Sommerfuglens vingeslag

21. august, 2023

07:36

Ingen kommentar

Den sorte madonnaen som står i krypten i mange kirker rundt i Europa

– er symbolet på den ubefruktede  natur.

Den naturen mennesket ikke finner.

Hun vokter inngangen

til sitt hemmelige rike 

som forsvinner når du forsøker å besudle det.

 

Jorden skal leve  videre   –  det skal ikke vi.

Vi kjenner ikke årsaken   –  bare virkningen.

Men kan regne oss tilbake til årsaken,

som vil si et liv i ettertid.

Vi satser på at livet skal bli virkelig

og taper alt på det.

Hvorfor vi ikke vet at vi taper,

er fordi  det ligger i fortiden   –   ikke i fremtiden.

Fremtiden er alltid ubrukt, for vi har ikke vært der.

Tekst og illustrasjon: Ragnvald Larsen, Ødekjæregutt

Sommerfugleffekten, hvor ett vingeslag fra den  kan forårsake store forandringer i været på totalt uforutsette områder.  Meteorolog Edward Lorenz, fra Texsas hevdet dette  i et foredrag om meteorologi  på 60 tallet.

Her i landet kjenner vi godt til snøkrystall   –  bare de blir mange nok dekker de landskapet. Regnvannet som møter det skrinne, sårbare jordsmonnet på fjellet   –  som ytterligere har blitt belastet med veger for å bygge vindturbiner og ‘asfaltlandskap’ som følge. Vannet får ingen mulighet for å trekke ned til jordbunnen for så å bli til grunnvann. Men blir i stedet fraktet vekk i disse nye stier og veier til elver og vassdrag og skaper nye oversvømninger på sin vei  mot havet. På sikt går dette over til å bli ørken.

Dette hører hjemme i kaosteorien hvor alt flyter, og det gjør det i følge grekeren Heraklit  ” Panta rhei. ”

I en elv eller en bekk er det så mange variabler at du ikke kan trå to ganger ned i det samme vannet. Det har allerede rent forbi. Men bekken er den samme. Her kjenner vi igjen Zen-buddhismen og Tao. Men matematikken kan gå bakover og finne årsaken til et resultat eller flere. Men det ‘samme’ vannet vil du ikke kunne sette foten ned i. Like lite som du kan analysere en sky på himmelen og si hvor den havner eller forsvinner. Eller stoppe et kvantesprang.

For eksempel uværet, ‘Hans’, som også gjorde seg gjeldende i Norge. Alle visste at uværet kom, men ingen tok forholdsregler  – i alle fall ikke myndighetene. De bygget ikke på gamle erfaringer eller meteorologi som det er nok av. De bare ventet  – så, når været først var der forsto de ALT, og kalte det menneskeskapt værforandring. Ingen selvkritikk eller sommerfugl-effekt diskusjoner . I spådomskunstens Tarot kalles ‘kort 0, (som representer mennesket) for idioten’. I psykologien sier Viktor  Frankel:  ”lære ved å feile ”.

Både jorden og solen er fysiske legemer som opprettholdes ved å fortære andre fysiske legemer. Som deg og meg.

Jorden og våre planeter vil fortæres av Solen  –  som kan sammenlignes med en peis du hiver ved i, for å få varme.  Etterhvert er det ikke mere å brenne.

Videre, dette kretser rundt en enda større sol som ligger i sentrum av vår galakse, i Skyttens tegn.  Dette har ingen ende.

Mennesket leter etter en årsak, som alltid ligger i fortiden. Så svaret er ikke relevant.

Tenk på sommerfuglen, som bare ville bruke vingene sine.

Og mennesket da? Som ikke engang kan fly!

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *