Foto: NAF

Sprengkulde kan gi startproblemer

5. januar, 2024

07:43

Ingen kommentar

Tomt startbatteri er den aller hyppigste årsaken til at NAFs veihjelp må rykke ut. – Nå går vi inn i en periode med spesielt kaldt vær og da er det viktig at startbatteriet er oppladet, sier Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF.

Kulde, mye småkjøring og høyt strømforbruk til setevarme, lys og oppvarmede ruter er dårlig nytt for bilens startbatteri. Med streng vinterkulde i vente kan mange oppleve å ikke få start på bilen.

– Dette gjelder ikke, som mange tror, bare biler med forbrenningsmotor. Også elbiler er utsatt for problemer med flate batterier. På disse bilene er ofte startbatteriet mindre, noe som kan gjøre elbilene enda mer utsatt, sier NAF-rådgiveren.

Småkjøring tapper startbatteriet

Og det er mange som opplever problemer. En av tre utrykninger hos NAFs veihjelp er til biler som har problemer med startbatteriet.

– Vi anbefaler at du skaffer seg en batterilader og sørger for at bilens batteri er toppladet. Det er spesielt viktig dersom bilen stort sett brukes til småkjøring, fordi forbruket på disse turene ikke rekker å veie opp hvor mye batteriet lades, sier Svendsen.

– Resultatet er at bilen ikke vil starte neste gang man skal ut å kjøre. Om batteriet er gammelt, og når temperaturene faller kraftig, slik det er ventet de vil gjøre de neste dagene, forsterkes problemene, sier NAF-rådgiveren.

Hyppige utrykninger

Men det er ikke bare flate batterier og startproblemer som norske bileiere opplever problemer med. Også motorstopp, punktering, feil med hjuloppheng og nøkler som er låst inne i bilen er hyppige årsaker til at veihjelpen tilkalles. Med kraftige snøfall, er det også mange som setter seg fast og trenger berging.

– Det er viktig at du er forberedt på at turen kanskje ikke går helt som forventet. Ta med varme klær, mat og drikke og en liten spade når du skal ut å kjøre i sprengkulda. Selv om dagens biler har blitt mer driftssikre ser vi at våre bergere fortsatt har mange utrykninger til biler som har ulike problemer. Og står du da med småsko og tynne klær i den kulden som nå er varslet, har du et problem.

Som bileier kan man også gjøre mye for å forebygge problemer langs veien.

– Det beste du kan gjøre er å sørge for a bilen er godt vedlikeholdt. Pass på å overholde serviceintervallene og at bilen er i generelt god stand. Da er sjansen for å komme vel frem større, avslutter NAF-rådgiveren.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.