Karen Engelstad er styreleder i Kirkåsen borettslag.

Stor søknad til Tjømes DES-boliger

4. juli, 2023

10:12

Ingen kommentar

16. juni la regjeringen fram Stortingsmelding 24 (2022-23): «Bo trygt hjemme lengre». Det gjorde at jeg tok en tur til Tjøme. Der finner vi nemlig Kirkåsen Borettslag, et DES-prosjekt.

Tekst og foto: Sigrid Kittelsen, senorskriver

Målsettingen for De Eldres Boligspareklubb er å: «Skaffe eldre mennesker rimelige, tilrettelagte boliger i sentrumsnære og trygge miljøer». (Kilde: desnorge.no).

150 på venteliste

Karen Engelstad er styreleder i borettslaget. Hun forteller at alt er på en flate, med skyvedører, null terskler og bad med rullestolstandard. Det siste har hun selv erfaring med, ettersom ektefellen måtte bruke rullestol i cirka ett år.

-Borettslaget har 18 leiligheter og ligger i nærheten av sentrum. Leilighetene er nesten 80 m2, og alle er like. Annen etasje kan eventuelt bygges ut, og flere beboere har innglasset verandaen. Har du fylt 60 år kan du bli medlem. I tillegg må du bo eller ha tilknytning til Tjøme. Ledige leiligheter blir tilbudt medlemmene etter ansiennitetsprinsippet. De blir solgt til takst, basert på hva leiligheten kostet i utgangspunktet, vedlikehold og eventuelle oppgraderinger, sier Karen.

-Det er veldig stor søknad, forteller Karen videre: -Vi har 150 på venteliste. Selv fikk jeg vite om mulighetene i en gågruppe. Husleia er på 6.100 i måneden, og den inkluderer garasje, kommunale utgifter, internett, eksternt vedlikehold og snøbrøyting inkludert.

Thor-Finn Farnø var med i arbeidet fra starten.

Ikke fellesrom

Andre DES borettslag har fellesrom, men Kirkåsen har dessverre ikke det.

Thor-Finn Farnø deltok fra starten og var formann i det første styret. Farnø er utdannet maskinist og underviste på Tønsberg Maskinistskole etter flere år til sjøs som maskinistsjef.  Han forteller at det opprinnelig ble avsatt 90.000,- pr leilighet som skulle gå til et forsamlingslokale.

-Å bygge et slikt fellesrom møtte stor motstand fra flere hold, så det ble det aldri noe av, sier Farnø.
-Tjøme Sparebank var involvert, og alle sparte penger der til prosjektet. Vi var en gruppe på seks personer, fire menn og to damer, som gikk på tomtejakt. Vi brukte lang tid på det. Så inngikk vi en avtale med Tønsberg og Omegn Boligbyggelag, Tjøme kommune ble involvert og så ville alle bestemme hvem som skulle få leilighet. Det endte med at Tjøme kommune i starten disponerte noen av leilighetene.

Partytelt og bålpanne

Karen Engelstad forteller at beboerne møtes på uteområdet. I coronatiden holdt de generalforsamling ute, med kaffe og smørbrød, munnbind og håndsprit. De har fortsatt ikke digitale møter. Seksjonering har blitt nedstemt.

-Nå samles vi fredager til boccia, kaffe og vafler, sier Karen videre.
-Vi har skaffet utemøbler, bålpanne og partytelt. Hver fredag banker vi på dørene og inviterer. Gjennomsnittsalderen er rundt 80 år. Det er bra å bo her. Den eldste på 99 år gikk bort i høst. Den yngste beboeren er i 60-åra. De fleste klarer seg selv, men noen får hjelp fra hjemmesykepleien som holder til rett i nærheten. Vi får fortsatt posten til døra, men måtte søke om dispensasjon.

Karen kommer til slutt med et hjertesukk: -Som styreleder kan jeg få problemer med å finne fram til nærmeste pårørende ved behov. Personvernreglene er svært strenge, unødvendig strenge, syns jeg.  En av beboerne våre er for eksempel kommet på sykehjem nå, men vi får ikke en gang bekreftet hvilket sykehjem hun bor på.

Konkrete tiltak

Et av tiltakene i den nye Stortingsmeldingen er Eldreboligprogrammet. Det skal « – bidra til både tilpasninger i eldres hjem slik at de kan bo hjemme lenger, samt bygging av trygghetsboliger og sykehjemsplasser.» Det skal komme konkrete tiltak rettet mot enkeltmennesker, byggebransjen og kommunen.

I dag arbeider ergoterapeuter i kommunen blant annet med tilrettelegging av private boliger. De gjør en god og viktig jobb, men det er grenser for hva det er mulig å tilrettelegge innen nåværende regler og økonomiske rammene.

Slik skulle jeg gjerne bo, er min reaksjon.

Det blir spennende å se hva som skjer videre. Dersom regjeringen mener alvor med den nye reformen må de blant annet investere i flere boliger med livsløpsstandard.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.