SPENNENDE DELTIDSJOBB: Mathias Fauske som opprinnelig kommer fra Hvasser, har en spennende deltidsjobb blant krigerske vikinger på The Viking Planet i Oslo.

Spennende jobb på The Viking Planet

25. august, 2021

05:12

Ingen kommentar

Mathias Fauske, som opprinnelig kommer fra Hvasser, har en spennende deltidsjobb blant krigerske vikinger på The Viking Planet i Oslo, som er Norges første digitale vikingmuseum som tilbyr unike opplevelser ved hjelp av grensesprengende VR teknologi.

ESPEN JØRGENSEN tekst og foto

– Fortell litt om jobben din og hva den går ut på. Ikke alle har hørt om hovedstadens nye vikingattraksjon. Fortell litt i korte trekk om hva The Viking Planet er.

– The Viking Planet er et digitalt museum hvor vi bruker digitale midler for å formidle vikingtidshistorien og levere opplevelser. Ting som Virtual Reality blir brukt til å gi en unik følelse av at man ikke bare leser om historien eller ser på et gjenfunnet, oppgravd minne, men også opplever den. Du blir plassert i en verden som vi til nå bare har kunnet se gjennom glassmontere og fundert på. Vi bruker også annen 3D-teknologi, hvor vi blant annet har 3D-scans man kan rotere og inspisere på våre fem meter lange skjermer, mens man lærer om de sentrale hendelsene og slagene gjennom vikingtidens gullalder. Det finnes mye mer å oppleve, og det som er så bra med teknologi, er at den er stadig i utvikling, så i fremtiden vil det helt klart være nye og enda mer spennende måter å erfare vår spennende historie på, sier Fauske, som jobber deltid som servicemedarbeider, og har hatt stillingen siden senteret åpnet for to år siden.

– Hovedoppgavene er å ta imot gjestene våre og å få dem til å føle seg velkomne, ivaretatt og godt informert over hva senteret vårt har å tilby. I tillegg kommer jo drift og renhold av alt det tekniske utstyret vi har, som er spesielt viktig nå med tanke på Covid-pandemien, sier han.

SPENNENDE DELTIDSJOBB: Mathias Fauske som opprinnelig kommer fra Hvasser, har en spennende deltidsjobb blant krigerske vikinger på The Viking Planet i Oslo.

Virtual Viking – Bakholdet

Vikingsenterets råeste attraksjon kalles kort og godt for: The Ambush. Med den banebrytende teknologien Volumetric Capture VR, med 4D stoler og kinolyd, føres du tilbake til vestkysten av Norge for over tusen år siden – ombord på et vikingskip under et angrep på slutten av det niende århundre.

Basert på tusenvis av bilder fra Vestlandet i Norge og med virkelige skuespillere filmet med mer enn hundre kameraer på en gang, og deretter programmert i en spillmotor, er “Bakholdet” den første opplevelsen i sitt slag i verden. Virtual Viking – Bakholdet, blir vist tre ganger i timen og har en spilletid på cirka 12 minutter. Dette er en av mange interaktive og omsluttende opplevelser i The Viking Planet. Filmen er produsert i samarbeid med Ridley Scott Associates og Dimension studio i England.

Besøk fra Vestfold

Har du støtt på andre tønsbergensere eller andre vestfoldinger som har besøkt Viking Planet?

–Fra tid til annen dukker det opp reisende fra Vestfold som besøker oss på The Viking Planet, og det er jo kjempegøy å se at innbyggere fra et fylke og en by med en så rik historie har lyst til å

lære mer om den. Spesielt nå etter gjenåpningen og vinteren før vi stengte ned hadde vi en del besøk fra folk som ferierte innenlands. Jeg håper jo nå som landet åpner opp igjen, at enda flere vestfoldinger besøker oss og kanskje slår av en prat, sier han med et stort smil.

Gode barndomsminner

Du kommer opprinnelig fra Hvasser. Fortell litt om din oppvekst der, og ditt forhold til Tønsberg.

–Jeg flyttet fra Hvasser da jeg var ganske ung, så jeg har nok ikke så mange minner fra oppveksten der, men uansett føler jeg at Hvasser og Tønsberg på mange måter er mer “hjemme” enn Oslo, selv om jeg mesteparten av livet har bodd i hovedstaden. Det faller en slags unik “ro” over meg de gangene jeg reiser tilbake for å besøke familie. Det jeg husker fra oppveksten er jo preget av hva man kan forvente av en ung gutt med utforskningslyst; møte vennene sine for å utforske skogen, sykle ned til Sandøsund for å se på småfisken. Det meste i området rundt var som en ukjent verden for meg å utforske, og det gikk mye tid til å se hva jeg kunne finne og oppleve. Ellers var jo hverdagen min litt som de fleste andre sin, starte dagen på Hvasser Skole som dessverre nå er nedlagt, gå hjem og gjøre skoleoppgavene for så å stikke ut og finne på ting med vennene mine, sier han smilende.

VIKINGKRIGER: Selv om det meste er interaktivt, finnes det også noen fullskala modeller av vikingkrigere og vikingkvinner, som viser hvordan de kledde seg. Her er to av dem.

Ønsker å flytte tilbake

Hender det at du tar deg en tur tilbake til Tønsberg og Hvasser?

– Sist jeg tok turen var faktisk nå i juli, hvor vi reiste ut til Hvasser og nøt sommervær og sjøluft på Sandøsund med litt iskrem. Ønsket mitt er jo også etterhvert å flytte hjem igjen til Tønsberg, men dessverre, på grunn av studier og jobb får jeg nok ikke besøkt hjembyen like ofte som jeg skulle ønske, men det har jo blitt et par turer for å besøke bestemor som bor på Nøtterøy, sier han.

Ønsker å jobbe som frivillig

Har du fulgt litt med på vikingmiljøet (Stiftelsen Oseberg Vikingarv) som er etablert i Tønsberg? Det er jo blitt bygget fullskala replikaer av vikingskipene Osebergskipet og Klåstadskipet, og nå er man i gang med å bygge Gokstadskipet.

– Jeg selv var ikke kjent med Stiftelsen Oseberg Vikingarv fra før, men det minner meg på at jeg for noen år tilbake besøkte et sted hvor de bygde vikingskip med historiske og tidsriktige verktøy, så det må jo ha vært denne stiftelsen jeg besøkte uten helt å være klar over det. Nå som jeg er kjent med det kommer jeg helt klart til å følge med på nettsidene deres, og ettersom studiene mine snart er over, er jeg jo pent nødt til å delta litt som frivillig. Det hadde jo vært en unik opplevelse å få bli med på en seilas også. At denne slags stiftelse eksisterer og holder så aktivt på er kjempegøy å høre og veldig inspirerende. Båtbygging er en av våre eldste kunster og at disse ildsjelene holder liv i det bringer meg et bredt smil om munnen, sier han.

Studerer 3D-grafikk

Du bor i Oslo, der du studerer. Hva er det du studerer?

– Jeg studerer 3D-grafikk ved Westerdals Oslo ACT, som er del av Høyskolen Kristiania. Her lærer vi hvordan man kan bruke digitale verktøy til å lage 3D-modeller, animasjoner og simuleringer ment for alt fra kunst og bilder til film, TV og spill. Etter jeg har fullført studiet er drømmen å jobbe med animasjon og simulering til film eller spill, og jeg begynner nå på mitt tredje og siste år i studiet, og skal snart begynne på min bacheloroppgave, hvor jeg forbereder meg for å lage en kort, vikingtids-inspirert animasjonsfilm i en gruppe med medstudenter, sier en engasjert ung mann.

espen@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *