Stor økning av arbeidssøkere fra Ukraina

3. mai, 2024

10:04

Ingen kommentar

I Vestfold var det en liten nedgang i arbeidsledigheten fra mars til april, men ledigheten var høyere enn i samme periode i fjor. Stadig flere av arbeidssøkerne er innvandrere, og ukrainere står for en stor andel av denne økningen.

– Nesten halvparten av alle jobbsøkerne i Vestfold kommer fra et annet land, og stadig flere kommer fra Ukraina. Vestfold et av fylkene i landet med lavest sysselsetting av ukrainere. Derfor er det viktig at kommunene og arbeidsgivere i fylket stiller opp for å hjelpe flere i arbeid sammen med NAV, sier direktør i NAV Vestfold og Telemark Anders Anundsen.

Økning fra i fjor

I mars var 3.698 personer registrert som helt arbeidsledige eller arbeidssøkere på tiltak i Vestfold. Dette er 357, eller 11 prosent flere personer sammenlignet med april i fjor.

Andelen arbeidsledige i Vestfold var litt høyere enn gjennomsnittet i landet med 2,9 prosent. Nasjonalt var den gjennomsnittlige arbeidsledigheten 2,5 prosent.

Høyere ledighet blant innvandrere

46 prosent av de arbeidsledige var innvandrere. Mens 1.9 prosent av arbeidsstyrken uten innvandrerbakgrunn er arbeidsledige, er andelen blant innvandrere 7,5 prosent.
Det var 2.946 ledige stillinger i Vestfold i april. De fleste ledige stillingene var innen helse og omsorg, reiseliv, transport og serviceyrker. 530 av stillingene var feriejobber.

Arbeidsledigheten varierer i kommunene

Det er høyest arbeidsledighet i Horten med 3,5 prosent, mens Holmestrand og Sandefjord har 3,1 prosent ledighet. Larvik har lavest arbeidsledighet med 2,5 prosent.

– Vi vet at mange bedrifter og virksomheter har behov for arbeidskraft, og oppfordrer flest mulig til å samarbeide med NAV for å hjelpe flere flyktninger i jobb. NAV kan hjelpe til med språkopplæring, kurs, lønnstilskudd og oppfølging. Ukrainske flyktninger har kompetanse som bør brukes, og mange av dem ønsker å jobbe. Det er viktig med alle de godene som følger med å ha arbeid for de det gjelder; egen inntekt, mulighet til å styre sitt eget liv, fellesskap og språktrening, avslutter Anundsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.