Solveig (30) er en av landets fremste tech-kvinner

BILDET: -Det er gledelig dersom jeg kan være med å spre interessen for statistikkfaget blant jenter, sier Solveig Engebretsen.

Solveig Engebretsen har utviklet matematiske modeller for å kunne forutse spredning av koronasmitte. I dag er hun kåret til en av landets 50 fremste tech-kvinner.

I november 2019 disputerte hun med en doktoravhandling som tok for seg matematiske modeller for spredning av influensa. Doktorgraden i biostatistikk tok hun gjennom et samarbeid mellom Universitetet i Oslo, Folkehelseinstituttet og Telenor.

Bare et par måneder senere eksploderte koronapandemien i Norge. Sammen med teamet hun hadde jobbet med i doktorgradsarbeidet, tok hun nå fatt på en enda viktigere oppgave, nemlig å utarbeide modeller for spredning av korona gjennom mobildata.

– Gjennom blant annet å kartlegge hvordan folk beveger seg, har vi laget modeller for hvordan smitten vil spre seg i norske kommuner. Det har vært mye koding og databehandling, og vi har fulgt reproduksjonstallet (R-tallet) nøye for å analysere effekten av ulike tiltak som er satt inn mot smitten, sier hun.

I dag jobber Solveig som forsker for Norsk Regnesentral, og selv om hun synes arbeidet med pandemien er både spennende og givende, gleder hun seg til å fortsette med arbeidet i en noe mer normal arbeidshverdag.

– Det har vært mye interessant sanntidsforskning under stort tidspress de siste par årene, men nå er det mer tid til klassisk forskning og publisering, sier hun.

16 Tekna-vinnere

Det er teknologiorganisasjonen Abelia og ODA-nettverket som for sjette gang på kvinnedagen kårer Norges 50 fremste teknologikvinner. 16 av vinnerne i år er medlemmer i Tekna.

– Det er kjempegøy at Tekna er godt representert i kåringen av de fremste tech-kvinnene i landet. Stadig flere kvinner har sett mulighetene teknologifagene gir, og hvilken rolle teknologi har får å løse de viktigste samfunnsoppgavene innen blant annet klima, helse, energi og samferdsel, sier generalsekretær i Tekna Line Henriette Holten.

Halvparten som velger teknologistudier er jenter

Tekna, som organiserer 94 000 teknologer og realister med mastergrad eller mer, har i lang tid hatt en jevn vekst av kvinnelige medlemmer, og nå er nesten halvparten av de unge som velger teknologi- og realfagsstudier jenter.

– Det er viktig at teknologifagene rekrutterer de beste kandidatene, uavhengig av kjønn. Rekrutteringen av kvinner har skutt i været de siste årene, og et best og størst mulig rekrutteringsgrunnlag til disse fagene vil være med å løfte kvaliteten i norske virksomheter, sier Holten.

Hun påpeker likevel at det fortsatt er en jobb å gjøre med jenter og rekruttering, spesielt innen enkelte fagområder.

– Det jevner seg ut i de fleste fagdisipliner, men det er for eksempel ingen grunn til at kvinner er sterkt underrepresentert i IKT-bransjen. Dette er et område som blir stadig viktigere, og der vi trenger enda flere sterke talenter, sier hun.

Trenger de beste problemløserne

Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia, er enig i at det er spesielt viktig å løfte fram de beste talentene i den tiden vi er inne i nå.

– Historien har vist at vi trenger problemløsere av begge kjønn for å møte samfunnets store utfordringer, men fortsatt er det vesentlig flere menn enn kvinner som jobber i bransjen. Derfor ønsker Abelia og ODA-Nettverk å inspirere flere kvinner til å velge teknologiske yrker, sier Øystein Eriksen Søreide.

Share:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Ja, jeg vil være medskribent i BY

Fyll ut skjemaet under med ditt virkelige navn og den e-postadressen du sjekker oftest. Du kan ikke skrive anonymt. Alle artikler vil være underlagt moderasjon redaksjonelle regler.
Når du har mottatt e-post med innloggingsdetaljer, kan du gå på Næringsportalens forside og klikk skriv innlegg.

Ved debattinnlegg og kommentarer til publiserte artikler, ber vi om at man holder en sivilisert tone. Personangrep er ikke tillatt. Publisering av andres bilder er ikke tillatt uten godkjenning, og alle som er avbildet må ha gitt sin tillatelse. Barn må ha foresattes tillatelse.

BY tar ikke ansvar for lagring av tekst og bilder.