FLERE SPRÅK: Renate Blindheim er opprinnelig tysk, men har bodd i Norge i 40 år. På turistkontoret er det brosjyrer på norsk, engelsk, fransk og tysk. Turistkontoret i Tønsberg vurderer å supplere med italiensk og spansk. FOTO: FRODE MOE 

Stille, men hektisk

12. mai, 2022

19:00

Ingen kommentar

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Tønsberg i 2007

Det er tilsynelatende rolige dager på turistkontoret i Tønsberg i den mørke årstiden. Reiselivssjef Renate Blindheim har likevel nok å henge fingrene i.

Tekst og foto: Frode Moe

Tønsberg Tourist Centere er det formelle og internasjonale navnet på turistkontoret på Brygga. Med et slikt navn skal ingen “tourist” ta feil av aktiviteten bak de hvite dørene, må vite. 

Bak de nevnte hvite dører styrer reiselivssjefen i ensom majestet i vinterhalvåret. I disse tider er hun i full gang med finansiering og oppdatering av turistguiden for 2007 og 2008, markedsføringsavtaler og reiselivsmesser. 

Samarbeid

Det er rundt 300 bedrifter i Tønsberg som er tilsluttet turistkontoret, og nesten like mange næringsdrivende som i tillegg støtter opp om virksomheten. 

– Dette er næringslivets kontor, der alle er med på å finansiere driften, sier Blindheim.

Hun er i gang med å forberede seg til flere innenlandske reiselivsmesser, der hun skal kjempe om potensielle turisters oppmerksomhet. 

Blindheim er klar på at det er beinhard konkurranse om å trekke turistene til de ulike stedene i kongeriket Norge. 

De fire turistkontorene i Tønsberg, Horten, Sandefjord og Larvik samarbeider om å presentere regionen i Vestfold. 

– Hvilke gode argumenter har du for å lokke turister til nettopp Tønsberg?

– Det er “s-ene”. Da snakker jeg om sol, sommer, skjærgård, sykling, strender, seiling, sjø, saltvann. Videre trekker kultur og festivaler mange turister til Tønsberg. Når vi er på messene, ser vi at folk vil ha brosjyrer med oversikt over priser, attraksjoner og arrangementer. 

Historieinteresse

– Middelalderfestival, Slottsfjellfestival, Vestfoldspillene, Dorthe Endresen på Tjøme Kunst- og Kultursenter, konserter på Verdens Ende, sommerrevy på Klubben og sommershow i Oseberg kulturhus, kommer det på løpende bånd fra Blindheim når vi lurer på spesielle arrangementer vi har i vente til sommeren. 

Gjennom 20 år på turistkontor i byen, har hun loset tusenvis av turister til ymse severdigheter og begivenheter. 

– Turoperatører viser veldig interesse for historie, og da spesielt vikinghistorie, oppsummerer Blindheim. 

Når hun i sommerhalvåret har assistanse av tre-fire assistenter, går praten på mange tungemål om så ymse tema. 

– Hva er de rareste spørsmålene dere får fra turister?

– Det er mange – spesielt amerikanere – som ikke har begrep om avstander i Norge. Vi har hatt folk som har leid bil i Tønsberg og vil ta en liten dagstur til Bergen. Da blir det snaut med tid… Om folk ikke har så god tid, anbefaler jeg dem gjerne å reise til Gaustatoppen eller Rjukan. Det går an å rekke på en dag – til nød. I det hele tatt er det mange hyggelige turister, og jeg henger meg ikke opp i de få som måtte være irriterte over høy parkeringsavgift eller lignende. 

Fjern og nær

Om nå dørstokken til turistkontoret ikke akkurat blir tråkket ned i disse tider, er det likevel en liten strøm av turister i vinterhalvåret. 

– Vi i det siste hatt turister fra for eksempel Brasil og Spania. Det er det flyene fra Ryanair som sørger for. Ellers er det en del tønsbergensere som bruker turistkontoret vinterstid. Enten for å finne lokale severdigheter, arrangementer eller planlegge sommerferien andre steder, forteller Blindheim. 

I disse tider, med spørsmål om hvor vikingskipene i hovedstaden skal plasseres, er reiselivssjefen klar i sin tale: 

– Jeg tror ærlig talt ikke de blir flyttet i det hele tatt. For 20 år siden argumenterte jeg for å få skipene tilbake til Vestfold. Men om skipene tåler å bli flyttet til Bjørvika, ja så tåler de å bli flyttet hit. Om skipene skal bli flyttet, må det bli hit! 

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *