Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO (Foto: Sara A. Spilling / FO)

Statsbudsjettet: – Uten strakstiltak får statsbudsjettet store konsekvenser

6. oktober, 2022

12:00

Ingen kommentar

Sosialarbeidere frykter de sosiale konsekvensene av statsbudsjettet. – Vi risikerer et større, farligere utenforskap.

På forhånd varslet regjeringen et «stramt, men rettferdig» statsbudsjett. Selv om FO ser en tydelig sosial profil i budsjettet, er de bekymret for dem som får det vanskeligst i harde tider.

– Vi er enige i at de med sterkest rygg skal bære mest, men hva med dem som ligger ned med brukket rygg eller har båret for mye, for lenge, spør Mimmi Kvisvik, leder av FO, sosialarbeidernes fagforening.

– Nå er det flere i kø for å få gratis mat. 115 000 barn vokser opp i fattigdom. Mange er redde for den kalde vinteren. Om storsamfunnet ikke stiller opp, skaper vi et større, farligere utenforskap, sier hun.

FO organiserer ansatte i barnevernet, Nav og andre tjenester som jobber for å begrense konsekvensene av de pågående krisene.

Kvisvik trekker frem særlig frem regjeringens ungdomsgaranti, at AAP-mottakere får beholde pengene etter nyttår og endringene i barnetrygden som positive tiltak. Likevel tror hun det ikke strekker til.

– Vi står ved et veivalg. Budsjett er stramt, og det trenger vi. Jeg er glad for alle den sosiale profilen i budsjettet, men vi mangler de store strakstiltakene for å unngå større utenforskap, sier Kvisvik.

– Dette kan føre til store merutgifter på sikt. Fordi de sosiale problemene bare blir større over tid, legger hun til.

Hun ser utviklingen i Sverige og Italia, og ber Stortinget sørge for tiltak for mennesker i sårbare livssituasjoner.

– Nå er det mange som ikke får endene til å møtes, som sliter med å sette mat på bordet eller betale strømregningen. Altfor mange møter en låst dør når de ber om hjelp fra det offentlige. Det første vi må gjøre er å sørge for at Nav-kontorene er tilgjengelige for dem som trenger hjelp.

– Barnevernet trenger mer midler for å ivareta barn, unge, deres foreldre og familier på en bedre måte. Vi ser at de sliter i dag. Dette handler om livene til folk og samfunnet som helhet, sier FO-lederen.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.