Hotelldirektør Emma Järpell.

Spar opp for spa

Tekst: Guri Haram Foto: Engø Gård

Neste år feirer boutiquehotellet Engø Gård sitt 100-årsjubileum, men allerede nå har de modernisert for store summer og utvidet spaavdelingen med 180 kvadratmeter. Og selvsagt lever stedets britiske sjarm videre.

I løpet av de siste tre årene har eierne av Engø Gård, som ligger drøye timen utenfor Oslo, investert rundt 25 millioner kroner i oppgraderinger og investeringer.

– Vi ønsker å gjøre Engø Gård til en drømmedestinasjon for alle våre gjester, sier hotelldirektør Emma Järpell.

Mange vil gifte seg på Engø Gård i romantiske omgivelser.

Historisk sus

Engø Gård har en historie som går tilbake til 1925. Siden år 2000 har gården fungert som et hotell etter dagens format. Opprinnelig fikk Frithjof Phil, sammen med sin arkitektbror John Phil, gården i gave fra faren deres. De ble begeistret for områdets sjarm og de mange eiketrærne. Gården lå opprinnelig under godset Treschow Fritzøe.

– De to brødrene begynte å bygge hytter som gradvis utviklet seg til et sted etter datidens «all inclusive», forteller hotelldirektøren.

Frokost, lunsj og middag ble spist sammen. Ringelyd fra en klokke fikk gjestene til å komme til restauranten fra hyttene brødrene hadde bygget rundt området ved vannet.

– Hyttene har fortsatt den gule fargen i dag, legger hun til.

Et skilt viser veien til Daisy, som var søsteren til brødrene. Her beiter sauene om sommeren, og det bidrar til den landlige idyllen. Daisy var kvinnen som tok seg av sommergjestene mens Frithjof drev gården som en altmuligmann.

Frithjof inviterte adelsmenn og adelskvinner fra England, samt besøkende fra den fasjonable Oslos vestkant, til å tilbringe sommerferien på gården i Tjøme i Vestfold. Han giftet seg dessuten selv med den engelske Babs, som skapte en ny æra for sommerpensjonatet.

Helårshotell

Engø Gård er i dag et helårshotell med en fine dining-restaurant og består av 19 bygninger. Her kan man oppleve britisk sjarm i landlige og sjønære omgivelser i stedet for byliv. Siden 2000 har hotellet gradvis økt antallet rom fra 10 til 50, og hvert rom har koselige navn som «Luna» og «Gresshoppe» i stedet for romnumre.

Fra isfontenen kan du hente deg en isball og legge på badstueovnen.

Nå er spa-anlegget utvidet med 180 nye kvadratmeter, og det totale spaområdet utgjør dermed 300 m². Den nye delen inkluderer en kaldkulp, et dampbad, og opplevelsesdusjer – inkludert en med diamantregn. Et fotbad med varmt korn er også planlagt. I tillegg har de fått på plass en isfontene med fallende isflak som kan tas med inn i badstuen for å kjøle seg ned. For å skape ønsket utsikt og lys har de satt opp perforerte mursteinsvegger i spa-området.

Hotelldirektøren, som er svensk og oppdratt med svensk badekultur, har vært på flere researchturer til hjemlandet og nevner muligheter for hot stones, gravidmassasje, romantisk duomassasje og ikke minst svensk massasje og ansiktspleie som aktuelle tilbud i det nye spaområdet.

– Jeg har noen skrubb-behandlinger som er riktig gode. Vi har hatt tørrskrubb fram til nå, og jeg ønsket meg en liten dusj på et behandlingsrom slik at vi kan tilby skrubbebehandlinger for hele kroppen, sier hun.

Bevarer sjarmen

34-åringen kom til Engø Gård for tre år siden etter å ha vært hotelldirektør på Scandic i Karasjok, der hun også ble kåret til Årets Unge Hotelier 2019. Hun har også arbeidet for Sápmi Park.

– Det var et hjertelig sted å være. Man måtte bare venne seg til villhundene i gatene, ler hun. Nå er det den rake motsetningen som skal oppgraderes under hennes ledelse.

Den nye spa-delen er direkte tilknyttet det eksisterende badehuset. Det glassoverbygde engelske badehuset har et svømmebasseng med en flott logo i bunnen. Etter moderniseringen har sjarmen blitt bevart. For eksempel har de gamle badstuedørene fått beholde sine skilt i sirlig skrift, samtidig som badstuen har fått en fullstendig oppgradering på innsiden.

Lyssettingen er spesielt viktig i badehuset, siden anlegget ikke ligger ved sjøen, men i hovedområdet til hotellet.

– For å få lov til å bygge det, måtte de komme og bygge det selv. Så engelskmennene kom og satte det opp. Det er 24 år siden de bygde på dette huset, sier hun om den store investeringen.

God stemning

Engø Gård legger vekt på god atmosfære og er et populært sted for bryllup og andre flotte arrangementer. De store bryllupene holdes i låven med to store eiketrær utenfor.

I låven finner man restauranten Pileredet i andre etasje og Brasserie Nine i første etasje. I sistnevnte etasje har  loungeområdet fått en utvidet skiferterrasse, slik at gjestene kan nyte hav- og hageutsikten fullt ut.

Gjenåpningen fant sted 21. mars i år.

– Det har vært masse gjester her i sommer, det har vært en stor suksess, sier Järpell.

I tillegg har det ikoniske gule huset på tunet, Pensjonatet, fått en utvidet terrasse med utsikt mot rosehagen og sauebeite, for å gjøre det mulig å tilby afternoon tea om sommeren.

– Dette har også vært veldig vellykket, sier hun.

Når temperaturene stiger mot sommeren, åpnes dørene til glassbygget og herlige daybeds.

Når det gjelder dagsbesøk, er det populære aktiviteter i tillegg til spabesøk, en badstueflåte, afternoon tea eller en tur på padelbanen. Bygget Grimestad har også sin egen badeavdeling, der det mest populære og Instagram-vennlige rommet heter Utsikt.

– Den første tiden nå siden vi åpnet har vært fullbooket. Det er kjempehyggelig at så mange kommer og besøker oss, alt fra hyttenaboer til folk fra Bærum på dagstur på SPA. Jeg er kjempefornøyd, det har vært et av de største prosjektene vi har gjort her på mine snart fire år. Det startet i fjor med badstueflåte, sauna på vann, nede i Grimestadbukta. Målet nå er en satsing på å være en attraktiv helårsdestinasjon langs kysten, understreker hotelldirektøren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.