Spar strøm på hytta i sommer

10. juli, 2023

07:34

Ingen kommentar

Høy rente og svak krone. I år er det mange som velger å feriere på hytta. Men uten strømstøtte og en nettleie «ingen» forstår, kan sommerens strømregning bli høy.

Det er nærmere 450.000 fritidsboliger i Norge. Tre av fire er tilkoblet strømnettet, og ifølge Forbrukerrådet ligger gjennomsnittsforbruket per hytte på 8.000 kWh i året.

Hvor mye og når du bruker strøm er det som påvirker strømregningen mest.

Manglende kunnskap er dyrt

En forskningsartikkel fra Forskningsinstituttet, SIFO viser imidlertid at mange ikke er klar over at strømprisene varierer i løpet av et døgn – og enda færre forstår hvordan den nye nettleien fungerer.

– Strøm kan gjøres veldig komplisert, og med ulike strømavtaler, varierende strømstøtte til fritidsboliger og ny nettleie over hele landet er det forståelig at mange ikke henger med i svingene, sier Gaute Haaversen-Westhassel i strømselskapet Tibber.

Manglende kunnskap om hvordan strømprisene og nettleien fungerer koster norske hytteeiere tusenvis av kroner. Haaversen-Westhassel mener strøm kan gjøres veldig enkelt, og det skal lite til for å kutte strømregningen betraktelig, uten at det går utover komforten.

1,6 millioner planlegger hyttetur i sommer. Haaversen-Westhassel lister opp 5 grep som potensielt vil gi stor besparelse i strømkostnadene.

5 grep for å spare strøm på hytta

  1. Få oversikt over hva du bruker strøm på
    En god forutsetning for å kutte i forbruket er å få bedre kontroll over hva du bruker strøm på, og ikke minst når du bruker mest strøm. Med en pulsmåler i sikringsskapet på hytta kan du følge strømforbruket ditt i sanntid på mobilen. På denne måten er det enkelt å se hvor og når du bør kutte forbruket.
  2. Gjør hytta (litt) smartere
    Mange hytter har eldre elektriske varmeovner. Et enkelt grep kan være å gjøre disse smarte, og dermed mulige å styre automatisk etter strømprisen fra en app, ved å koble på rimelige WiFi-kontakter. Skal man investere i nye panelovner finnes det rimelige ovner på markedet med innebygget termostater og WiFi, som kan styres på samme måte fra en app.

    Lignende løsninger for smart strømstyring finnes for både varmepumper og varmtvannsbereder.

  3. Installer varmepumpe
    Mange nordmenn har varmepumpe hjemme, men færre har det på hytta. En luft-til-luft varmepumpe med riktig kapasitet fungerer imidlertid veldig godt også på hytta.

    I tillegg til at varmepumpen kan holde en jevn temperatur i hovedrommet på 5-10 grader vinteren igjennom, har du den fordelen at luften avfuktes. Varmepumper kan også styres automatisk etter strømprisen, enten via en egen sensor som kan kjøpes separat, eller ved å koble varmepumpen direkte til en app.

  4. Ny nettleie – Ikke bruk for mye strøm samtidig
    En undersøkelse Norstat har gjennomført for Tibber viser at nesten 7 av 10 nordmenn ikke forstår hvordan den nye nettleien fungerer. Kort fortalt handler det om å ikke bruke for mye strøm på en gang, og flytte forbruk til kveld og natt hvis det kan gjøres på en sikker måte. Nettleien fungerer slik at prisen på fastleddet blir beregnet ut fra snittet av de timene i måneden du bruker mest strøm. Nettleien er også lavere på nattestid enn på dagtid og i helgene.

    Dette gjelder også for hyttefolket. En klassisk felle er ankomstdagen, når oppvarming, kjøkkenutstyr og gjerne elbillading går for fullt. Selv om man er på hytta bare den ene helgen i måneden, vil nettleien bli bestemt ut fra maks timeforbruk. Ved å fordele forbruket jevnere vil “toppene” bli redusert og det samme vil nettleien. Med en pulsmåler i sikringsskapet kan man også få varsel på mobilen dersom forbruket ligger an til å gå over en ønsket maksgrense per time.

  5. Styr strømforbruket på hytta hjemmefra
    Med en pulsmåler koblet i sikringsskapet på hytta kan du ikke bare følge med på forbruket hjemmefra, du kan også få varsel om hovedsikringen blir overbelastet, og pulsmåleren sørger også for å koble den ut ved behov. Alle smarte dingser på hytta kan også styres hjemmefra ved hjelp av en app, for eksempel slik at det er godt og varmt når du kommer dit. Og har du glemt å skru av noe hjemme? Det fikser du fra mobilen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.