GÅR UTOVER PSYKEN: Stadig flere oppsøker Frelsesarmeens matutdeling. Her fra Oslo. I Kristiansand har pågangen på matutdelingen mer enn doblet seg i mai mot mai ifjor.

Søvnløse i sør på grunn av egen økonomi

31. mai, 2023

15:21

Ingen kommentar

22 prosent fra Agder og Sør-Østlandet har vært søvnløse flere ganger den siste tiden på grunn av egen økonomi. Det viser en ny undersøkelse Respons Analyse har gjort for Frelsesarmeen.

– Vi har den siste tiden gjennomført en rekke undersøkelser som viser at flertallet i befolkningen har fått det verre økonomisk. Nå ville vi også undersøke hvordan dette påvirker helsen til folk. Det er trist å se hva den økonomiske situasjonen gjør med folk i en tid på året som burde være knyttet til ferie, glede og samhold. Nå må flere kutte i dette, sier assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, Elin Herikstad.

Veldig mange føler nå på stress og ubehag på grunn av økonomien. 30 prosent fra Agder og Sør-Østlandet har følt på indre uro eller nervøsitet av og til, ganske ofte eller svært ofte. 22 prosent har vært søvnløse flere ganger de siste seks månedene.

Fattigdommen tar ikke ferie

Omlag halvparten av husholdningene i Norge med inntekt under 400.000 sier de flere ganger har følt på nedstemthet, tiltaksløshet og indre uro på grunn av økonomien.

– Denne undersøkelsen viser tydelig at bekymring og psykiske problemer øker jo mindre inntekt man har. Vi i Frelsesarmeen møter daglig mennesker som er i en fortvilet situasjon og som spør oss om hjelp til alt fra mat til ferieaktiviteter til barna. Flere barnefamilier kommer nå til oss for første gang og fattigdommen tar dessverre ikke ferie, sier assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen Elin Herikstad.

Kutter is

56 prosent av folk fra Agder og Sør-Østlandet svarer at deres økonomi har blitt forverret det siste halve året.

Frelsesarmeen har også spurt hvordan dette rammer folks ferieplaner.

1 av 5 med en husholdningsinntekt under 600.000 kroner svarer at de reduserer sommerkos, som for eksempel is til barna. Åtte prosent i samme gruppe dropper alle sommerreiseplaner på grunn av økonomi.

Samtidig viser undersøkelsen at folk uavhengig av inntekt ikke velger å kutte eller redusere aktiviteter knyttet til barn i stor grad. Det være seg idrettsturneringer eller fornøyelsesparker.  

Her har også Frelsesarmeen et tilbud til de som ikke har råd eller av andre grunner ikke får dratt på ferie.

– Vi vet at barn som lever i lavinntektsfamilier kan slite med alvorlig kronisk stress, utenforskap og mobbing. Da er det blant annet viktig med gode ferieopplevelser får å få et pusterom fra hverdagen, sier Herikstad.

Datainnsamlingen ble gjennomført mellom 10. og 18. mai 2023 med et landsrepresentativt utvalg. Antall respondenter var 1280 mellom 18 og 88 år.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *