Søringan på Sjølystsenteret kan koke fisk

30. april, 2023

16:39

2 kommentarer

Min kone Berit lurte på om vi skulle spise middag sammen på Sjølystsenteret i vinter. Glad i mat som jeg er, lurte jeg på hva de serverte. Røkt torsk. Da ble jeg skeptisk.

Tekst og foto: Gunnar Svendsen

Som nordlending tvilte jeg på at søringan kunne koke fisk. Til min store overraskelse var dette blant de bedre fiskemåltider jeg har smakt. Siden har jeg vært der flere ganger, for man behøver ikke å være medlem for å bruke kafeen. Men som bruker får du medlemskort og redusert pris i kaféen. 

Styret i Nøtterøy pensjonistforbund igangsatte opplæring i smarttelefon. Slike kurs holdes også av Sjølystsenteret gjennom en organisasjon som heter Seniornett. Styret i Pensjonistforbundet ble spurt om å bidra til datastuen og på den måten ble Berit kjent med hva som rører seg på Sjølystsenteret. Det er mye. 

Sjølystsenteret åpnet i 1997 og drives av Færder kommune som leier lokalene av Leganger Hansens legat. Senterets visjon er å bidra til å gi deg bedre helse lenger. Hovedmålsettingen er at senterets brukere opplever trygghet, trivsel og tilhørighet og gjør nytte av egne ressurser. At du som bruker får oppleve positiv livsutfoldelse gjennom aktiviteter, fellesskap og glede. Senterets tilbud retter seg mot pensjonister og uføretrygdede over 55 år og bosatt i Færder kommune.

Jeg er også medlem i Nøtterøy pensjonistforbund og sitter i styret. Vi har fått god kontakt med nettavisen By Tønsberg og Færder. De har god plass til stoff som gjelder oss seniorer. Det ble jeg inspirert av og sendte inn et par artikler. Så ble jeg invitert inn i redaksjonsgruppen. Etter positive erfaringer med Sjølystsenteret fikk jeg lyst til å skrive om det og jeg har fått godkjenning av ledelsen, Aina Karin Moen (Virksomhetsleder Smidsrød Helsehus) og Tove Cristina Reid (Leder Sjølystsenteret), til å skrive om senteret og intervjue brukerne.

Jeg har intervjuet flere grupper/brukere. Det er mange aktivitetsgrupper på senteret, men jeg har bare intervjuet noe få. Mange av brukerne deltar i flere forskjellige grupper og alle gruppene har en frivillig gruppeleder.  Jeg har fått god hjelp av trivselsfaktorene Jannicke Kjølner (Koordinator) og Sissel Hellevik Larsen (Aktivator),som er fast ansatt på senteret.

Ull, tove og filting gruppe

I gruppen er det åtte ivrige damer som tover ull med nåler eller strikker hvis de har lyst. Dette er en munter gjeng som kaller seg ull og tull. En av damene, Vigdis, fortalte at hun var med i gruppen i tre timer, hun fornemmet atmosfæren og meldte seg som bruker av senteret. Frivillig gruppeleder Ritva forteller at de gjerne deler kunnskap med hverandre i gruppen.

Malegruppe

Under ledelse av frivillig Gunnar (over 90 år) boltrer fire dedikerte malere seg. De kaller seg Sjølystmalerne. (Skagenmalerne blekner i forhold til denne gjengen)  De har til og med hatt utstilling og solgt sine verker. De betegner Gunnar som en god leder og en virkelig lærer. Lisbeth er proff og har malt i 75 år. Hun har også et eget galleri på Nøtterøy. Hun deltar i gruppen fordi det er fint å male sammen med andre, komme sammen og prate, det sosiale aspektet er det viktigste. Det sier de alle. Inger har deltatt i gruppen i 17 år og hun er så ofte på senteret at hun vurderer å be om å få en seng der. En tydelig sammensveiset gjeng som trives i hverandres selskap. De deltar også i andre grupper på senteret.

Lesegruppe

Jeg installerte meg i senterets bibliotek med Mac og skrivesaker, tok meg en runde, og da jeg kom tilbake var utstyret mitt pent pakket sammen og satt i en krok. Rundt bordet satt det en gjeng ivrige og leselystne jenter. De presenterte seg som en av lesegruppene. Sammen med frivillig leder Ragnhild bestemmer gruppen seg for en bok som alle skal lese. Så møtes de en gang hver måned og diskuterer den valgte boken. De synes det er fint å snakke med andre og få andres perspektiver. De velger fortrinnsvis bøker som andre ikke leser. Dagens bok er «Den lange hvite skyens land» av Sarah Lark. Jentene fullroser senteret, det skjer mye og det er god service. Alle er kjempefornøyde.

