underveis, sier hun.

Vi vet alle sammen at kloden er i fare, at vi har forurenset såpass mye at vi står i fare for å ødelegge det vi har tatt for gitt. Fra å vite det til å gjøre noe, synes veien lang og arbeidskrevende.

– Med den rette drivkraften går det lettere, tror Veslemøy.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *