Stinn brakke ville høre om god livskvalitet

15. april, 2023

22:21

Ingen kommentar

Onsdag 12. april var det Tematreff på Sjølystsenteret i Færder. Kommuneoverlege Elin Jacobsen holdt et foredrag om emnene «Hva gir god livskvalitet» og «Helsenorge.no». Helse og livskvalitet henger faktisk sammen. Det var stinn brakke, mange seniorer møtte opp.

Tekst og foto: Gunnar Svendsen

Elin innledet foredraget med spørsmålet hva er god helse. Hun slår fast at god helse har den som har evne og kapasitet til å mestre og tilpasse seg livets uunngåelige vanskeligheter og hverdagens krav. God livskvalitet er å ha det godt og fungere godt. God livskvalitet beskytter mot psykiske plager som angst og depresjon og gjør det lettere å leve med helseplager. Ved å styrke livskvaliteten reduseres sykdomsrisiko, både psykisk og fysisk.

En bedre hverdag

Elin sier videre at det bl.a. er fem grep  som kan bidra til å gi oss en bedre hverdag. Vær oppmerksom og tilstede i øyeblikket, vær aktiv og la deg oppsluke av en aktivitet, knyt bånd, fortsett å lære noe nytt og gi noe til omgivelsene.

Finn en aktivitet som du har glede av og som passer din form, utholdenhet og bevegelighet. Fortsett  å lære for læring endrer hjernen. Når du lærer noe nytt dannes nye koblinger i hjernen og du kan bli istand til å bryte vaner og mønstre. Ta opp en hobby eller en interesse. Bruk telefon, sosiale medier og ta gjerne opp kontakten med gamle bekjente. Stup i det og meld deg inn i en organisasjon, eksempelvis pensjonistforeningen eller bli medlem på Sjølystsenteret.Sosiale relasjoner er bra for helsa. Gjør noe for andre, en venn eller en organisasjon. Livskvaliteten blir bedre når du har en følelse av mening og bidrar til samfunnet og flytter oppmerksomheten fra deg selv og dårlige tanker.

helsenorge.no

Hva kan vi bruke HelseNorge til ? Faktisk det meste innenfor helse og omsorg. Du kan for eksempel få en oversikt over dine medisiner, fornye resepter, bytte fastlege, se din pasientjournal, finne helsekontakter, stille spørsmål om sykdomstegn/forløp, tema for trening og fysisk aktivitet og mye mye mer.finner du der.

HelseNorge er stedet man bør gå inn på for å få mer kunnskap. Man kan øke sin helsekompetanse mht livsstilsvalg, forebyggende tiltak, egen mestring av sykdom og bruk av helse- og omsorgstjenestene.

Sikker medikamenthåndtering er viktig. Mange vet ikke hvilke medisiner de bruker, mange vet ikke hvordan de bruker medisinene og mange glemmer å ta dem. I HelseNorge kan du finne 10 punkter for sikker medisinering.  Man bør forstå og kunne gjøre seg nytte av informasjonen og bruk av HelseNorge som en sikker kilde. Vi kan google sykdomsforløp men det er ikke kvalitetsikret som informasjonen på HelseNorge.

Foredraget ble avsluttet med en spørsmålsrunde med gode spørsmål og gode svar. Et informativt foredrag med et budskap som er nyttig og viktig for oss eldre. Vel blåst !

Artikkelforfatterens vurdering av bruken av HelseNorge

Etter å ha hørt foredraget fattet jeg ny interesse av HelseNorge. Jeg logget meg inn og ble overrasket over hvor mye jeg kunne sjekke, gjøre og få informasjon om. Det er to måter å komme inn på siden. Du kan google helsenorge.no og logge deg inn med bankid. Ulempen er at du må gjøre dette hver gang du skal logge inn. Jeg fant ut at det enkleste var å laste ned appen helsenorge og opprette et eget passord for HelseNorge for å logge inn.  (Du trenger appleid og passord knyttet til appleid) Ditt nye HelseNorgepassord bruker du hver gang du skal logge inn. Dersom du ikke får dette til, spør noen om hjelp, skriv ned og øv ofte. Tilslutt sitter det i fingrene.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.