Tredreiingsgruppe

Senteret har selvfølgelig et tilfluktsrom og noen har allerede søkt tilflukt der. Gutta i Snekkerboden. I tredreiingsgjengen er det 15 mann fordelt på tre grupper. Syv til åtte mann er der regelmessig. Frans er ansvarlig for opplæringen og han er også leder for senterets brukerråd. Alle som skal dreie får opplæring på maskinene og det satses på sikkerhet. Ingen skal få slipset inn i dreiebenken her nei. Etter opplæringen får de et snekkerbodbevis som må fornyes hvert år. Alt mulig dreies og det er lov til å eksperimentere utenfor det normale og man kan utfolde seg. Det satses fortrinnsvis på lokalt treverk.
Jeg fikk se bilder av produkter gruppen hadde laget og jeg ble nesten målløs. Imponert over hva som kan lages i en dreiebenk. Det jeg så var kunst på et høyt nivå. Også i denne gruppen ble det sosiale aspektet fremhevet.

Treskjæringsgruppe

Denne gruppen har også søkt tilflukt i Snekkerboden. I denne gruppen er det 8 mann og Aksel er leder. Han har lang erfaring i treskjæring og er en av fem som flyttet fra Bjerken treskjærerklubb. Aksel understreker at senteret har et velutstyrt verksted. Gruppens medlemmer har forskjellig bakgrunn blant annet lærer, lege. selvstendig næringsdrivende og mange andre yrker.
Motiver fra vikingetiden, eksempelvis fra Osebergskipet, er populært. Mønsteret fra Osebergskipet som noen i gruppen skjærer er tegnet av en i gruppen. Også i denne gruppen fremheves det sosiale, tre timer jobbing, deretter en god lunsj sammen i kafeen. Helt topp. Jeg fikk også her se en del av produktene som var laget i gruppen. Også her vil jeg si at det var kunst på høyt nivå.
Denne gruppen startet i høst og dette var siste dagen før en lang sommerferie. Gruppen starter opp igjen i oktober.

Kjøkken

«Chef» Heidi Sundby hersker i kjøkkenet. Hun betegner seg selv som husmor med sunn fornuft. Lene Hansen er på plass når Heidi har fri. Utover dette satses det på frivillige. Det er 14 faste frivillige og seks tilkallingsfrivillige. Kjøkkenet serverer frokost, lunsj og middag og man behøver ikke å være medlem for å benytte kafeen. Jeg må spesielt nevne de hjemmelagede wienerbrødene som bakes av en pensjonert kokke. De må oppleves. Budskapet fra kjøkkenet er at dersom du er ute og går tur, stikk innom å ta en kopp kaffe og noe å bite i. Du trenger ikke å være medlem. Heidis rundstykker er kjent for å være kommunens beste.
Jeg fikk beskjed om at jeg var påmeldt til frivillig kjøkkentjeneste på senteret. Hvem som hadde meldt meg på vet jeg ikke, men jeg har en mistanke. Jeg skal vaske opp. Jeg startet min yrkeskarriere som byssegutt i handelsflåten, hovedjobben var oppvask. Når jeg nå, 78 år, avslutter med oppvask må man vel kunne si at ringen er sluttet.

Avslutning

Min oppfordring er å dra ned på Sjølystsenteret. Der får dere en brosjyre som forteller hva som skjer på senteret. Der danser de, driver med yoga og qigong. Det arrangeres mannfolktreff som de kaller «Kartreff», lesegrupper og mye annet spennende. Senteret er også åpen for nye forslag fra dere til nye aktiviteter. Hørselslaget er innom en gang i måneden og bistår med råd angående høreapparater. Senteret har cirka 90 frivillige og cirka 600 brukere. Det er plass til flere. Du behøver ikke å være frivillig for å være bruker. Senteret er en flott møteplass for oss seniorer over 55 hvor vi kan treffe likesinnede til en hyggelig prat over en kopp kaffe. Sitt ikke hjemme og føl deg ensom. Forskerne sier at det dør flere av ensomhet enn av røyking. Du som bruker av senteret kan bli hentet med minibussen, tre dager i uken. Transport kan også avtales ved time hos frisør og/eller fotpleie ved Sjølystsenteret. Etter kommunesammenslåingen har også folket på Tjøme tilgang til senteret, og kan avtale å bli hentet av minibussen på Borgheim eller Teie.

Tilslutt en takk til Færder kommune og de tre ansatte som gir et så godt tilbud til oss seniorer. 

Ikke minst,  takk til de frivillige som gjør det mulig å drifte et slikt flott tilbud som Sjølystsenteret er. Dette er eldreomsorg på sitt beste.

Husk Sjølystdagen fredag 2. juni. Da blir det underholdning, grilling, loddsalg, flagging og mye mer. I følge Jannicke rene 17 mai. Du behøver ikke å være medlem for å delta.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

2 kommentarer

  1. Flott reportasje fra Sjølyst! Beskrivelsen er ekte – det er slik vi har det!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *