Trond Markussen

Statsbudsjettet: – En varslet kompetansekrise for norsk arbeidsliv

6. oktober, 2022

12:00

Ingen kommentar

-En varslet kompetansekrise for norsk arbeidsliv, sier Trond Markussen, president i NITO om regjeringens foreslåtte kutt i studieplasser og bransjeprogram.

NITO oppfordret før årets statsbudsjett blant annet opprettelse av minst 1.500 nye studieplasser årlig innen IKT og en økning i antall studieplasser innen teknologiske fag. I regjeringens budsjettforslag har regjeringen heller valgt å varsle kutt av opp mot 4.000 studieplasser.

– Uten en solid satsing på ingeniør- og teknologutdanningene blir det vanskelig for regjeringen å nå sine mål for grønn og digital omstilling. Jeg er derfor svært skuffet og overrasket, sier Markussen.

– Arbeidslivet skriker etter flere ingeniører og teknologer, og regjeringen hadde nå muligheten til å starte jobben med å sikre framtidens kompetanse- og arbeidsmarkedsbehov. NITO støtter en stram og ansvarlig økonomisk politikk, men det er uansvarlig å kutte i tilbudet til det som skal bli framtidens arbeidsstyrke, fortsetter Markussen.

NITO reagerer også på at et flertall av bransjeprogrammene for kompetanseutvikling er forslått fjernet og at de gjenværende får et stort kutt. Før budsjettet ønsket NITO en langsiktig finansiering av bransjeprogrammene for å sikre en forutsigbar drift for etter- og videreutdanning innenfor de utvalgte bransjene programmet gjelder for.

– De foreslåtte kuttene til bransjeprogrammene for kompetanseutvikling gjør at mange vil miste muligheten for livslang læring gjennom etter- og videreutdanning. Vi mener en langsiktig finansiering ville sikret at behovene i bransjene kan møtes bedre, sier Markussen.

– Samtidig skal regjeringen ha skryt for å innføre en ungdomsgaranti som sikrer at vi beholder unge i arbeidslivet og tiltakspakken for de som sliter med videregående utdanning. Norsk arbeidsliv behøver at alle som kan og vil får muligheten til å bidra og sikre vår felles velferd, sier Markussen.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *