Sprudlende Sara har landet på Vear

16. juni, 2022

14:35

Ingen kommentar

Sara Selnes (27) kommer til å skrive artikler om det hun brenner for i BY Tønsberg & Færder. Det kan handle om både gjenbruk, miljø, hverdagsaktivitet og kultur – alt skrevet med en kjærlig penn. Her kan du bli kjent med Sara fra Høiseth.

Da Sara reiste ut i verden for fire år siden til det som skulle bli et eventyrlig liv med musikk og show, hadde hun ingen anelse om alle de krumspringene livet skulle by på. Nå er hun endelig hjemme på Høiseth på Vear, hennes faste tilholdssted gjennom hele barndommen.

På Høiseth skal hun bli, for nå har hun overtatt stedet som har vært i familiens eie i tre generasjoner før henne. Og her, ved foten av berget Høgås, ligger minnene dypt og flere minner skal skapes.

Kjæresten i Kroatia

Sara er utdannet innen klassisk sang og musikal fra Bårdar i Oslo, og musikkvitenskap fra Universitetet i Oslo. Hun spiller i tillegg saksofon, klarinett og piano. Som ferdig utdannet satte hun kursen mot London, der hun så for seg en karriere på scenen i musikaler, men så fikk hun en uventet mulighet.

-Jeg fikk jobb i et firma som lagde show for hoteller og sto på scenen seks kvelder i uka. Via dette firmaet ble jeg sendt til Kroatia, forteller Sara.

I Kroatia møtte hun kjæresten og partneren Aleksandra. Etter en tid med reising for Sara, bestemte hun seg for å dra til Kroatia og feire bursdagen til Aleksandra i Kroatia i mars 2020. Det ble en veldig lang feiring.

-Det ble selvsagt lockdown, og den varte i nesten halvannet år.

Grunnmuren på Høiseth er solide saker. Sara og samboer Aleksandra har mange planer for huset.

Fremtiden er i Norge

I løpet av den tiden hadde Sara og Aleksandra diskutert fremtiden. Aleksandra, som er arkitekt, så for seg å fortsette og bo i Kroatia, eller til nød flytte til Nederland på grunn av arkitekturen der. Men Sara var steil i sin sak: Norge, Vestfold, Tønsberg, Vear og Høiseth. Slik ble det. Sara og Aleksandra overtok huset Høiseth og flyttet inn i mars i år. Aleksandra jobber som arkitekt i Oslo, mens Sara har planer om å videreutdanne seg innen økonomi og ledelse.

Huset Høiseth i Liaveien skal pusses opp. Den eldste delen er fra 1871, og påbygget er fra 1960-tallet. Det har vel ikke gjennomgått de mest revolusjonerende oppussingene gjennom årene, bortsett fra det mørkebrune kjøkkenet som er solid og ser pent ut.

-Kjøleskapet kjøpte mamma da hun var 19 og flyttet for seg selv for første gang, sier Sara.
-Det durer og går ennå!

Fire faser oppussing

-Vi skal pusse opp i fire faser, og alt skal skje med gjenbruk av materialer så langt det er mulig. Vi ser for oss en prosjekttid på 10 år. Akkurat nå er vi i første fase, der vi har malt over gammel tapet og farger med hvit maling for å få rommene til å se så nakne ut som mulig. Sånn skal vi ha det det første året, for da tror jeg det blir enklere å finne de løsningene vi vil leve i. Vi skal forresten dokumentere prosessen på Instagram, sier Sara.

Slike salonger sto gjerne i finstua i hjem på 60- og 70-tallet.

Å bo i huset har vært en reise i familiens historie for Sara. Hun finner bilder og brev helt tilbake til oldemorens tid og frem til sine egne foreldre.

Sara sitter i en trivelig stue med hvite vegger. Et sybord står i et hjørne, og et prosjekt under arbeid ligger ved. Stua har to salonger, begge fått eller kjøpt brukt. Salongen Sara sitter i er grønn, en sånn salong som sto i finstua i mange 60- og 70-tallshjem. Ikke et bruksmerke på den, og Sara tror de som eide den var ytterst forsiktige med den.

-Men egentlig er jeg en sånn rosa og gull-jente som elsker blomster, sier hun, og peker mot spisestuen der et hvitt gammelt spisebord har roser oppå seg og rosa og gull spisestuestoler rundt. En lysekrone fra bestefar henger over.

Sara liker blomster, gull og rosa. Her fra spisestuen.

Bruke det som allerede finnes

-Alt finnes allerede. Hvorfor skal vi oppmuntre til å produsere nytt når vi kan bruke det som allerede er? Mitt råd er å søke på finn.no, besøke bruktbutikker og spørre i nettverket om noen har, sier Sara.

Apropos bruktbutikker. Sara har på seg en nydelig og sommerlig kjole. Hvem kunne trodd at dette har vært et dynetrekk hun fant i en bruktbutikk? I en pose ved symaskinen ligger det solide stoffer som skal forvandles til drakter til henne og partneren. Gardinstoff hun kjøpte for 40 kroner stykket.

Ta vare på tingene sine, reparere det som trenger det, og kjøpe brukt når man må erstatte noe.

-Jeg tror reparering av ting er noe som tilhører tidligere generasjoner. Det må vi ta tilbake, for vi kommer til å trenge det. Lappe ullsokker i stedet for å kjøpe nye, legge opp eller ned bukser, sy inn knapper og glidelås – dette er kunnskap som må hentes frem igjen.

Kjolen Sara har på seg har hun sydd av et dynetrekk hun har kjøpt på bruktbutikk.

Hverdagsaktivitet

Gjenbruk og hverdagsaktivitet er hjertebarna til Sara Selnes. Hun er engasjert i «Sykle til jobben»-kampanjen, og poster morsomme innlegg om det på sosiale medier.

-Begge deler brenner jeg for. Når det gjelder hverdagsaktivitet, så er det ikke så uoverkommelig som mange tror. Det å reise seg fra kontorstolen og gå en runde rundt i lokalet er en hverdagsaktivitet. Det å sykle til jobben er en hverdagsaktivitet. En spasertur om kvelden er det samme, sier hun.

-Jeg har fått pappa til å gjennomføre det i sin hverdag, og han har blitt en ny mann! Ser mye yngre ut, og det gikk fort.

-Jeg vil helt klart skrive om både hverdagsaktiviteter, gjenbruk og kultur. Jeg tror pandemien har fjernet oss mennesker fra hverandre, eller er det bare jeg som har bodd for lenge i utlandet? Nordmenn er einstøinger, og drømmen min er å få folk til å samles, bli kjent og bli glade, sier Sara.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.